0.9 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum îţi influenţează căsătoria sănătatea?

Cum îţi influenţează căsătoria sănătatea?

Oamenii căsătoriţi se îmbolnăvesc mai rar de pneumonie, prezintă un risc mai mic să aibă nevoie de o intervenţie chirurgicală, de a dezvolta cancer sau de a avea atacuri de inimă, arată studiile recente. De-a lungul timpului, cercetătorii au indentificat numeroase beneficii ale căsătoriei asupra sănătăţii oamenilor, dar aceste avantaje nu se extind si la relaţiile dificile, relatează New York Times.

Primul studiu despre căsătorie a fost realizat în 1858 de medicul epidemiolog William Farr care a descoperit că ratele mortalităţii celibatarilor si persoanelor văduve sunt mult mai mari decât în cazul cuplurilor căsătorite. Studiul realizat de Farr nu mai este relevant în realitatea socială contemporană deoarece nu include persoanele divortate, cuplurile gay sau tinerii care trăiesc în concubinaj, dar beneficiile căsătoriei asupra sănătăţii oamenilor au fost confirmate şi de alte studii mai recente.

Un grup de cercetători suedezi a descoperit că persoanele de 40 de ani care sunt căsătorite prezintă un risc mai redus de demenţă, iar oamenii de ştiinţă olandezi au constatat ca indiferent de cauzele morţii, celibatarii sunt mai expuşi la pericole decât cuplurile căsătorite. Aceste studii au influenţat politica generală şi activităţile organizaţiilor non-guvernamentale care au încercat să promoveze căsătoria în rândul tinerilor. În Statele Unite ale Americii, anual, se cheltuiesc 150 de milioane de dolari pentru campanii sociale care să reducă rata de divorţ.

Avantajul unei căsătorii fericite

Totuşi, cercetările recente propun o perspectivă nuanţată asupra aşa-zisului „avantaj al căsătoriei”. Un studiu amplu realizat anul trecut a arătat că o căsnicie stresantă îţi poate afecta inima, la fel de mult ca obiceiul de a fuma. În aceste condiţii, celibatarii sunt mai sănătoşi decât persoanele divorţate, de exemplu. Aşadar, beneficiile căsătoriei au fost exagerate în primul studiu realizat de William Farr, iar simplu fapt de a fi căsătorit nu îţi protejează sănătatea. „Nu instituţia căsătoriei este cheie unei vieţi lungi şi fericite, ci o relaţie bună cu partenerul”, a spus Stephanie Coontz, cercetător în domeniu.

Una dintre cele mai interesante cercetări a fost coordonată de cuplu de oameni de ştiinţă de la Universitatea Ohio, Ronald Glaser and Jan Kiecolt-Glaser, care sunt căsătoriţi. Glaser, medic imunolog, iar Kiecolt psiholog clinician care studia comportamentele umane, au găsit un domeniu comun de studiu: psihoneuroimunologie, care se referă la interacţiunea dintre comportament, sistemul imunitar şi endocrin, creier şi sistemul nervos. Ei au analizat rolul relaţiilor în menţinerea unei sănătăţi bune şi efectele stresului marital asupra oamenilor.

În acest prim studiu despre căsătorie realizat de soţii Glaser, 76 de femei, dintre care jumătate erau căsătorite, iar celelalte divorţate sau separate de soţii lor au completat chestionare şi au făcut analize de sânge pentru a observa dacă o relaţie nefericită le afectează sănătatea. Rezultatele cercetării au demostrat femeile nefericite în viaţa personală, aveau imunitatea mai scăzută faţă de femeile fericite în căsnicie sau după ea.

După acest prim studiu reuşit, oamenii de ştiinţă au încercat să afle exact ce se întâmplă cu corpul uman în timpul unei dispute între soţi şi cum reacţionează organismul la acest tip de stres. Au analizat 90 de cupluri prospăt-căsătorite şi i-au conectat pe subiecţi la aparate pentru a le monitoriza tensiunea în timp ce vorbesc despre cele mai comune motive de ceartă stând faţă în faţă. „Nu ai crede că într-o astfel de situaţie, oamenii chiar încep să se certe, dar asta s-a întamplat”, spune Glaser. Studiul a arătat că soţii care au avut cel mai agresiv comportament în timpul discuţiei, au avut probleme cu sistemul imunitar în cele 24 de ore cât a durat studiul.

Al treilea studiu realizat de soţii Glaser a măsurat cât de repede sau de încet se vindecă rănile fizice în rândul cuplurilor căsătorite între care există diferite niveluri de stres marital. Cu ajutorul unui dispozitiv tehnologic montat pe braţele participanţilor, cercetătorii au putut observa cum evoluează rănile după ce soţii se ceartă şi atunci când discută subiecte plăcute. Rezultatele au fost remarcabile: după sesiunile în care cuplurile au discutat subiecte conflictuale, rănile au avut nevoie de o zi întreagă pentru a se vindeca, perioadă mult mai lungă decât după sesiunile în care cuplurile au discutat ceva plăcut. În cazul cuplurilor care au prezentat un nivel ridicat de ostilitate în timp ce se ciondăneau, rănile s-au vindecat pe deplin două zile mai târziu faţă de rănile cuplurilor care au demonstrat mai puţină animozitate în timpul certurilor.

Dezavantajul unei căsătorii nefericite

O ceartă cu soţul sau soţia nu îţi afectează doar relaţia de cuplu, dar şi sănătatea. Persoanele care sunt implicate în căsnicii cu probleme sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească decât cuplurile fericite. Un studiu suedez, în care au fost implicate 300 de femei cu probleme cardiace, a descoperit că pacientele care sufereau de stres marital erau de trei ori mai expuse la riscul unui al doilea infarct decât femeile care erau stresate din cauza unui job solicitant, de exemplu.
Lecţia pe care cuplurile trebuie să o reţină este că trebuie să încerce să-şi îmbunătăţească relaţia cu partenerul, iar atunci când discută în contradictoriu să nu se enerveze. „Nu cred că cineva ar încuraja oamenii să rămână într-o căsătorie care îi face într-adevăr nefericiţi. Dacă o căsătorie reprezintă însă un stres continuu, este mai bine să îi pui capăt”, este sfatul lui Glaser.
Anul trecut, în revista medicală The Journal of Health and Social Behavior, a fost publicat un studiu care a urmărit istoricul marital si medical al aproximativ 9000 de bărbaţi şi femei cu vârste între 50 şi 60 de ani. Cercetarea realizată de specialiştii de la Universitatea din Chicago, a descoperit că persoanele divorţate sau văduve au suferit un declin al stării de sănătate din care nu şi-au mai revenit niciodată. Aceste persoane au avut cu 20% mai multe probleme cronice de sănătate, precum boli de inimă şi diabet, decât cei care erau încă căsătoriţi cu primul soţ sau soţie.

Ce se întâmplă cu celibatarii?

Studiul a avut rezultate surprinzătoare în ceea ce priveşte celibatarii. Desi de-a lungul timpul, oamenii de ştiinţă au susţinut că persoanele care sunt singure au mai puţine resurse financiare şi un nivel de trai mai scăzut, nu beneficiază de sprijin emoţional şi au o stare de sănătate mai proastă decât oamenii căsătoriţi, studiul Chicago a arătat că persoanele divorţate sau văduve aveau mai multe probleme de sănătate decât celibatarii.
Cum le influenţează sănătatea persoanelor divorţate o a doua căsătorie? Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au constatat că persoanele care s-au recăsătorit au resimţit o uşoară îmbunătăţire a stării de spirit, dar nu suficient pentru a repara daunele fizice asociate cu divorţul. Comparativ cu persoanele căsătorite, oamenii aflaţi la a doua căsătorie au avut cu 12% mai multe probleme cronice de sănătate şi cu 19% mai multe probleme de mobilitate.
Unele conflicte sunt mai bune decât altele
Toate cuplurile, fericite sau nefericite, se mai ceartă din când în când. Asta nu înseamnă că toată lumea se va îmbolnavi de inimă. Profesorul Timothy W. Smith de la Universitatea din Utah a analizat ceea ce a numit „tonul emoţional” al conflictelor care influenţează sănătatea inimii. Într-un studiu realizat pe 150 de cupluri căsătorite de peste 35 de ani, toţi participanţii se simţeau bine şi nu aveau probleme cardiace majore, deşi participanţii aveau peste 60 de ani. După ce a urmărit înregistrările video cu discuţiile cuplurilor pe teme conflictuale precum managementul baniilor sau curăţenia în gospodărie şi a analizat legătura dintre stilul fiecărei persoane de a rezolva un conflict şi nivelul de calciul coronarian din organism (indicator al bolilor de inimă), profesorul Smith a ajuns la concluzia că există diferenţe semnificative între modul cum o ceartă poate afecta sănătatea unei femei şi cea a unui bărbat.
Femeile se simt mai bine dacă în timpul conflictelor conjugale, soţii lor folosesc cuvinte de alint precum „dragă” sau gesturi de afecţiune, fie şi o strângere de mână. Bărbaţii nu sunt influenţaţi de gradul de ostilitate al comportamentului pe care il au soţiile lor, în schimb nivelurile lor de calciu scad atunci când micile cionăneli se transformă în bătălii pentru control.
În ambele cazuri, „tonul emoţional” al conflictelor maritale este un indicator la fel de util în cazul bolilor cardiace, precum un nivel ridicat de colesterol. Aşadar, soluţia nu este să nu te mai cerţi cu partenerul, ci modul cum abordezi conflictele. „Fiecare căsătorie are dificultăţi, încearcă doar să exagerezi mai puţin şi să foloseşti cuvinte mai dulci atunci când există o polemică în cuplu”, recomandă doctorul Smith.

Rolul relaţiilor sociale

Cercetătorii au studiat si efectele benefice ale relaţiilor sociale, inclusiv relaţiile conjugale, asupra sănătăţii. Într-un studiu recent coordonat de specialistul in neurologie, James A. Coan, femeile care au participat la experiment au fost supuse la şocurile electrice care să simuleze stresul în trei situaţii diferite: atunci când erau singure, în timp ce un străin le ţinea de mână şi când alături de ele era soţul fiecăreia. Concluziile studiului au arătat că atunci când au fost sprijinite de o persoană şi în special de partenerul de viaţă, activitatea cerebrală din zona creierului asociată cu stresul a fost redusă. Efectul pe care l-a avut strângerea mâinii soţului a fost asemănător cu cel al unui drog pentru calmarea durerilor asupra creierului femeii.
Acest studiu demonstrează faptul că sprijinul pe care partenerul de viaţă, un prieten sau un coleg ţi-l poate oferi în situaţii de criză, ajută creierul să reziste la stres. „Cealaltă persoană te ajută să îţi controlezi sentimentele negative şi preia o parte din emoţiile pe care cortexul prefontal trebuie să le reglementeze. Astfel, creierul este supus la mai puţine presiuni”, explică doctorul Coan.

Cum atenuezi stresul marital

În condiţiile în care există atâtea dovezi care certifică legătura dintre stresul marital şi starea de sănătate, cercetătorii explorează, în prezent, modul în care cuplurile pot minimiza efectele dăunătoare ale stresului din relaţie. Soţii Glaser analizeză legătura dintre nutriţie şi stresul conjugal şi testează dacă suplimentele alimentare de ulei de peşte, bogate în acizi graşi omega-3, pot atenua unele dintre simptomele fizice ale stresului asupra sistemului imunitar. „Stresul este inevitabil chiar si in cele mai fericite căsătorii. Important este să foloseşti momentele conflictuale ca pe o oportunitate să îmbunătăţeşti relaţia în loc să o distrugi”, spune Kiecolt-Glaser.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...

Bulgaria, pe cale să adopte moneda euro din 2026. Guvernul pregătește cererea oficială

Bulgaria are toate șansele să adere la zona euro pe 1 ianuarie 2026, având în vedere performanțele economice recente, potrivit unei analize realizate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă