21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialNoua stea a gimnasticii româneşti: Amelia Racea

Noua stea a gimnasticii româneşti: Amelia Racea

Amelia Racea a înlocuit-o pe Ana Porgras în finala la bârnă şi a câştigat titlul de campioană europeană. Concursul pe aparate de ieri din cadrul Campionatelor Eu­­ropene de gim­­nas­­tică feminină de la Birmingham a început cu stân­­gul pentru reprezentantele noastre.

Mai întâi, Ana Porgras, calificată atât în finala de la bârnă, cât şi în cea de la paralele inegale, a declarat forfait din cauza accidentării mai vechi de la gleznă, care s-a accentuat după exerciţiul de la bârnă din cadrul concursului pe echipe.

Apoi, în ultimul act de la sărituri, nici una dintre reprezentantele noastre nu a reuşit să urce pe podium. Diana Chelaru  a ratat de puţin po­­diumul, cla­­sân­­du-se a patra la jumătate de zecime de medaliata cu bronz Tatiana Nabieva (Rusia), iar Amelia Racea, care a participat în premieră la o întrecere a se­­nioarelor de o asemenea an­­ver­­gură, a încheiat pe locul 7.

După finala de la paralele, unde România nu a avut nici o repre­­zentantă, au urmat luptele pen­­tru podium de la bârnă şi sol unde au concurat câte două ro­­mânce. Prima care a intrat în finala de pe puntea suspinelor a fost Amelia Racea. Cu a noua notă după runda de calificări, Racea a putut-o înlocui pe Ana Porgras şi, cu exerciţiul foarte bun prezentat nu a putut fi detronată din poziţia de lider, la final cucerind medalia de aur. Pe locul al treilea a încheiat Raluca Haidu,  care şi-a adjudecat me­­dalia de bronz.  Tot bronz a obţinut şi Diana Chelaru în finala de la sol.

Bronz la echipe

Din păcate, echipa feminină de gimnastică a României nu a reuşit să-şi apere cu succes titlul european cucerit la ediţia din 2008 a întrecerilor continentale. Ana Porgras, Amelia Racea, Raluca Haidu şi Diana Chelaru, au obţinut doar medalia de bronz.

„Am pierdut o luptă, dar nu războiul”

Elevele antrenorului Nicolae Forminte au fost devansate de reprezentantele Rusiei, care nu au mai câştigat titlul european pe echipe din 2002, şi de cele ale Marii Britanii, ţara-gazdă aflându-se în premieră pe podium într-un concurs internaţional feminin pe echipe. „Această competiţie a fost un semn că noua generaţie de gimnaste încă nu este pregătită pentru un astfel de nivel. Am mare încredere în ele. şi vom munci mult pentru a reveni”, a spus Forminte, după întrecerea pe echipe.  

Larisa Iordache, campioană la sol

La Campionatul European de la Birmingham, gimnastele noastre junioare au urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului la echipe şi au cucerit trei medalii în finalele pe aparate, una de aur, una de argint şi una de bronz. Larisa Iordache a câştigat medalia de aur în finala de la sol, la egalitate cu Anastasia Grishina (Rusia), în timp ce Diana Bulimar a ratat podiumul de puţin, ocupând locul patru. Aceeaşi Larisa Iordache, medaliată cu bronz la individual compus, a cucerit medalia de argint în finala de la bârnă, unde Mădălina Neagu s-a clasat pe locul 6. La paralele, România a câştigat o medalie de bronz, prin Diana Bulimar. La sărituri, junioarele noastre n-au reuşit să urce pe podium.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă