Liviu Matei poate fi urmărit sâmbătă pe scena Teatrului Maghiar în producţia „Dracula the Clown”. Chiar dacă nu iubeşte teatrul cuvintelor, pentru interlocutor e o adevărată fascinaţie să-l asculte. Un om deschis, liber în exprimare şi gesturi, Liviu Matei, poate spune ceva interesant fie că vorbeşte despre teatru sau artă, în general, fie în timp ce conversează cu fiica sa într-o limbă franceză impecabilă. A fost inginer electronist înainte de a deveni magician al scenei. Era o modă a societăţii să se îndrepte spre profesia de inginer, dar în acelaşi timp trebuia să fie şi un elev eminent şi foarte bun la matematică. La insistenţa mamei s-a îndreptat spre inginerie, iar după absolvire a practicat meseria timp de 10 ani. Era însă fascinat de lumea scenei. „Făceam o comparaţie psihică cu balerinii. Am urmărit Lacul Lebedelor de 100 de ori. În culise am stat de vorbă cu unul dintre ei şi m-a sfătuit să mă înscriu la Şcoala Populară de Artă. Ştiam că am la picior un tendon tăiat şi că nu voi fi un adevărat profesionist în balet, dar am urmat doi ani cursurile. Cineva de Sus a hotărât pentru mine să nu mai fac electotehnică”, povesteşte Liviu Matei.
Bursă în Franţa
În anii 1980, făcea parte din trupa de pantomimă a marii arstiste Ildiko Kovacs, personalitate care i-a marcat viaţa şi i-a schimbat orizontul. „A apărut bursa pentru Teatru Circ şi Mimă acordată de statul francez, o bursă pentru care m-am luptat. La Institutul de Mimă Corporală Dramatică eu am ales cu cine să lucrez, eu mi-am stabilit lista de workshop-uri. Nu există o materie specială, impusă”, povesteşte Liviu Matei. La întoarcerea în ţară, a obţinut licenţa în actorie. „Dacă ar fi să o iau de la început aş face acelaşi lucru, dar cu dorinţele mele clare din copilărie. Am crescut cu filmul mut şi musicaluri. Lumea mea nu e teatrul scris decât în varianta Shakespeare, cu lumi paralele, limbaj şi joc complex. Mă plictiseşte teatrul vorbit”, adaugă artistul.
Lecţii în ceainărie
Împarte cu plăcere experienţa cu cei tineri. În spaţiul ceainăriei de pe strada I. Micu Klein la numărul 6, Liviu predă cursuri, pe lângă cele de la Universitate. Îşi doreşte un spaţiu în care să poată crea, dar deocamdată cei 50 de mp sunt prea costisitori de susţinut. Publicul îl poate vedea în acţiune şi în ultima sa producţie, „Dracula the Clown”, un spectacol realizat împreună cu Nola Rae, membru marcant al mimei mondiale, artistă decorată de regina Elisabeta a Marii Britanii în 2008 cu meritul „Member of The Most Excellent Order of The British Empire”.