21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialProiect pentru salvarea sportului

Proiect pentru salvarea sportului

Conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) este singura care se mai preocupă direct de soarta sportului românesc, după ce Ministerul Tineretului şi Sportului a fost redus la un departament în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, numit, prea pompos pentru ceea ce face, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.

Pentru a treia oară în mai pu­ţin de un an, Octavian Morariu, preşedintele COSR, a înaintat spre aprobare Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor proiectul de modificare legislativă, pus la punct încă din apri­lie anul trecut.  „Am pus pe hârtie modificările pe care ar trebui să le suporte o serie de legi pentru ca sportul să poată supravieţui. Până acum nici un guvern nu a făcut nimic. Sperăm ca de acum încolo să se re­zolve ceva, pentru că trebuie să respectăm legile Uniunii Europene. Tratatul de la Lisabona specifică clar faptul că sportul este de competenţa UE alături de industrie, sănătate şi alte domenii importante. De asemenea, se specifică faptul că educaţia fizică este considerată parte componentă din procesul educativ. Or, la noi încă nu se respectă aceste puncte estenţiale şi trebuie să intrăm în normalitate”, ne-a spus Morariu.

 

Iată cinci dintre cele mai importante modificări cerute de COSR:

1. Numărul orelor de educaţie fizică, cuprins într-o lege, nu în anexe.

2. Clarificarea statutului antrenorilor din Cluburile Sportive Şcolare (CSŞ) şi liceelor cu program sportiv.

3. CSŞ-urile să fie recunoscute ca centre de performanţă, nu ca locuri unde elevii îşi efectuează orele de sport în afara programelor de studiu.

4. Investiţia în sport să fie asimilată, într-o limită rezonabilă, cu profitul reinvestit. Pentru companiile care doresc să aibă echipe sportive proprii, cheltuielile, inclusiv cele salariale, să fie considerate cheltuieli sociale, deductibile fiscal.

5. O parte din veniturile Loteriei Naţionale să fie dirijate către COSR, iar veniturile din taxe şi accize ale COSR să fie asimilate cu venituri private. Astfel, aceşti bani ar avea un caracter privat şi ar putea fi folosiţi la susţinerea financiară a sportivilor şi antrenorilor din loturile olimpice. 

 

După 6 ani

Multe dintre amendamentele înaintate acum se regăsesc şi  în proiectul de reformă a sportului iniţiat de Octavian Morariu în februarie 2004, pe când era preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport. Din păcate, cei care s-au succedat la putere şi-au dat acordul de principiu, dar nimeni n-a mişcat un deget pentru sport.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă