Gazonul, pe lângă funcţia estetică, poate fi şi un loc de trecere sau de joacă foarte plăcut. Trebuie să ştiţi că există două tipuri de gazon la care puteţi apela: rulourile de gazon sau seminţele. În vreme ce prima soluţie este ceva mai costisitoare, dar vă asigură montarea rapidă a unui covor de iarbă, cea de-a doua presupune un timp de aşteptare până la formarea gazonului, însă este la îndemâna oricui. Indiferent de ce variantă aţi alege, trebuie să ştiţi că acest tip de iarbă se udă cu o anumită frecvenţă şi se tunde la înălţimea cea mai potrivită (mai scurt, dacă gazonul este decorativ, şi mai înalt, dacă acesta este folosit ca loc de trecere). Maşinile de tuns iarba moderne sunt pregătite pentru orice provocare: sunt simplu de manevrat, au indicatoare de înălţime a tăierii şi pot aduna sau împrăştia resturile vegetale rezultate, în funcţie de modalitatea de reciclare pe care o preferaţi. Dacă nu vreţi să cultivaţi numai gazon în grădină, puteţi alege o combinaţie cu ronduri sau alte elemente de grădină. O variantă este plasarea gazonului în centrul spaţiului avut la dispoziţie şi amenajarea pe margini a unor jardinière cu flori colorate – se plasează fie în unghi drept, fie în forme geometrice rotunde (cerc, semicerc, oval etc.). Avantajul acestei poziţionări îl reprezintă posibilitatea de utilizare a gazonului central pentru amenajarea unui loc de relaxare spaţios şi plăcut.
O altă variantă, care aduce un plus de intimitate grădinii, este planificarea unui separeu, delimitat de restul gazonului prin intermediul gardului viu, al tufelor cu flori sau chiar al unor jardinière cu plante înalte. Ar fi ideal ca separeul să poată fi organizat în jurul unui copac cu crengi bogate – va fi un refugiu excelent pentru vară. Dacă nu aveţi un copac, puteţi bricola o pergolă din lemn, în formă de umbrar, în jurul căreia să plantaţi flori agăţătoare sau iederă.
O idee care necesită ceva mai mult timp şi, atenţie, presupune crearea unui punct focal într-o zonă a gazonului, către care să se îndrepte atenţia privitorului. Punctul focal se susţine fie prin scoaterea în evidenţă a unui element vegetal deosebit (o tufă cu flori sau frunziş colorat, un copac, o jardinieră terasată etc.), fie prin plasarea unui obiect special (un mic iaz artificial, un element deosebit de mobilier, o fântână etc.). În acest mod, gazonul va fi perceput mai degrabă ca o construcţie arhitecturală decât ca o suprafaţă plană. În oricare dintre aceste situaţii, detaliile de contur ale gazonului se vor putea îngriji la fel de uşor. De exemplu, marginile se definesc şi se menţin cu ajutorul unei unelte speciale care se poate monta la motorul unui sistem combinat STIHL, în timp ce iarba de pe lângă obstacole se tunde cu o motocoasă mică, prevăzută cu componente de protecţie speciale, care protejează plantele din vecinătate. Având uneltele cele mai potrivite, trebuie doar să alegem cu grijă seminţele cele mai bune şi să respectăm indicaţiile de îngrijire a ierbii – astfel, vom avea un gazon frumos de-a lungul întregului sezon cald.
sursa: casamea.ro/gradina