5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialParteneriat UE-Moscova pentru modernizarea Rusiei

Parteneriat UE-Moscova pentru modernizarea Rusiei

Comisia Europeană pregăteşte un document pentru Summitul UE-Rusia de la sfârşitul acestei luni prin care va oferi Federaţiei Ruse susţinere pentru modernizarea şi diversificarea economiei, dominată de sectorul energetic. Conform planurilor trasate la Bruxelles şi Moscova, citate de EUObserver, UE este gata să gireze transferuri de înalte tehnologii către firme ruseşti în schimbul întăririi statului de drept.

Apărută ca un simplu subiect de discuţii între preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, şi liderul rus, Dmitri Medvedev, ideea unui parteneriat între UE şi Moscova pentru moder­nizarea economiei ruseşti a început să prindă contur în mod accelerat înaintea întâlnirii la nivel înalt între oficialii blocului comunitar şi conducerea Federaţiei Ruse, programată pentru 31 mai, la Rostov pe Don. Cele două părţi intenţionează ca până la sfârşitul lunii să semneze o declaraţie oficială care să aibă primele efecte concret începând de anul viitor. Conform schiţei neoficiale trasate anul trecut de executivul UE, „Parteneriatul pentru modernizare” urmează să includă zece puncte de interes din perspectiva Uniunii Europeane. Bruxelles-ul doreşte întărirea statului de drept şi susţinerea ONG-urilor din Rusia, deschiderea economiei de la est pentru investiţiile străine, îmbunătăţirea co­merţului bilateral, integrarea pieţelor, dezvoltarea ecologică a economiei ruseşti, precum şi întărirea cercetării ştiinţifice.

Pentru toate aceste obiective, UE este gata să pună la dispoziţie fonduri, însă nu va crea o structură diplomatică nouă, implementarea urmând a fi efectuată în cadrul organismelor diplomatice deja existente în relaţia ­Bruxelles-Moscova. De partea cealaltă, Kremlinul lui Medvedev, care recent a modificat cadrul doctrinar al politicii externe tocmai pentru a favoriza cooperarea cu Occidentul, doreşte demararea unei serii de proiecte concrete care, în final, vor aduce în Rusia un eventai de tehnologii moderne din patrimoniul european. „Să fim sinceri. Este mai de­­grabă un transfer uni­­direc­ţio­nat. Bineînţeles că ei vor fi ­beneficiarii. Nu suntem naivi. Dar este în interesul nostru ca Rusia să se modernizeze”, a explicat un diplomat european pentru EUObserver. Lista de proiecte a Kremlinului include tehnologiile şi domeniile neglijate în Rusia, fie din cauza haosului de după căderea URSS, fie din cauza revigorării pieţei energetice. Afluxul de capital rezultat în urma creşterii preţurilor la hidrocarburi nu a fost însoţit de o diversificare a economiei ruse, petrolul şi gazele fiind în conti­nuare produsele de care depind veniturile şi care condiţionează politicile, inclusiv în plan extern, ale guvernului rus.

Biotehnologiile, telecomu­­ni­­caţiile, nanotehnologiile, microelectronica, avionica şi tehnologiile spaţiale, dispozitivele IT de înaltă performanţă sunt numai câteva dintre domeniile în care Rusia ar dori să coopereze cu europenii, deşi toate aceste domenii au dimensiuni şi aplicaţii militare. În domeniul energiei, Rusia doreşte colaborarea UE pentru a îmbunătăţi de ambele părţi eficienţa energetică, tehnologiile nucleare, extragerea de resurse minerale şi procesarea în domeniul petrol-gaze. Me­morandumul pregătit de Moscova include, de asemenea, ideea unei „fundaţii comune (ruso-europene – n.n.) pentru introducerea şi exploatarea rezultatelor din cercetare”, dar şi propunerea privind crearea de noi instrumente legale pentru combaterea corupţiei şi a spălării de bani. Elemente din varianta rusească ce stabileşte cadrul negocierilor noului parteneriat denotă şi puncte sensibile aflate încă pe agenda relaţiilor UE-Rusia. Memorandumul redactat la Kremlin pune accent pe reciprocitatea transferurilor de ­capital în domeniul energetic, solicitând discuţii pentru „eli­minarea posibilelor prejudicii pentru investitorii ruşi ale «Celui de-al Treilea Pachet pe Energie»” – o reglementare europeană recentă care restricţionează ca­pacitatea Gazprom de a pre­lua firme europene.

În timp ce UE vrea stat de drept în Rusia, Moscova ar dori să coopereze cu europenii în domenii care au dimensiuni şi aplicaţii militare.

Cele mai citite

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...

Un nou incident armat în SUA: 11 persoane rănite în fața unui club de noapte din New York

Cel puțin 11 persoane au fost rănite prin împușcare miercuri seară, în fața clubului de noapte Amazura, din cartierul Jamaica, Queens. Incidentul a avut loc...

Asus, Samsung și MSI anunță primele monitoare 4K OLED 240Hz de 27 inch din lume

Anul 2025 marchează o evoluție importantă pe piața monitoarelor de gaming, odată cu lansarea primelor monitoare de 27 de inci cu rezoluție 4K OLED...
Ultima oră
Pe aceeași temă