1.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăsescu: Avem datorii de 10 miliarde euro. Numai dobânzile sunt de 1,8...

Băsescu: Avem datorii de 10 miliarde euro. Numai dobânzile sunt de 1,8 miliarde

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după o întîlnire de aproape 3 ore cu liderii de sindicat, că dacă salariile şi pensiile nu sunt reduse, România va fi nevoită să angajeze un nou credit extern, ceea ce ar însemna „amanetarea” viitorului ţării şi a milioane de români.

Principalele idei din discursul preşedintelui:

* Aş vrea să reiterez un lucru pe care l-am mai spus: ar fi nedrept dacă vreodată, cineva va acuza Fondul de acest program. Programul care este încă în curs de negociere la detalii cu FMI, este un program al Guvernului României. Dacă populaţia va fi nemulţumită, dacă programul va fi un eşec, nu Fondul va fi responsabil, ci instituţiile statului român, începând de la preşedinte, şi până la cea maimică instituţie din angrenajul statului.

* Un alt obiectiv este reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat. În acest an, urmare a datoriilor pe care România le-a contractat în 2007, 2008 şi parte din 2009, bugetul de stat trebuie să plătească 10,0007 miliarde euro.

* Numai dobânzile reprezintă 1,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă de două ori tranşa următoare a FMI.

* Dacă nu se luau măsurile pe care vi le-am anunţat, la încep anului următor trebuia să angajăm un nou credit, poate nu 20, ci 30 de miliarde. Am fi amanetat cu totul viitorul ţării.

* Una dintre concluziile deciziilor este că trebuie să nu ne mai amăgim, să nu mai vindem falsul românilor, când suntem în campanie electorală. Banii care s-au dat pentru mărirea salariilor şi pensiilor, din păcate, astăzi, se răzbună.

* Anul acesta plătim pe ce am consumat fără să producem.

* Am răspuns pozitiv solicitării sindicatelor de a se constitui un grup de analiză la care să participe Guvernul, patronate şi Preşedinţia şi, în următoarele 6 luni, să găsim soluţii să cheltuim mai eficient.

* Propun ca, împreună, să prevenim grecizarea ţării. Vom ajunge ca situaţia din Grecia dacă vom mai lua 20-30 de milioane.

* Protecţia pe care trebuie s-o dăm funcţionarilor statului este protecţie prin acţiune juridică, pe de o parte, şi prin sancţionarea celor care fac abuzuri, pe de altă parte.

* Aş vrea să trag o singură concluzie. Au fost discuţii foarte bune, în sensul că am analizat raţional situaţia în care ne aflăm.

* Înţeleg foarte bine că liderii sindicali trebuie să dea explicaţii membrilor lor, însă aceste explicaţii trebuie să le dea Guvernul.

* Solicit tuturor şase luni în care să dea o şansă românilor.

* Sunt dispus ca până la sfârşitul anului să virez salariul într-un fond de solidaritate. În momentul de faţă, avem nevoie de solidaritate, dacă nu vrem să împingem ţara într-o situaţie ca Grecia.

* În opinia mea, aplicarea acestor măsuri grele pentru populaţie. Îmi este extrem de greu să mă gândesc cum un pensionar sau un salariat la stat primeşte astfel de măsuri.

* Acordul cu Fondul nu s-a semnat încă. Putem să-l schimbăm imediat de la soluţiile pe care Guvernul le-a propus şi să trecem pe creşterea de fiscalitate. Dar acea soluţie este una care frânează dezvoltarea economică şi care ne va împinge să continuăm să luăm credite tot mai mari ca să ne putem plăti ineficienţa aparatului de stat şi sistemul exagerat de protecţie socială pe care-l avem. Nu pot să dau garanţii, însă cred că, dacă aplicăm acest program, România trece pe creştere economică.

* Trebuie să ne obişnuim să trăim cu cât producem.

* În ceea ce priveşte subvenţiile, sunt două care nu vor fi atinse: ajutorul pentru persoane cu handicap şi indemnizaţia pentru copii.

* Sunt dispus la orice analiză, dar ştiu care este soluţia corectă: reducere egală din punct de vedere procentual pentru toţi.

Live text via Realitatea tv

Cele mai citite

Huawei renunță la Android: Noul sistem HarmonyOS Next va echipa dispozitivele din 2025

Huawei Technologies Co., gigantul tehnologic chinez, a anunțat că, începând de anul viitor, smartphone-urile și tabletele sale vor renunța la sistemul de operare Android,...

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...

Focar de pestă a rumegătoarelor mici, confirmat în Bulgaria. Proprietarii au ascuns boala

Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (BABH) a anunțat confirmarea unui focar de pestă a rumegătoarelor mici în orașul Velingrad, regiunea Pazardjik. Este primul caz...
Ultima oră
Pe aceeași temă