3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialArestul pe caz de boală: abuz sau economie cu cap?

Arestul pe caz de boală: abuz sau economie cu cap?

Prin verificarea la domiciliu a salariaţilor aflaţi în concediu medical, se pune capăt abuzurilor medicilor şi falşilor bolnavi, însă se legitimează un alt abuz: interdicţia de părăsire a domiciliului. Faptul că 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, adică peste 900 milioane lei, au fost cheltuite anul trecut pe plata concediilor l-a determinat pe ministrul Cseke Attila să vină cu o propunere menită să-i descurajeze pe cei care chiulesc sub pretextul unui diagnostic fictiv. Mai precis, pe toată durata concediului medical pacientul trebuie să stea la domiciliu, unde, prin sondaj, va fi verificat. În primele 5 zile de concediu va fi verificat de un reprezentant al angajatorului, însoţit de un poliţist, şi din a şasea zi, de un reprezentant al casei de asigurări şi de un poliţist. În situaţia în care pacientul nu se află la domiciliu, el nu va mai primi indemnizaţia aferentă.

 

Poliţiştii – legalitate şi protecţie pentru inspectori

Ordonanţa a stârnit însă multe critici, unele voci spunând că o văd ca pe o îngrădire a drepturilor pacienţilor şi că nu se poate compara cu sistemele de control din alte state europene. „Cei care au propus o astfel de aberaţie nu trăiesc în secolul XXI. Nu poţi să vii acasă la om să-l deranjezi, poate că vrea să meargă într-un parc să se refacă, nu trebuie să stea numai în casă. Ăsta e arest la domiciliu”, atrage atenţia Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Programul de vizite de verificare, prevăzut prin lege, este 8.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00. Barbu consideră că era mult mai simplu să se alcătuiască nişte comisii neutre la nivel naţional, la care să apeleze angajatorul, „pentru că este nevoie de expertiză”. „Ar trebui să se facă doar control pe criterii de boală, nu pe criterii de stat la domiciliu. Şi mai vin şi cu poliţia!

Păi, la ce costuri se va ajunge?”, se întreabă Vasile Barbu.  El ridică şi problema care apare atunci când pacientul nu doreşte să stea la adresa de domiciliu pe perioada concediului: „Se pot face o serie de formalităţi prin care bolnavul anunţă schimbarea domiciliului, dar care iau timp şi trece concediul până se aprobă”. În replică, Oana Grigore, şefa Direcţiei Comunicare din Ministerul Sănătăţii (MS), susţine că, dacă vrei ca în concediul medical să stai la o altă adresă decât cea din buletin, menţionezi acest fapt într-o declaraţie pe proprie răspundere şi vei fi verificat la noua adresă. Pentru a merge în staţiune, trebuie să ai trimitere către un sanatoriu de acolo, nu poţi merge pe cont propriu. Cât despre implicarea poliţiştilor în verificări, purtătorul de cuvânt al MS susţine că e absolut necesară: „Implicarea poliţiei ţine de o chestiune de legalitate. Nu poţi intra în casa omului decât în prezenţa autorităţii legale. Plus că şi reprezentanţii angajatorului şi ai casei de asigurări au nevoie de protecţie”.

În alte ţări, bolnavii „falşi” sunt controlaţi medical

În Canada, asigurătorul privat sau cel public pleacă de la ideea de încredere în pacient şi, dacă are suspiciuni cu privire la încălcarea unor reguli, atunci are dreptul de a controla, adică de a expertiza profesionist pacientul, nu de a face act de prezenţă. În SUA sistemul e asemănător. Firmele asigurătoare au agenţi specializaţi şi chiar apelează la detectivi în cazuri de abuz. „În Austria se monitorizează prin sistem electronic şi unde se suspectează nereguli merg cu demersul mai departe. Au codurile medicilor, au codurile asiguraţilor şi văd uşor dacă un asigurat se plimbă de la un medic la altul sau dacă obţine avantaje. Medicul este rugat să pună la dispoziţie investigaţiile paraclinice prin care a stabilit diagnosticul, apoi se fac investigaţii fără să aibă măcar contact cu pacientul”, explică Vasile Barbu.

Mariana Păcurariu, pur-tătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, susţine că nu se ştie exact care vor fi atribuţiile CNAS în procesul de verificare şi aşteaptă o informare din partea Ministerului Sănătăţii. MS estimează că aplicarea noului sistem de control va face economii de aproximativ 142.304.600 lei în acest an. 

Cele mai citite

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Kelemen Hunor: Situația bugetară este critică; reformele structurale sunt esențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți la TVR Info că România traversează o perioadă economică extrem de dificilă, în care echilibrarea bugetului devine...
Ultima oră
Pe aceeași temă