13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCulisele eşecului de la Consiliul Economic şi Social

Culisele eşecului de la Consiliul Economic şi Social

Reducerea salariilor şi a pensiilor se mai amână cu cel puţin o săptămână. Plenul Consiliului Economic şi Social nu a ajuns la nici un consens în legătură cu scrisoarea de intenţie către FMI.

Doar  membrii Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, reprezentanţii confederaţiilor sindicale au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări. Conform regulamentului CES, în această situaţie nu există nici aviz favorabil, nici aviz nefavorabil şi urmează ca peste o săptămână să aibă loc o nouă întâlnire de discuţii cu partea guvernamentală pentru redactarea unei noi scrisori către Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de sindicate şi patronate. Reprezentanţii confederaţiilor patronale din CES au propus un set de măsuri economice pe termen mediu, solicitând ca reducerea cu 15% a pensiilor să nu fie aplicată pentru pensiile mai mici de 1.000 de lei. Argumentele patronilor pentru a nu se diminua pensiile mai mici de 1.000 lei sunt doar de natură socială. „Nu putem să le luăm pensionarilor cu venituri reduse şi banii de coşciug. În general, dacă pentru salariaţi se pot aplica unele măsuri privind metode de creştere a productivităţii muncii, de eficienţă, la pensionari vor trebui aplicate măsuri de compensare. Pe ansamblu, avizul nostru este favorabil, dar cu adoptarea unor măsuri economice în perioada imediat următoare”, ne-a declarat  Petre Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român.

Dan Matei Agathon, secretarul general al Confederaţiei Patronale din Industria României (CONPIROM), consideră însă că nu trebuie aşteptat o săptămână ca să se ajungă la un consens în CES. „Măsurile economice propuse de patronate vor avea chiar efectul dorit de guvernanţi de reducere a deficitului bugetar. În mare, pe lângă amendamentul privind nereducerea pensiilor sub 1.000 lei, s-a propus ca unele servicii să fie externalizate, şi aici vorbim despre  CNPAS şi ANOFM, care trebuie să iasă de sub tutela ministerelor şi să fie administrate neguvernamental de patronate şi sindicate, precum şi despre restructurarea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat”, susţine Agathon. La votul din CES au fost prezenţi 44 de membri. Dintre aceştia, 15 reprezentau sindicatele, 15 Guvernul şi 14 patronatele. „Am cerut în mod expres aprobarea scrisorii cu amendamente. La primul vot, cel care viza aprobarea scisorii în forma iniţială, noi ne-am abţinut, sindicatele au fost împotrivă, iar Guvernul pentru. La cel de‑al doilea, când am propus aprobarea cu amendamente, am întâmpinat opoziţia sindicatelor”, explică Ştefan Rădeanu, vicepreşedintele UGIR. Cea mai mare parte a voturilor deţinute de reprezentanţii patronatelor în CES  aparţin membrilor ACPR şi au mers către propunerea de aprobare a scrisorii cu unele amendamente.

Celelalte patronate care mai au voturi sunt CONPIROM, UGIR-1903 şi Uniunea Naţională a Patronatului Român. „În primul rând, am cerut ca pensiile mai mici de 1.000 de lei să nu fie atinse. În al doilea rând, dorim restructurarea societăţilor de stat în cel mult două luni”, adaugă Rădeanu. Patronatele au mai cerut şi ca scrisoarea să precizeze în mod expres faptul că măsurile de reducere a pensiilor şi salariilor au un caracter temporar şi să se precizeze explicit perioada de timp pe care vor fi aplicate.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă