-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăGDPR1.000 de euro pentru un implant de păr eficient

1.000 de euro pentru un implant de păr eficient

Intervenţia se face cu anestezie locală, nu este dureroasă, iar recuperarea durează cam o săptămână, timp în care trebuie să aveţi grijă să nu vă loviţi la cap. Răzvan Alexandru (28 de ani) are părul creţ şi bogat şi este mândru de podoaba lui capilară, după care îl recunoaşte toată lumea. Se teme totuşi să nu-l moştenească pe tatăl său, care a chelit de tânăr. „Este moştenire de familie. Şi bunicul a avut chelie!”, spune el.

Tendinţa de a cheli este genetică, dar poate apărea şi în urma mătreţii netratate, a dermatitelor şi altor boli de piele. Alimentaţia bogată în conservanţi, obişnuinţa de a lua steroizi, agresarea părului cu şampoane foarte concentrate şi stresul sunt factori care grăbesc procesul. Totuşi, există soluţii eficiente pentru a trata chelia: implantul de păr, făcut cu fire proprii.

De dragul părului său creţ, Răzvan Alexandru ezită să se tundă. Dacă la un moment dat o să îi apară chelia, care deja dă primele semne, s-a gândit şi la un implant de păr. „Nu ştiu însă dacă o astfel de intervenţie este una pe termen lung, iar preţurile mi se par cam piperate”, spune tânărul. O astfel de intervenţie costă între 1.000 şi 2.000 de euro, în funcţie de mărimea zonei în care se implantează fire de păr.

 

Părul implantat nu cade

Temerile sale sunt combătute de medicii dermatologi, care susţin că implantul de păr este o intervenţie destul de sigură şi că riscul ca organismul să îl respingă este minim. „Operaţia se face cu autogrefe. Nu există riscul de respingere. Se iau fire de păr cu rădăcină din ceafă şi se implantează în orificii special create în zona pleşuvă”, spune doctorul Irinel Nedelcu, medic primar dermato-venerolog la Egoclinic Bucureşti, unde se fac 500 de astfel de intervenţii anual. Specialiştii spun că în zona cefei nu se secretă anumite enzime care duc la căderea părului, de aceea este ideală pentru recoltarea de fire de păr sănătoase. Aceste fire naturale se obţin fie prin extragere directă, fie prin extragere în bloc şi sunt prelucrate sub lupe de mărire.

 

„Aveam o ditamai claia de păr pe cap”

Printre pacienţii doctorului Irinel Nedelcu se numără şi tânărul Bogdan Pascu, în vârstă de 30 de ani, care a trecut printr-o astfel de intervenţie vara trecută. „Am avut un debut de chelie şi am vrut s-o iau din pripă. Mi-am dorit foarte mult această intervenţie pentru că nu m-am putut obişnui cu ideea că voi cheli, după ce toată viaţa am avut o ditamai claia de păr pe cap”, povesteşte Bogdan, căruia primele semne de chelie i-au apărut la 18 ani.

Înainte de a face implantul de păr, medicii dermatologi i-au prescris un tratament antimătreaţă şi antiseboree şi apoi i-au făcut operaţia de îndesire a firelor de păr în zona frunţii. „Când se intervine, pielea capului trebuie să fie sănătoasă. Trebuie eliminate mătreaţa şi coşuleţele din pielea capului”, spune dermatologul.

 

„În timpul operaţiei, m-am uitat la două filme”

Asemenea tuturor celor care vor un implant de păr, şi Bogdan a avut reţineri până la primul control dermatologic. „După discuţia cu medicul, m-am liniştit. Am înţeles că nu sunt riscuri mari. În plus, eram un caz fericit, fiindcă nu aveam o chelie extinsă”, spune el.

Intervenţia a durat mai puţin de patru ore. „Cam cât am privit două filme”, îşi aduce el aminte. În funcţie de mărimea zonei în care trebuie implantate firele de păr, durata operaţiei variază între patru şi şase ore. Înainte de implant, sunt interzise cola, cafeaua, alcoolul. „Altfel nu prinde anestezia”, avertizează medicul Irinel Nedelcu. Implantul de păr este contraindicat celor care suferă de hipertensiune, diabet sau boli de inimă. Aceşti pacienţi riscă să facă pusee de tensiune în timpul operaţiei şi pot apărea complicaţii. După implantul de păr, zona trebuie protejată. „Am stat în casă liniştit cam o săptămână şi am avut grijă să nu mă lovesc. Când mi s-au scos firele totul a fost în regulă”, îşi descrie Bogdan experienţa. 

 

 

Evitaţi fixativele şi gelurile de proastă calitate

Alimentaţie. Căutaţi produse naturale, spre exemplu mergeţi undeva la ţară şi cumpăraţi legume, fructe, lapte, ouă, vin, miere etc. O dată pe lună puteţi să vizitaţi o rudă la ţară şi să cumpăraţi de la ea sau de la vecini.

Îngrijire. Evitaţi şampoanele agresive, vopselele de păr, fixativele, gelurile, săpunurile de proastă calitate. Aceste produse distrug stratul natural de protecţie a epidermei.

Medicamente. Nu vă autoadministraţi pastile, deoarece unele au ca efect căderea firelor de păr.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă