Propunerea legislativă prin care plata TVA-ului către bugetul de stat urmează să se realizeze la încasarea contravalorii facturii şi nu la data emiterii , cum se procedează în prezent, a fost aprobată miercuri de Senat. Decizia finală va fi luată însă în Camera Deputaţilor.
Iniţiatorii proiectului de lege au motivat demersul aducând în discuţie experienţa altor ţări din Uniunea Europeană şi unde o astfel de metrodă este aplicată.
„Credem că, aşa cum în multe ţări ale Uniunii Europene plata TVA se face la momentul încasării sumei facturate, acesta este un stimulent pentru societăţi. Prin iniţiativa noastră ajutăm sute de mii de firme, ajutăm în mod direct bugetul central, pentru că, dacă TVA ar trebui să se plătească în momentul emiterii facturii, foarte multe societăţi nu au posibilitatea de a plăti sumele respective. Foarte multe societăţi vor ajunge în stare de faliment. Dacă schimbăm mecanismul şi facem statul să fie interesat să ajute societatea să-şi încaseze suma facturată şi TVA se plăteşte în momentul încasării sumei, ceea ce ar asigura un echilibru, o egalitate între stat şi persoana juridică plătitoare de TVA, este în favoarea statului”, a declarat, unul dintre iniţiatorii proiectului, Gyorgy Frunda, citat de Mediafax.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache a anunţat că Guvernul nu susţine această iniţiativă deorece ar genera un impact bugetar negativ şi dificultăţi administrative .
Reprezentanţii organizaţiilor oamenilor de afaceri precizează că actuala iniţiativă legislativă privind plata TVA-ului este o solicitare mai veche a patronatelor, constituind un sprijin pentru societăţile comerciale care nu vor trebui să plătească banii în momentul emiterii facturii.
„Lunar, noi plătim TVA-ul, statul îl foloseşte, iar rambursarea de TVA se face…când se poate. Reţinerea guvernanţilor provine teama că se va genera o evaziune fiscală foarte mare la plata TVA, deşi au fost propuse metode de aplicare utilizate în alte state ale Uniunii Europene. Reprezentanţii Guvernului nu sunt de acord pentru că va aparea un gol de mijloace, de intrare în flux şi are dificultăţi în administrarea unei astfel de mtode”, a precizat Cristian Pârvan , secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).