Crearea unor replici ale steagurilor va fi finanţată de Primăria Bistriţa cu 9.000 de lei, iar drapelele originale vor fi conservate. Primăria Bistriţa va finanţa, anul acesta, cu 9.000 de lei confecţionarea unor replici după steagurile breslelor din Bistriţa, prin regimul de finanţare nerambursabilă a unor proiecte locale. Copiile vor fi expuse în interiorul Bisericii Evanghelice, monument din secolul al XVI-lea, după ce reparaţiile la biserica afectată în urmă cu doi ani de un incediu devastator vor fi încheiate. Între timp, steagurile originale vor fi conservate din banii saşilor bistriţeni stabiliţi în Austria şi Germania.
23 de steaguri pentru biserică
Preotul paroh Johann Dieter Krauss de la Parohia Evanghelică Bistriţa spune că, în total, au existat 23 de steaguri ale breslelor, însă, până acum, au fost realizate şase replici, urmând ca banii ce vor fi alocaţi de Primăria Bistriţa să fie folosiţi pentru celelalte 17. „Replicile steagurilor sunt comandate prin Centrul Cultural Municipal. Personal, nu ştiu exact unde se confecţionează. Oricum, noi pe acestea le vom expune în biserică. Steagurile originale ale breslelor le vom conserva cu sprijinul unor finanţări ce vin din partea Asociaţiei saşilor bistriţeni din Germania şi Austria”, a declarat Johann Dieter Krauss.
În afară de banii pentru confecţionarea unor replici după steagurile breslelor, Primăria Bistriţa a mai alocat, anul acesta, şi un milion de lei de la bugetul local pentru continuarea lucrărilor de refacere a turnului bisericii. Sunt mai mulţi bani faţă de anul trecut, când municipalitatea a dat doar 800.000 de lei. „Aici, la Bistriţa, este cea mai mare colecţie de mobilier bisericesc, care se întinde pe o durată foarte mare de confecţionare, din perioada gotică până în secolul al XIX-lea. Avem steagurile breslelor, orga mare, orga mică. Lucrările la turn le las în seama comunităţii, iar de anul viitor eu mă voi ocupa numai de nava bisericii, de repararea orgii”, a spus Johann Dieter Krauss.
Un ceas nou
Între timp, a sosit din străinătate şi ceasul care va fi montat în turn, asemănător cu cel care a funcţionat înainte de incendiu. Singura deosebire este aceea că nu mai este unul mecanic, ci unul ultramodern, de ultimă generaţie, ghidat prin GPS, foarte exact şi care va fi cuplat cu clopotele. Deja a fost semnat contractul cu pietrarul care va lucra la montarea lui, iar până la sfârşitul anului se vor auzi bătăile orelor la fix, sfert şi jumătate. Potrivit lui Johann Dieter Krauss, în lipsa unei finanţări consistente care să permită lucrări de reabilitare a bisericii afectate de incediu, nu mai poate vorbi despre aşa ceva, ci doar de „conservare”.