Mai mulţi diplomaţi au precizat că opt state au cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate, printre care Franţa, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Marea Britanie şi Uruguay.
”Misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei nipone a Consiliului de Securitate să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului înainte de sfârşitul săptămânii”, potrivit unui comunicat emis de misiunea Suediei la ONU.
Aceste țări au cerut că reuniunea să fie deschisă cu un discurs al secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Miercuri, acesta și-a reiterat, la scurt timp după anunțul președintelui american Donald Trump, opoziția pe care a exprimat-o de la preluarea funcției în ianuarie față de „orice măsură unilaterală”.
Statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decât printr-o ”negociere directă” între israelieni și palestinieni, a mai spus șeful ONU.
„Nu există alternativă la soluția cu două state” în care „Ierusalimul este capitală a Israelului și a Palestinei”, a adăugat el.
Ambasadorul Boliviei la ONU, Sacha Soliz, a spus că decizia SUA „contravine dreptului internațional și rezoluțiilor Consiliului de Securitate”.
Această decizie vine în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, miercuri seară, că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. Trump a argumentat că în ultimele decenii preşedinţii Statelor Unite au evitat, din diverse raţiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.
În Rezoluția 2334, adoptată la 23 decembrie 2016, Consiliul de Securitate „subliniază că nu va recunoaște nicio modificare a frontierelor de la 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce privește Ierusalimul, cu excepția celor convenite de părți pe calea negocierilor”.