2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialPoţi economisi bani în timp ce speli rufe

Poţi economisi bani în timp ce speli rufe

În contextul crizei actuale, principala preocupare a oamenilor este legată de bani şi de economisirea lor. New York Times atrage atenţia asupra unei situaţii în care, din prea mult exces de zel, cheltuim atât bani, cât şi resurse preţioase: spălarea rufelor şi a vaselor.

Cei mai mulţi dintre noi am învăţat să folosim maşina de spălat acum mulţi ani, de la părinţi, şi nu ne-am schimbat prea mult obiceiurile, deşi majoritatea aparatelor s-au schimbat radical de atunci. Citim rar sau niciodată manualul de instrucţiuni atunci când cumpărăm un obiect electrocasnic nou şi nu aruncăm nici măcar o privire pe eticheta detergenţilor. 

Utilizarea incorectă a aparatelor duce la curăţarea insuficientă a hainelor şi vaselor. În plus, aceste obiceiuri proaste pot dăuna instalaţiilor de uz casnic. 

Prima greşeală majoră, potrivit depanatorilor şi producătorilor, este utilizarea unei cantităţi prea mari de săpun în maşinile de spălat. 

 „Nimeni nu se gândeşte că foloseşte prea mult detergent”, a spus Vernon Schmidt, co-autor al cărţii: „Ghid de utilizare a aparatelor electrocasnice pentru femei: Suficient de simplu încât îl pot înţelege şi bărbaţii” şi depanator timp de aproape 35 de ani. Aparent, cei mai mulţi oameni neagă acest lucru. 

Maşinile de spălat moderne sunt proiectate să folosească mult mai puţină apă decât modelele vechi şi, prin urmare, au nevoie de mai puţin detergent. În plus, detergenţii au devenit din ce în ce mai concentraţi, deci o cantitate mică este suficientă pentru multe vase sau rufe. 

 „Cei mai mulţi oameni folosesc de 10 sau 15 ori mai mult săpun decât este cu adevărat nevoie, deci aruncă efectiv banii pe ţevile de scurgere”, a spus Schmidt. 

Primul pas corect este să urmaţi instrucţiunile de pe recipientul de detergent. Christina Saunders, purtător de cuvânt al companiei Procter & Gamble, care produce Tide, Ariel şi alţi detergenţi de rufe, spune că cercetătorii firmei au spălat mii de cuve de rufe ca să determine cantitatea potrivită de săpun necesară pentru o spălare. 

Saunders a spus că detergentul sub formă de capsule a fost shimbat cu detergent lichid acum câţiva ani pentru ca liniile de marcaj care specifică exact ce cantitate de săpun este necesară pentru diverse cantităţi de rufe să fie mai vizibile. 

Schmidt este de părere că este suficient chiar mai puţin săpun decât doza recomandată. În funcţie de duritatea apei, o optime până la o jumătate din cantitatea indicată în mod normal ar trebui să fie de ajuns.

Prea mult detergent poate face hainele rigide şi poate scurta viaţa maşinii de spălat. De asemenea, un exces de săpun provoacă o acumulare de mucegai sau rugină, a spus Jill Notini, purtător de cuvânt al Asociaţiei producătorilor de aparate de uz casnic. 

Atunci când vine vorba de maşini de spălat cu eficienţă ridicată este o idee foarte bună să foloseşti detergenţi făcuţi special pentru ele, a spus Notini. Aceştia au de obicei scris H.E. pe ambalaj. Nu vă aşteptaţi, însă, să vedeţi foarte multă spumă. 

„Daca oamenii văd clăbuci, cred că rufele lor se curăţă, dar acest lucru este greşit- înseamnă doar că folosesc prea mult detergent”, a spus Notini. 

Schmidt propune un test pentru a determina dacă foloseşti prea mult săpun. Luaţi patru- cinci prosoape curate, puneţi-le în maşina de spălat şi nu adăugaţi detergent sau balsam de rufe. Setaţi temperatura pe apa fierbinte şi porniţi maşina pentru cinci minute. 

