Asociația a trimis Ambasadei Chinei o propunere de colaborare și anunță că vrea un proiect-pilot pentru 80 de angajați chinezi. ASSAI anunță că oferă salarii de 250-300 euro net/lună pentru angajații din spălătorii și 500 – 800 euro net/lună pentru angajații service-urilor, plus cazare și hrană.
Asociația Service-urilor arată că industria de reparații auto din România se confruntă de peste cinci ani cu un deficit în creștere de forță de muncă pregătită în acest domeniu, având în vedere că parcul auto este de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o vârstă medie de 14 ani.
Reprezentanții asociației mai spun că în multe situații, salariile solicitate de muncitorii români depășesc posibilitățile patronilor de service, acuzând „angajații cu experiență” ca „au ajuns să șantajeze efectiv patronii de service-uri, profitând de lipsa de forță de muncă pregătita în acest domeniu și nu acceptă salarii sub 1000 – 1400 de euro net”.
Patronii de service-uri reuniți în asociație mai arată că mulți angajați calificați pleacă din România să muncească pe bani mai mulți în țări precum Olanda, Anglia, Irlanda sau Italia”.
Șomajul voluntar în rândul tinerilor și lipsa școlilor profesionale sunt alte două cauze pentru această criză a forței de muncă, ASSAI arătând că „în spațiul european, doar Italia depășește România din punct de vedere al șomajului voluntar în rândul tinerilor”.
Asociația mai arată și că înființarea de ateliere de reparații clandestine afectează piața, generând evaziune fiscală.