O treime dintre elevi nu servesc micul dejun înainte să plece la şcoală. Aceasta este concluzia unui studiu sociologic realizat, timp de trei ani, pe un lot de 145 de copii din Şcoala Octavian Goga din Cluj-Napoca. „Acest lucru denotă o mare carenţă de educaţie, mai ales din partea părinţilor. Copiii trebuie să plece de acasă hrăniţi”, spune profesorul Nicolae Hâncu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj. El a mai adăugat că va cere iniţiatorului legii antifast-food, deputatul clujean Mircia Giurgiu, să diversifice paleta de alimente de care beneficiază copiii la şcoală. „Cercetarea a arătat că mulţi dintre copii nu consumă laptele pe care îl primesc. Acest lucru este o problemă, pentru că aceşti copii trebuie să se hidrateze. Poate că ar trebui să le oferim copiilor apă minerală, plată sau gazoasă, şi să reducem cantitatea de lapte. De asemenea, am putea oferi mai multe fructe copiilor”, a spus Nicolae Hâncu. Deputatul Mircia Giurgiu spune că programul „Cornul şi laptele” trebuie să continue, dar spune că a făcut demersuri şi pentru a oferi fructe copiilor. „A fost adoptat de Comisia de Învăţământ a Senatului, urmează să fie adoptat de plen şi apoi să vină la Camera Deputaţilor”, a spus Mircia Giurgiu.
În cifre, studiul sociologic realizat la Cluj arată că, în anul 2008, 29 la sută dintre elevi nu serveau micul dejun, în 2009, 33 la sută, iar în 2010, 32 la sută dintre ei „săreau” peste masa de dimineaţă. În schimb, 98 la sută dintre copii consumă zilnic dulcuri. Nouă la sută dintre copii au spus că nu consumă niciodată fructe proaspete.
Legea antifast-food, prin care alimentele nesănătoase sunt intezise în şcoli, a produs o tendinţă interesantă. Dacă în anul 2008, 68 la sută dintre copii consumau chips-uri, acum doar 43 la sută dintre ei mai consumă. Şi consumul de băuturi acidulate a scăzut, de la 82 la sută la 77 la sută.
Mai puţin fast-food
Tot mai puţini copii mănâncă alimente de tip fast-food. Dacă în 2008, 83 la sută dintre elevi consumau astfel de alimente, acum doar 65 la sută mai mănâncă hrană nesănătoasă. În schimb, 82 la sută dintre elevi consumă iaurt. De asemenea, a crescut consumul de cereale integrale, de la 75 la sută în 2008, la 83 la sută dintre elevi care consumă acest tip de alimente. Profesorul Hâncu spune că tendinţa este una îmbucurătoare.