Uitaţi-vă după clăbuci. Dacă nu îi vedeţi imediat, opriţi maşina şi verificaţi dacă sunt urme de săpun. Dacă găsiţi astfel de urme, este de la detergentul care a rămas de la ultimele haine spălate. 

„Am avut clienţi care au fost nevoiţi să spele prosoapele chiar şi de opt ori, ca să scoată detergentul din masina”, s spus Schmidt. Alte sfaturi practice sunt disponibile pe site-ul său, refrigdoc.com .

Prea mult săpun este o problemă şi în cazul maşinilor de spălat vase: face ca farfuriile şi paharele să arate unsuroase. Din nou, sfatul este să căutaţi pe ambalajul detergentului cantitatea potrivită – cu siguranţă nu este nevoie să umpleţi tot recipientul de săpun din maşina de spălat. 

În plus, dacă vesela din plastic rămâne umedă după spălare, nu înseamnă că maşina nu îşi face treaba. Majoritatea aparatelor de astăzi emit mai puţină căldură decât modelele vechi, deci plasticul nu se usucă în totalitate. Dacă încarci maşina de spălat exact atât cât trebuie, vasele vor fi mai curate. 

Organizaţia Consumer Reports oferă câteva sfaturi extrem de folositoare în secţiunea de Casa şi Grădina de pe blogul său: 

* Puneţi obictele mari pe margini şi în spatele maşinii de spălat vase, în aşa fel încât să nu blocheze accesul apei şi al detergentului la celelalte vase

* Vasele trebuie aşezate cu partea murdară îndreptată spre centrul maşinii, pentru a fi mai expuse jetului de apă şi săpun

* Plasaţi argintăria în spaţiul special pentru aceste obiecte, pe care majoritatea maşinilor de spălat îl au acum inclus. Dacă aveţi un spaţiu necompartimentat, amestecaţi furculiţele, lingurile şi cuţitele, ca să nu se lipească între ele. 

* Aruncaţi resturile mari de mâncare înainte să băgaţi vasele în maşină. Un alt lucru important: nu numai că nu este nevoie să clăteşti vasele înainte să le pui în maşină, dar vasele ar putea să nu iasă la fel de curate în felul acesta şi, în plus, se iroseşte foarte multă apă. „Săpunul are nevoie iniţial de o suprafaţă uscată ca să cureţe vasele”, a spus Lou Manganiello, care deţine un service de aparate de uz casnic din Hawthorne, New York, şi face reparaţii de 23 de ani. 

Manganiello a dat sfaturi şi despre uscătoarele de rufe : „Eu nu folosesc acele foi care fac ţesăturile moi, dar dacă totuşi alegeţi să le folosiţi, faceţi asta cu moderaţie”. 

Pe ideea că dacă un lucru este bun, cinci lucruri de acelaşi fel sunt şi mai bune, oamenii aruncă în maşină mai multe astfel de bucăţi. Acestea se lichefiază când uscătorul pompează aer fierbinte şi îl pot înfunda la fel de rău precum ar face-o smoala şi penele, a spus Manganiello. 

De asemenea, nu uitaţi să curăţaţi scamele din filtrul detaşabil. Va puteţi cumpăra o unealtă care seamănă cu desfundătorul de sticle, dar este mai lungă şi mai deasă. În plus, ajunge în locurile greu accesibile. Un alt procedeu bun de a curăţa scamele este pe la gaura de aerisire. Evident, modalitatea cea mai bună de a prelungi viaţa uscătorului este să agăţaţi hainele pe sârmă atunci când afară este soare. 

Un ultim sfat vizează cuptorul. Este indicat să folosiţi opţiunea pentru curăţare automată mai des de o dată pe an – în caz contrar, bucăţelele de mâncare se vor lipi de pereţi şi în timpul funcţionării cuptorului se vor arde, iar fumul va invada întreaga bucătărie. 

Totuşi, nu faceţi această operaţiune înaintea sărbătorilor importante, deoarece cuptorul se încălzeşte atât de puternic, încât unele părţi mai slabe pot ceda. „Daca vor ceda, cu siguranţă se va întâmpla în perioada aceasta. La fiecare sărbătoare suntem asaltaţi de oameni care solicita reparaţii”, a spus Schmidt.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă