2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialMigranți ilegali la bordul „Ilyadei“

Migranți ilegali la bordul „Ilyadei“

Aflată în Marea Neagră, în noaptea de luni spre marți, la circa 35 de kilometri de țărmul României, travers de Eforie, persoanele aflate la bordul unei nave au cerut ajutor.

Ambarcațiunea a fost identificată ca fiind „Ilyada 55”, botezată așadar după epopeea lui Homer care are ca temă războiul Troiei.

Pasagerii s-au adresat unei nave comerciale, aflată în zonă, dar și autorităților române. Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni de salvare cu două nave ale Gărzii de Coastă și două nave aparținând  ARSVOM (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, aparținând statului român).

Pescadorul a fost adus în siguranță în Portul Constanța, în condiții de vreme nefavorabilă. Persoanele de la bord au fost debarcate chiar în terminalul de pasageri, o investiție de câteva milioane de euro, menită să atragă turiști de pe navele de croazieră, turiști care au început să ocolească Marea Neagră, din cauza instabilității din regiune.

„În total au fost identificate 66 de persoane, care au declarat că sunt cetăţeni din Irak, Pakistan şi Afganistan, din care 24 de copii, 11 femei şi 31 de bărbaţi, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră. După evaluarea preliminară a stării de sănătate a acestora şi acordarea de asistență medicală de specialitate, s-au derulat procedurile specifice în astfel de situaţii, constând în activităţi de triere şi identificare a celor în cauză.”, au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă. Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Record de migranțianul acesta

Timp de doi ani, în 2015 și 2016, nu a existat niciun caz de migrație ilegală la Marea Neagră. Problemele din Turcia au dus la redeschiderea unei rute care mai funcționase sporadic în anii 2013 și 2014.

„În anii 2013-2015 au fost înregistrate câteva cazuri, când poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 500 de persoane (naționalitate Iran, Irak, Siria, Afganistan, Pakistan și Somalia) care au încercat să intre ilegal în România, prin zona de competenţă a Gărzii de Coastă, dar până în luna august a acestui an nu a mai fost înregistrat niciun caz de migrație ilegală pe Marea Neagră. Cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor, au descurajat eventualele încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România.

În anul 2017, în lunile august și septembrie, s-au înregistrat cinci cazuri de migrație ilegală la Marea Neagră, în care 475 de migranți din Irak şi Iran au încercat să ajungă ilegal în România“, a declarat, pentru „România liberă“, directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar-șef de poliție Laurențiu-Cristian Cicu, în luna septembrie. Dacă îi adăugăm pe cei 66 de ieri, ajungem la un total de 541 de migranți.

„Suntem pe o astfel de rută și am mai fost, în 2014–2015. Ultima a fost în februarie 2015. Ruta a fost întreruptă în perioada în care s-a deschis ruta mai puțin riscantă pe mare, între Turcia și insula greacă Lesbos, în principal. Acum sunt probleme politice între UE și Turcia, care duc la sugrumarea acestei rute și la un risc mai mare pentru migranți. Ei aleg acum ruta cea mai convenabilă pentru întreprinzătorii turci“, spunea, tot în septembrie, pentru „România liberă,“ Cosmin Bârzan, președintele Centrului pentru Resurse Civice, care se ocupă de migranți și de integrarea lor din 2010.

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă