13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialParada puterii renăscute a Rusiei

Parada puterii renăscute a Rusiei

În premieră, la ceremonie au participat şi trupe ale statelor NATO.

Zece mii de soldaţi ruşi au defilat ieri în Piaţa Roşie pentru a marca 65 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste  în cadrul celei mai mari parade militare organizate în Rusia după dezmembrarea URSS. Principalii aliaţi din cel de-al do­i­lea război mondial – Statele Uni­te, Marea Britanie, Franţa şi Polonia -, precum şi foste republici sovietice – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Ucraina – au trimis fiecare câte 70 de sol­daţi pentru această defilare care s-a dorit a fi o demonstraţie de for­ţă a puterii militare recâştigate a Rusiei.

Publicul a putut admira 160 de echipamente moderne şi istorice, de la legendarul tanc T-34 până la descendentul său modern T-90. De asemenea, prin piaţă au trecut trei rachete strategice de ultimă generaţie din sistemul Topol-M, dar şi rachete ale sistemului antiaerian cu rază scurtă de acţiune Panţir.  Aeronave precum elicopterul de atac Ka-52 şi bombardierul strategic Tu-160 au zburat deasupra Kremlinului la altitudini de circa 300 de metri. Circa 20 de şefi de stat şi de guvern, printre care liderul chinez, Hu Jintao, şi cancelarul german, Angela Merkel, au participat la ceremonie.  Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul italian, Silvio Berlusconi, au renunţat însă la deplasare, pentru a se ocupa de criza financiară care destabilizează euro.

Interdicţie pentru Charles şi Joe Biden

Premierul rus, Vladimir Putin, a refuzat însă să le permită vicepreşedintelui american, Joe Biden, şi Prinţului Charles să participe la paradă, a scris sâmbătă The Guardian. Autorităţile ruse l-au invitat pe premierul britanic, Gordon Brown, care nu a putut însă participa din cauza alegerilor legislative. Foreign Office a sugerat, în aceste condiţii, ca Marea Britanie să fie reprezentată la paradă de Prinţul Charles. The Guardian afirmă că premierul rus a respins propunerea săptămâna trecută, transmiţând că nu doreşte prezenţa acestuia la Moscova şi exprimându-şi, aparent, nemulţumirea faţă de refuzul Marii Britanii de a-l extrăda pe Boris Berezovski, fost oligarh rus şi unul dintre criticii vehemenţi ai Kremlinului. Potrivit ziarului britanic, Putin s-a opus şi pre­zenţei lui Biden la Moscova, vicepreşedintele american fiind considerat drept unul dintre sus­ţinătorii liderului georgian Mihail Saakaşvili. Pavel Felgenhauer, analist militar şi colaborator al cotidianului de opoziţie Novaia Gazeta, a afirmat că decizia de a refuza prezenţa Prinţului Charles i-a aparţinut integral lui Putin. În schimb, nici un oficial român nu a fost invitat la paradă. Moscova i-a transmis o invitaţie Regelui Mihai, în calitatea sa de fost comandant şi Mareşal al Armatei Române.

Regele Mihai: „Ce căutam noi la Stalingrad?”

„Invitaţia pe care am primit-o acum este foarte diferită de atmos­fera generală care a fost cu mulţi ani în urmă şi accentul pe care l-a pus preşedintele rus – să nu se meargă pe chestiuni politice”, a spus Regele Mihai. Majestatea Sa a afirmat că, având în vedere că Armata Română a luptat iniţial contra celei sovietice, de partea puterii naziste, Rusia „ar fi putut foarte bine nici să nu vrea să audă”.  Totuşi, Rusia recunoaşte contribuţia României la scurtarea războiului. „Nu intrăm în detalii prea multe, totuşi am făcut război contra lor. Eu le-am spus… că am încercat să facem ce am putut, când am putut.  Noi nu am fost de acord toată ţara cu ce a făcut Antonescu. Ce căutam noi la Stalingrad?”, s-a întrebat Regele Mihai, precizând că, dacă i-ar fi stat în putinţă, ar fi oprit Armata Română, ca să nu ajungă până la Stalingrad, „dar cu nemţii, cum erau ei atunci, era foarte complicat”. Regele a evitat să vorbească despre actualele relaţii româno-ruse, afirmând că „sunt foarte multe lucruri complicate”.

Medvedev: „Să fim pregătiţi”

„Participarea trupelor Rusiei, a ţă­rilor membre CSI şi a ţărilor mem­bre ale coaliţiei antihitleriste demonstrează că suntem pregătiţi să apărăm împreună pacea, să nu admitem revizuirea rezultate­lor războiului şi să împiedicăm apa­riţia unor noi tragedii”, a declarat preşedintele rus în deschiderea paradei militare din Piaţa Roşie, consacrată împlinirii a 65 de ani de la înfrângerea trupelor naziste, relatează RIA Novosti.„Lecţiile celui de-al doilea război mondial ne cer să ne unim. Pacea rămâne fragilă, iar datoria noastră este să ne amintim întotdeauna că războaiele nu se declară într-o oră. Răul prinde forţă dacă dăm înapoi în faţa lui, dacă ne prefacem că nu îl remarcăm”, a adăugat Dmitri Medvedev. Moscova a lansat un proiect ambiţios de reformare şi modernizare a armatei până în anul 2020, care se loveşte însă de obstacole economice, tehnologi­ce, dar şi demografice. Potrivit ace­luaişi Felgenhauer, armata rusă nu este capabilă să recruteze suficienţi militari, numărul tinerilor care se înrolează scăzând anual. 

Cele mai citite

Tranzacție strategică: Compania ungară MVM preia divizia E.ON de gaze și electricitate din România

Tranzacția este condiționată de aprobarea unor instituții ale statului român și este așteptată să fie anunțată oficial, în câteva luni Romgaz și OMV Petrom...

Calendarul obligațiilor fiscale pentru octombrie 2024: Ce termene importante trebuie respectate de contribuabili

În luna octombrie 2024, contribuabilii trebuie să fie atenți la o serie de obligații fiscale, conform calendarului publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală...

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2...
Ultima oră
Pe aceeași temă