Senatorii au decis, cu puţin timp în urmă, respingerea pensiilor speciale pentru militari. PSD a cerut o pauză pentru consultări după ce plenul a respins amendamentul social-democraţilor de excludere a cadrelor militare de sub sfera actului normativ, potrivit Realitatea.net.
Şedinţa Senatului este suspendată, în acest moment, deoarece PSD a cerut o pauză pentru consultări, după ce plenul a respins amendamentul social-democraţilor de excludere a cadrelor militare şi a poliţiştilor de sub sfera actului normativ propus de Guvern.
După ce senatorii au respins o serie de amendamente cu mai puţin de 50 de voturi „împotrivă”, Greblă a atenţionat că Senatul dezbate o lege cu caracter organic şi a cerut o scurtă pauză de consultări pentru a clarifica, în acest timp, care este numărul de voturi necesar adoptării sau respingerii amendamentelor formulate, potrivit Mediafax.
Principalul amendament care a stârnit dispute s-a referit la propunerea PSD de eliminare a cadrelor militare în activitate şi poliţiştii din noua Lege, care n-ar mai trebui să aibă obligaţia de a contribui la fondul din sistemul de asigurări sociale, după cum a explicat preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă.
Supusă la vot, propunerea a fost respinsă cu 33 de voturi „pentru”, 46 „împotrivă”, o abţinere.
Un alt amendament similar, pe aceeaşi temă, a fost de asemenea respins cu 30 de voturi „pentru”, 47 „împotrivă” şi două abţineri.
Senatorii au discutat, săptămâna trecută, primele şase articole din proiectul de lege, dezbătând atât amendamentele admise cât şi pe cele respinse de comisia sesizată în fond, respectiv Comisia pentru muncă.
La dezbaterile din Senat participă ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
Senatul dezbate proiectul de Lege privind sistemul public de pensii publice în calitate de primă Cameră sesizată.
Anterior, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a dispus efectuarea apelului nominal, pentru verificarea prezenţei senatorilor la şedinţa de plen.
Senatorii au reluat, în cadrul plenului de miercuri, dezbaterile pe marginea Legii unitare a pensiilor, în prezenţa ministrului Muncii, după ce şedinţa a început cu peste o jumătate de oră întârziere faţă de programul iniţial şi după o sesiune de declaraţii politice, rămasă restantă de luni.
În cadrul dezbaterilor de săptămâna trecută, după încheierea dezbaterilor generale pe tema Legii pensiilor, senatorii au început să discute amendamentele articol cu articol, ajungând în şedinţa de marţea trecută doar până la articolul 6, din 201, dezbătând şi respingând trei amendamente.
La începutul şedinţei de plen, preşedintele Senatului a anunţat că în sală sunt prezenţi 82 de parlamentari. La lucrări este prezent şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
Nici şedinţa de astăzi nu a început, însă, fără incidente. Mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de pensionari s-au strâns, miercuri dimineaţă, în faţa Senatului, pentru a protesta, fiind nemulţumiţi de pensiile mici. Principala cerere a protestatarilor este aceea ca punctul de pensie să aibă o valoare de 45% din salariul mediu pe economie.