23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialIliescu ameninţă SRI cu dezvăluiri

Iliescu ameninţă SRI cu dezvăluiri

Potrivit lui  Dumitru Iliescu, în urmă cu doi ani, imediat după ce a sesizat DNA în legătură cu presupusele acte de corupţie ale conducerii SRI, s-a început monitorizarea sa şi a apropiaţilor săi pe motiv că ar pune la cale o lovitură de stat. În urma acestor monitorizări, SRI ar fi obţinut probele cu care a fost inculpat  fostul său subordonat, senatorul PSD Cătălin Voicu, pentru care DNA a cerut arestarea preventivă. De asemenea, Mitică Iliescu a susţinut că SRI a făcut publice stenogramele convorbirilor lui Voicu. Dezvăluirile generalului Iliescu par a reprezenta un şantaj. „Deocamdată, nu voi da nume. Eu am spus că e vorba de con­­du­cerea SRI şi mă opresc la această afirmaţie. Voi face demersurile necesare, dar nu în această etapă, ci într-o etapă ulterioară”, a spus Iliescu. Domnia sa a susţinut că ar fi  vorba de nişte contracte  pentru care înalţi ofiţeri SRI şi-au luat „comisioane serioase” de ordinul sutelor de mii de dolari.

Mitică Iliescu apare în dosarul penal al lui Voicu ca destinatar al documentelor secrete sustrase de la CSAT şi de la DGIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne). Din ameninţările lui Mitică Iliescu adresate SRI se poate decoda şi mesajul: „Dacă faceţi publice convorbirile mele, o să fac şi eu publice afacerile voastre ascunse!”, spun specialiştii. După cum se ştie, din 2001, serviciile secrete au avut voie să facă firme sub acoperire pentru a se putea infiltra uşor şi credibil în mediile infracţionale, cu scopul de a afla  informaţii în special despre posibile acte teroriste. Va dezvălui Mitică Iliescu astfel de ope­raţiuni?

 

Cine este Mitică Iliescu?

Mitică Iliescu este un apropiat al lui Ion Iliescu încă din decembrie 1989, când i-a asigurat protecţia. Înainte de decembrie 1989, a fost secretar UTC la Comitetul politic superior al Armatei, poziţie din care probabil l-a cunoscut pe Ion Iliescu.  Propul­sa­rea acestuia în fruntea ţării a adus promovări pentru Dumitru Iliescu.

Între 1990 şi 1996 a fost şeful SPP, fiind înălţat rapid în grad, de la maior la general. După ce Emil Constan­ti­nescu a câştigat ale­ge­rile pre­zi­den­ţiale în  1996, Mitică Iliescu a trecut în rezervă şi şi-a fă­cut o firmă de protecţie şi pază, „Grupul Internaţional de Pro­tec­ţie şi Pază”, implicată în scandalul Adrian Costea (bani pentru afi­şele electorale ale lui Ion Iliescu). Firma a fost suspectată şi de fap­tul că ar acţiona ca serviciu secret paramilitar. După 2000, Mitică Iliescu a fost numit consilier pre­zidenţial care centraliza docu­men­tele secrete transmise la Preşedinţie de serviciile secrete. Mitică l-a luat consilier la CSAT şi pe Cătălin Voicu. După alegerea lui Traian Băsescu ca preşedinte, Mitică şi-a făcut din nou o firmă, „Agenţia Naţională de Pază, Pro­tecţie, Investigaţii şi Protocol”, împreună cu Cătălin Voicu. 

 

Mitică la DNA

Surse judiciare susţin că Mitică Iliescu nu s-a dus de bunăvoie la DNA pentru a denunţa corupţia de la nivelul conducerii SRI, ci că a fost citat şi audiat în calitate de martor în dosarul de corupţie care l-a vizat pe generalul Ovidiu Soare, membru în colegiul de conducere al SRI. Generalul Soare a fost deja trimis în judecată, iar faptele acestuia au fost săvârşite în parte în perioada în care Mitică Iliescu era consilier prezidenţial la CSAT.

Cele mai citite

Două cutremure în România în zona seismică Vrancea. Un seism a avut intensitate de 4

Două cutremure s-au produs, în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău, unul dintre ele având magnitudinea 4. La ora 01:48:07, a avut loc un...

Țările cu deficit mare: Slovacia crește taxele, Ungaria menține impozitul suplimentar

În contextul economic dificil cu care se confruntă multe state europene, măsurile fiscale devin tot mai stricte pentru a combate deficitele bugetare în creștere. Slovacia...

Aryna Sabalenka a egalat o performanță istorică a Mariei Sharapova

Aryna Sabalenka continuă să impresioneze în circuitul WTA, după ce a obținut o victorie categorică împotriva Katerinei Siniakova la turneul de la Wuhan. Bielorusa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă