19.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialลžapte din cei nouฤƒ judecฤƒtori ai CCR, รฎn conflict de interese

ลžapte din cei nouฤƒ judecฤƒtori ai CCR, รฎn conflict de interese

Surse din cadrul ANI ne-au declarat cฤƒ, în urma unor sesizฤƒri, acum circa trei sฤƒptฤƒmâni, s-au declanลŸat verificฤƒrile declaraลฃiilor de avere ลŸi de interese ale judecฤƒtorilor Curลฃii Constituลฃionale. În declaraลฃiile de avere ลŸi interese ale lui Ioan Vida, preลŸedintele CCR, ลŸi ale judecฤƒtorului Nicolae Cochinescu inspectorii ANI nu au gฤƒsit nereguli. În cazul celorlalลฃi ลŸapte judecฤƒtori au existat însฤƒ indicii de nerespectare a normelor de integritate. Astfel, în cazul judecฤƒtorilor Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader ลŸi Valentin-Zoltan Puskas ar fi fost gฤƒsite neconcordanลฃe sau omisiuni în declaraลฃiile de avere ลŸi interese, iar în cazul judecฤƒtorilor Augustin Zegrean, Petre Lฤƒzฤƒroiu ลŸi Valentin Zoltan Puskcas ar fi existat indicii potrivit cฤƒrora aceลŸtia îลŸi rotunjesc averile cu acลฃiuni comerciale incompatibile cu funcลฃia lor, mai precis cฤƒ deลฃin acลฃiuni la societฤƒลฃi comerciale.

Astfel, potrivit celei mai recente declaraลฃii de avere depuse de Augustin Zegrean, acesta a declarat cฤƒ este acลฃionar RAAL SA, de unde în 2008 a primit dividende în valoare de 9.200 lei. În cazul lui Petre Lฤƒzฤƒroiu, verificฤƒrile ANI au pornit de la acลฃiunile pe care judecฤƒtorul le deลฃine la compania Nufฤƒrul SA ลŸi de la câลŸtigurile obลฃinute de la un cabinet de avocaturฤƒ, în valoare de 199.000 lei. La rândul sฤƒu, Valentin Zoltan PuลŸcaลŸ a declarat cฤƒ deลฃine 20% din acลฃiunile Societฤƒลฃii Cooperativa MeลŸteลŸugฤƒreascฤƒ Sicomcoop Sfântul Gheorghe, de unde a primit în 2008 dividende în valoare de aproape 30.000 de lei. Potrivit legii, magistraลฃii nu pot fi acลฃionari la societฤƒลฃi comerciale. „Cei ลŸapte judecฤƒtori de la Curtea Constituลฃionalฤƒ sunt în conflict de interese deoarece, ลŸtiind cฤƒ sunt cercetaลฃi de ANI, au decis cฤƒ sunt neconstituลฃionale articolele de lege în baza cฤƒrora erau ei înลŸiลŸi verificaลฃi”, ne-a declarat europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiลฃiei.
În detaliu, pe pagina de internet www.romanialibera.ro, situaลฃia judecฤƒtorilor de la Curtea Constituลฃionalฤƒ în raport cu verificฤƒrile Agenลฃiei Naลฃionale de Integritate.

1. Ion Predescu

În ultima sa declaraลฃie de avere, judecฤƒtorul Ion Predescu a înscris un teren, un Oltcit ลŸi certificate la SIF Oltenia. Nu deลฃine nici o casฤƒ, nici conturi bancare. La rubrica venituri, el nu a completat nici o sumฤƒ. În declaraลฃiie anterioare celei din 2009, adicฤƒ în cele din 2005 ลŸi 2008, Ion Predescu a menลฃionat cฤƒ are în proprietate o casฤƒ de locuit în Craiova, moลŸtenitฤƒ de soลฃia sa. În declaraลฃia din 2009 însฤƒ, aceastฤƒ casฤƒ nu a mai fost înscrisฤƒ în declaraลฃia de avere ลŸi nici nu s-a menลฃionat înstrฤƒinarea imobilului. În plus, ANI ar fi descoperit cฤƒ Ion Predescu ar avea zece conturi bancare nedeclarate care conลฃin suma totalฤƒ de 50.000 de euro. Toate conturile ar fi fost deschise în 2008. Ion Predescu a fost timp de 14 ani senator PSD ลŸi a deลฃinut funcลฃia de ministru al Justiลฃiei în guvernul Vฤƒcฤƒroiu în perioada 2 septembrie 1996-12 decembrie 1996.

2. Aspazia Cojocaru

A declarat douฤƒ terenuri, un apartament cu 4 camere, o garsonierฤƒ, douฤƒ case – fฤƒrฤƒ a menลฃiona valoarea de impozitare. De asemenea, are o casฤƒ de vacanลฃฤƒ despre care a menลฃionat cฤƒ valoreazฤƒ 400.000 de lei. Judecฤƒtoarea mai are un autoturism ลŸi bijuterii în valoare de 11.000 de euro ลŸi un depozit de 55.000 de lei din 2009. La rubrica venituri, Aspazia Cojocaru cumuleazฤƒ salariul de judecฤƒtor CCR – 176.400 lei, douฤƒ salarii de profesor universitar – 17.000 lei plus 32.000 lei, pensia – 69.000 lei ลŸi drepturi de autor – 3.700 de lei. Surse ANI susลฃin cฤƒ, în declaraลฃiile de avere ลŸi interese ale Aspaziei Cojocaru, ar exista inadvertenลฃe ลŸi omisiuni. Presa a relatat cฤƒ Aspazia Cojocaru a fost colaborator al Securitฤƒลฃii ลŸi cฤƒ ar fi fฤƒcut poliลฃie politicฤƒ, cฤƒ ar fi fost recrutatฤƒ de Rodica Stฤƒnoiu ลŸi cฤƒ ar fi avut numele de cod „Ana”. Potrivit presei, CNSAS a confirmat prima datฤƒ dosarul de turnฤƒtor al Aspaziei, însฤƒ ulterior l-a infirmat.

3. Acsinte Gaspar

În declaraลฃia de avere depusฤƒ în 2009, acesta susลฃine cฤƒ are în proprietate o casฤƒ, o maลŸinฤƒ, bijuterii ลŸi tablouri în valoare de peste 10.000 de euro. Are patru depozite bancare cu sume cuprinse între 15.000 ลŸi 30.000 de euro. În declaraลฃia sa de avere ลŸi interese inspectorii ANI ar fi descoperit neconcordanลฃe. La fel ca ลŸi alลฃi colegi de la CCR, Gaspar cumuleazฤƒ pensia de 87 mii de lei cu salariul de judecฤƒtor – 172.000 lei. În perioada comunismului, Acsinte Gaspar a fost ลŸeful sectorului juridic al Consiliului de Stat (1965-1989), care pregฤƒtea decretele lui CeauลŸescu. Dupฤƒ Revoluลฃie, a fost parlamentar PSD între anii 1996 ลŸi 2004, iar în guvernarea Nฤƒstase a fost ministru pentru Relaลฃia cu Parlamentul.

4. Valentin Zoltan Puskas

În ultima declaraลฃie de avere Puskas a înscris trei terenuri (pentru care nu a declarat valoarea de impunere), douฤƒ case ลŸi douฤƒ autoturisme. De asemenea, a menลฃionat cฤƒ, în 2009, a vândut un apartament ลŸi o casฤƒ, deลŸi aceste imobile nu apar pe declaraลฃia din 2008. Judecฤƒtorul a menลฃionat cฤƒ cele douฤƒ imobile au fost dobândite prin moลŸtenire în 2008. Puskas a înscris ลŸi 11 depozite bancare cu sume cuprinse între 15.000 ลŸi 60.000 de lei. De asemenea, el a declarat cฤƒ a împrumutat o persoanฤƒ cu 150.000 de ลŸi cฤƒ deลฃine 20% din acลฃiunile Societฤƒลฃii Cooperativa MeลŸteลŸugฤƒreascฤƒ Sicomcoop Sfântul Gheorghe, de unde a primit în 2008 dividende în valoare de aproape 30.000 de lei. Potrivit legii, magistraลฃii nu pot fi acลฃionari la societฤƒลฃi comerciale. Valentin-Zoltan Puskas a fost timp de 11 ani senator al UDMR.

5. Augustin Zegrean

Potrivit ultimei declaraลฃii de avere, Zegrean deลฃine douฤƒ terenuri, patru imobile (la unul dintre imobile nu a declarat valoarea de impozitare), un autoturism ลŸi patru depozite bancare în lei (60.000) ลŸi euro (40.000). Mai are datorii la bฤƒnci de 10.000 de euro ลŸi 60.000 de lei. El declarฤƒ cฤƒ este acลฃionar RAAL SA, de unde, în 2008, a primit dividende în valoare de 9.200 lei. Deลฃinerea de acลฃiuni a declanลŸat verificฤƒrile ANI. A fost parlamentar FSN între ’90 ลŸi ’92, iar între 2004 ลŸi 2007 – deputat ales pe listele PD.

6. Petre Lฤƒzฤƒroiu

Potrivit declaraลฃiei de avere, acesta deลฃine douฤƒ terenuri, douฤƒ case ลŸi douฤƒ maลŸini, tablouri ลŸi bijuterii în valoare de 125.000 de euro ลŸi douฤƒ depozite bancare de 177.000 lei în total. În 2008 a fฤƒcut o donaลฃie cฤƒtre Arhiepiscopia BucureลŸtiului în valoare de 220.000 lei. ANI a declanลŸat verificฤƒrile deoarece judecฤƒtorul deลฃine acลฃiuni la compania Nufฤƒrul SA ลŸi are câลŸtiguri inclusiv de la un cabinet de avocaturฤƒ – 199.000 lei.

7. Tudorel Toader

În ultima declaraลฃie de avere, Toader menลฃioneazฤƒ cฤƒ deลฃine ลŸapte terenuri, ลŸase imobile ลŸi douฤƒ autoturisme. Mai are un credit la bancฤƒ de 125.000 de euro. Cumuleazฤƒ venituri din activitatea didacticฤƒ, 167 mii lei, cu cele din profesia de judecฤƒtor, 99 de mii de lei. Surse ANI susลฃin cฤƒ ar exista neconcordanลฃe în declaraลฃiile sale de avere ลŸi interese.

8. Nicolae Cochinescu

Declaraลฃiile de avere ลŸi interese sunt conforme prevederilor legale, susลฃin surse ANI. În ultima declaraลฃie de avere, acesta menลฃioneazฤƒ cฤƒ deลฃine, împreunฤƒ cu soลฃia, un teren, trei apartamente ลŸi douฤƒ depozite bancare, unul de 360.000 de lei ลŸi celฤƒlalt de 30.000 de euro. Precum alลฃi colegi ai sฤƒi, ลŸi el cumuleazฤƒ pensia, 85.000 de lei, cu salariul, de 223 mii lei anual. Nicolae Cochinescu a deลฃinut mai multe funcลฃii de procuror atât în vremea comunismului, cât ลŸi dupฤƒ ’89. Între anii 1996 ลŸi 1997, a fost procurorul general al României. A fost considerat campionul recursurilor în anulare împotriva foลŸtilor proprietari care ลŸi-au recâลŸtigat bunurile prin instanลฃe. Recursurile în anulare au provocat apoi pierderea a zeci de procese la CEDO de cฤƒtre statul român.

9. Ioan Vida, preลŸedintele CCR

Declaraลฃiile sale ar fi conforme cu legea. Potrivit ultimei sale declaraลฃii de avere, Vida deลฃine ลŸase terenuri, trei case, un apartament ลŸi o casฤƒ de vacanลฃฤƒ. Judecฤƒtorul mai declarฤƒ cฤƒ deลฃine un tractor ลŸi o maลŸinฤƒ, ambele moลŸtenite. Ioan Vida are ลŸi patru depozite la bancฤƒ: douฤƒ depozite în dolari, în valoare cumulatฤƒ de 5.000 de dolari, un depozit de 2.509 euro ลŸi un depozit de 187.181 lei. Nu are datorii ลŸi mai declarฤƒ cฤƒ, pe lângฤƒ salariul de preลŸedinte al CCR, 193.024 lei, a mai obลฃinut ลŸi 134.665 lei ca profesor universitar.

Cele mai citite

VIDEO Percheziศ›ii de amploare รฎn judeศ›ul Ialomiศ›a. Peste 200 de poliศ›iศ™ti participฤƒ la acศ›iuni

Peste 200 de poliศ›iศ™ti ศ™i alte forศ›e de ordine au desfฤƒศ™urat, miercuri dimineaศ›ฤƒ, 17 percheziศ›ii รฎn localitatea Bฤƒrbuleศ™ti, judeศ›ul Ialomiศ›a. Acศ›iunile au vizat persoane...

S-a stins din viaศ›ฤƒ deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostฤƒ judecฤƒtoare la Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostฤƒ judecฤƒtoare la Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR), a murit, a anunศ›at senatorul PSD Laura Moagher marศ›i searฤƒ. Moagher a...

Cum funcศ›ioneazฤƒ Sistemul Garanศ›ie-Returnare รฎn alte ศ›ฤƒri europene comparativ cu Romรขnia

Sistemul Garanศ›ie-Returnare (SGR) cรขศ™tigฤƒ tot mai mult teren รฎn Europa, pe mฤƒsurฤƒ ce statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi pentru reducerea impactului asupra...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