Având în vedere creşterea bruscă a numărului de autorizaţii de construcţii în România din ultimii ani, MagazinulDeCase.ro a realizat un studiu referitor la domeniul construcţiilor şi influenţa sa asupra mediului înconjurător. În prezent, la nivel de Uniune Europeană, 40% din consumul energetic se efectuează în sectorul rezidenţial şi terţiar. IRENA (Agenţia Internaţională pentru Energii Regenerabile) este responsabilă de adoptarea la scară largă a tuturor formelor de energie din surse regenerabile în UE, susţinând clădirile eficiente energetic, cunoscut fiind faptul că sectorul construcţiilor reprezintă un potenţial uriaş de economisire a energiei atât în faza de proiectare, cât şi în cea de utilizare.
Case ecologice
Având în vedere problemele din ce în ce mai vizibile legate de mediu, a apărut conceptul de design sustenabil care presupune doar materiale regenerabile, impact minim asupra mediului înconjurător şi conectarea omului la natură.
În cadrul acestui concept, casele ecologice reprezintă o temă principală. O astfel de casă conservă resursele sau depozitează mai multe decât consumă faţă de casele standard care funcţionează ca un aspirator de resurse, resturile fiind aruncate în mediu sub formă de reziduuri toxice. Casele pe structură de lemn, datorită consumului redus de energie pentru încălzire şi cele pe structură metalică se încadrează în rândul caselor ecologice. Casele cu structură metalică prezintă şi ele o serie de calităţi care le fac să se încadreze în această categorie: oţelul este 100% reciclabil, metalul nu este inflamabil, oţelul nu se măreşte şi nu se contractă în caz de variaţii ale umidităţii şi temperaturii, iar oţelul reciclat economiseşte energia electrică. Printre primele case metalice construite în România se numără proiectul realizat de ANL, care a inaugurat în 2008 primul bloc cu 20 de apartamente pe această structură.
Va influenţa tendinţa ecologică piaţa imobiliară în România? „Influenţa nu va fi mare deocamdată, însă, în viitor oamenii vor conştientiza avantajele caselor ecologice. Nu trebuie omis nici faptul că soluţiile ecologice pentru case pot fi mai ieftine, iar în timp se vor realiza şi economii importante la plata facturilor”- Paul Ghinea, Director Executiv MagazinulDeCase.ro