13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDulgheru o detronează pe Cârstea

Dulgheru o detronează pe Cârstea

Alexandra Dulgheru ocupă începând de ieri locul 32 în ierarhia mondială a jucătoarelor de tenis, cu două poziţii mai sus decât Sorana Cârstea, cea care în ultimii ani a dominat grupul jucătoarelor din ţara noastră care participă la turneele WTA.Aproape pe nevăzute, Alexandra Dulgheru a făcut pas cu pas până a ajuns în preajma marilor vedete ale tenisului feminin mondial. La nici 21 de ani – îi va împlini pe 30 mai -, Alexandra a urcat pe locul 32 în ierarhia mondială, iar ascensiunea sa, constantă şi viguroasă în ultimii ani,  nu se va opri, cu siguranţă, aici.

Anul 2004 a fost cel în care Alexandra a participat pentru prima oară la turnee din circuitul ITF organizate în România; în 2005 a şi câştigat primul astfel de turneu, iar la finalul anului se afla pe locul 631 mondial; în 2006 a avut un mic regres şi, deşi a câştigat două turnee la dublu, a încheiat sezonul de simplu pe 640; în 2007 urcă până pe 249, în condiţiile în care începe să participe şi la turnee de mai mare amploare; 2008 nu este un an prea bun şi cade până pe locul 385; în sfârşit, în 2009 „explodează” pur şi simplu în marile turnee şi urcă senzaţional până pe locul 52 în lume.

Câştigă primul său turneu WTA la Varşovia, unde face senzaţie pentru că înaintea competiţiei era pe locul 201 mondial, până la victoria sa numai patru alte jucătoare clasate mai jos de locul 200 WTA reuşind să triumfe într-un astfel de turneu. Săptămâna trecută, Dulgheru a urcat până în optimile Turneului de la Madrid, iar punctele acumulate au propulsat-o pe cea mai bună poziţie din carieră, 32. Pe lângă această poziţie, Dulgheru se mai poate mândri cu faptul că în acest an a avut două victorii de mare senzaţie în faţa rusoaicelor Dinara Safina (fost nr. 1 mondial) şi Elena Dementieva (nr. 6 mondial în acest moment).

Cine este Dulgheru?

Alexandra Dulgheru s-a născut pe 30 mai 1989 la Bucureşti. Are 1,72 m şi 61 de kilograme, este dreptace, iar antrenorii săi sunt Adrian Marcu şi Daniel Dobre. Tatăl său, Dumitru, este pilot, iar mama sa, Doina, coordonatoare de trafic, cei doi „împingând-o” spre tenis pe când avea doar 4-5 ani. Are o soră, Bianca, asistenta unui manager de hotel, şi ea practicantă a tenisului, iar      Ciavi este numele câinelui său, un ciobănesc german. Studentă la ASE, Alexandra speră ca, după ce se lasă de tenis, să devină designer. A cucerit numai în acest an 148.424 de dolari, suma totală strânsă în carieră fiind de 376.723 de dolari. „Alex” abia aşteaptă să înceapă marele turneu de la Roland Garros, peste mai puţin de o săptămână, căci zgura este suprafaţa sa preferată. Deşi va intra pentru prima oară pe terenurile pariziene, speră să facă o figură frumoasă şi chiar să treacă de câteva tururi, ceea ce ar putea să o propulseze în primele 20 de jucătoare din lume. Şi-a propus ca ascensiunea sa să fie vizibilă, aşa că ar vrea ca la finalul acestui an să se afle măcar în primele 25 de jucătoare ale lumii, dacă nu chiar mai sus. La nici 20 de ani, totul este posibil.  

 

Ce-i place

Carte: seria Harry Potter

Băuturi: limonadă şi ciocolată fierbinte

Mâncare: chinezească sau românească

Idoli: Justine Henin şi Roger Federer

Film: „Meet Joe Black”

Actor: Johnny Deep

Muzică: Celine Dion şi Backstreet Boys

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă