-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialIpoteză şocantă în scandalul de la CFR2: răzbunare?

Ipoteză şocantă în scandalul de la CFR2: răzbunare?

Cazul artistei Amelia Antoniu – care a intrat în comă după ce s-a infectat cu o bacterie în Spitalul CFR 2 din Bucureşti – scoate la iveală lucruri şocante. Apar alte cazuri dramatice, iar în acelaşi timp medicii se acuză între ei şi lansează ipoteze surprinzătoare privind cauzele infectării pacientelor.

Medici din Spitalul CFR 2, care au dorit să ră­mână sub protecţia anonimatului, susţin că în această unitate sanitară există un adevărat conflict între fostul manager Constantin Tănase şi anga­jaţii săi. Doctorii nu exclud chiar ipoteza unei răzbunări.

„Este posibil ca epidemio­logul spitalului, care face parte din sindicat şi susţine vechea conducere a spita­lului, să nu fi făcut toate verificările obligatorii înain­tea unei operaţii”, ne-a de­clarat un medic. Doctorii mai spun că în secţia de gineco­logie a CFR 2 s-a investit foarte mult în condiţiile hoteliere, dar că sterilizatorul este „suprasolicitat”.

Doză suspect de mare de toxină microbiană

Epidemiologul spitalului, medicul Rodica Olaru, a re­fuzat să comenteze  acuzaţiile până la finalizarea anchetei Ministerului Transporturilor şi Colegiului Medicilor, dar recunoaşte că nu a făcut une­le verificări pentru că nu exis­tau contracte cu labora­toarele. Şeful secţiei de ginecologie de la CFR 2, me­dicul Cristian Ghe­rase, vorbeşte mai degrabă despre „neglijenţă în ser­vi­ciu” decât despre răzbunare, dar ezită să numească posi­bilii vinovaţi. „Sper să nu fie vorba despre o răzbunare a cui­va, dar o doză foarte mare de toxină micro­biană, aşa cum a fost depistată în cazul celor două paciente, te poate duce cu gândul şi la aşa ceva”, ne-a declarat acesta.

Medicul spune că în ultimul an în spital testele epidemiologice s-au făcut o dată pe săptămână sau, mai rău, o dată pe lună, din lipsă de fonduri. „Reţeaua de la­boratoare a Spitalului CFR 2, unde se făceau astfel de verificări, a fost desfiinţată, iar testele se fac acum în laboratoare private, în limita fondurilor disponibile”, spune medicul Cristian Gherase.

„Au fost aruncate multe probe”

Potrivit lui Gherase, în Spitalul CFR 2 doar 2-3% din fonduri sunt cheltuite pe materiale sanitare, dezinfectanţi sau medicamente, restul banilor fiind alocaţi salariilor: „Spitalul a ajuns la datorii de peste 60 miliarde lei şi nici un furnizor nu ne mai aduce medicamente, dezinfectante şi materiale sanitare decât «cu ba­nii jos»”. Medicii speră ca an­che­ta Ministerului Sănătăţii, făcută în colaborare cu epi­demiologi de la Institutul Cantacuzino şi Autoritatea de Sănătate Publică, să clarifice situaţia. „Cred că va fi foarte greu, întrucât au fost aruncate multe dintre probe. Nu se mai găsesc nici fiolele şi nici perfuzoarele folosite în ziua respectivă”, a declarat medicul Cristian Gherase.

Fostul şef al secţiei de gineco­logie a CFR 2, medicul Eugen Tănase, aflat în conflict cu direc­torul demis zilele trecute, sus­ţine că epidemiologul spitalului a tot făcut referate şi sesizări legate de lipsa consumabilelor şi dezinfectantelor necesare în spital, dar că acestea nu au fost luate în seamă de managerul spitalului. Acesta nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

„Fără presă, cazul fiicei mele ar fi fost ascuns sub preş”

La rândul său, Paula Antoniu, mama Ameliei, este hotărâtă să ducă războiul până la capăt: „Mulţumesc României Libere că a iniţiat această cruciadă. Pot spune că sunt, ca cetăţean ro­mân, cu adevărat recunoscătoare presei, fără de care cazul fiicei mele ar fi fost încă un «gunoi as­cuns sub preş» de către sistemul sanitar din ţara noastră. Voi da în judecată Spitalul CFR 2, nu pentru a mă răzbuna, ci pentru a trage un semnal de alarmă”.

Amelia Antoniu (36 de ani) a fost internată săptămâna trecută la Spitalul CFR 2 pentru o banală intervenţie de caute­rizare a unei răni pe col uterin, dar ul­te­rior a intrat în şoc toxico-sep­tic, declanşat, se pare, de o infecţie contractată în spital.

În aceeaşi situaţie a ajuns şi Alice Roxana Preda (35 de ani), care se internase pentru serclaj, o altă intervenţie chirurgicală minoră. Surse medicale susţin că, potrivit primelor rezultate ale analizelor de laborator, cele două paciente ar fi infectate cu bacili gram negativ. 

O altă femeie şi copilul ei, la un pas de moarte

Familia Antoniu a obţinut două mărturii ale unor persoane ce au trecut prin drame similare. Una dintre victime fusese internată la CFR 2 în urmă cu şase luni, cealaltă în urmă cu nouă luni şi au suferit, în urma unor in­­tervenţii chirurgicale, şocuri toxico-septice, fi­ind transferate la alte spitale. Una din­tre femei a născut la Spitalul CFR 2  şi, după naştere, atât mama, cât şi nou-născutul au fost atât de aproape de moarte, încât medicii, după cum a mărturisit soţul bolnavei, chemaseră preotul. Bărbatul şi-a transferat de ur­genţă soţia şi copilul la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, unde au fost salvaţi.

„Vă mulţumesc că vă îngrijiţi de suferinzi”

Mama Ameliei Antoniu a povestit pentru România liberă că starea fiicei sale este, din fericire, ceva mai bună. Respiră fără aparate şi este conştientă. „Am înţeles de la medici că, dacă în două săptămâni nu ar fi putut respira singură, ar fi fost foarte grav, acest lucru putându-i afecta definitiv anumite organe şi aparatul fonator.” Din păcate, nu poate încă vorbi şi scrie, cu greu, bileţele prin care comunică cu corpul medical. „Vă mulţumesc mult că vă îngrijiţi de suferinzi. Vă rog să nu încetaţi să mă înveliţi cât de des, că îmi este foarte frig”, scrie Amelia într-unul dintre bileţele. În alte astfel de note, pacienta spune: „Rog, geamul. Sunt sensibilă la sinusuri şi la plămâni” sau „rugaţi-l pe domnul doctor să mă întoarcă pe partea cealaltă”. Pentru că viaţa Ameliei nu ar mai fi aceeaşi dacă nu ar mai putea cânta, familia se gândeşte foarte serios să o ducă, atunci când va fi mai întremată, pe Amelia la o clinică din Viena pentru recuperarea sistemului fonator.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă