Indiferent de scopul unei incaperi, lumina naturala este deosebit de importanta, prin urmare si alegerea celor mai potrivite ferestre ar trebui sa constituie o prioritate.
Camerele care primesc lumina naturala sunt indiscutabil mai placute si mai confortabile. Nu fac exceptie nici incaperile de la mansarda. Calitatea spatiului de aici depinde, insa, de pozitionarea si dimensiunea ferestrelor. Intervalul in care puteti alege dimensiunile ferestrelor este dat de distanta dintre capriori, inaltimea parapetului obisnuit de fereastra (0,90 – 1,10 m) si cota superioara, obligatoriu peste 1,80 m fata de cota de calcare. Aceasta inaltime va depinde direct de panta acoperisului: cu cat este mai mica, cu atat fereastra va fi mai inalta.
Ferestrele de mansarda au avantajul de a primi mai multa lumina decat o fereastra pozitionata pe verticala. Esentiala pentru fixarea ei in acoperis este rama de etansare, realizata din materiale rezistente la coroziune si la intemperii. Uneori, din cauza distantei mici dintre capriori, solutia este cea a mai multor ferestre pozitionate intre capriori succesivi.
Pentru incaperile in care accesul luminii naturale este limitat sau imposibil (holuri, bai, dressinguri, scari interioare sau colturi intunecate), se recomanda alegerea tunelului solar, o solutie inovativa potrivita acestor spatii.
Pentru cladirile cu acoperis tip terasa unde iluminarea naturala prin ferestrele de fatada este limitata sau unde nu se pot instala ferestre de fatada, sunt recomandate ferestre create special pentru acest tip de cladiri.
Ferestrele din lemn
Sunt tratate impotriva ciupercilor si mucegaiului. Lemnul este protejat la suprafata de mai multe straturi de lac pe baza de apa pentru un finisaj de calitate, un aspect uniform placut si pentru o ingrijire usoara. Pentru intretinere, se recomanda o lacuire periodica a ferestrelor, in functie de gradul de uzura al acestora.
Ferestrele din lemn imbracat in poliuretan
Tocul si cerceveaua ferestrei sunt confectionate din lemn laminat imbracat in poliuretan, cu suprafata fina si uniforma care nu permite patrunderea umezelii in lemn. Poliuretanul confera ferestrei rezistenta si durabilitate maxime. Datorita finisajului rezistent, suprafata ferestrei este compacta, se curata foarte usor si nu necesita intretinere speciala.