22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum pescuiesc romanii "cu telefonul" in buzunarele americanilor

Cum pescuiesc romanii “cu telefonul” in buzunarele americanilor

Mai multi romani si bulgari sunt suspectati ca au profitat de naivitatea unor locuitori ai oraselului american Hornell, cerandu-le acestora informatii confidentiale bancare. Anchetatorii presupun ca escrocii se folosesc de un software de numar telefonic succesiv, ce face apeluri dupa apeluri pana cand persoana credula divulga informatia.

Linistea oraselului american Hornell a fost tulburata zilele trecute de ingrijorarea mai multor locuitori care au solicitat ajutorul autoritatilor locale pe motiv ca li se cer insistent, prin telefon, informatii legate de conturile bancare personale. Totul a culminat cu faptul ca asemenea apeluri au ajuns chiar si la doua institutii de creditare, care au devenit suspicioase si au reclamat la politie telefoanele suspecte. Potrivit presei din SUA, printre initiatorii apelurilor inselatoare se numara mai multi cetateni din Europa de Est, inclusiv romani si bulgari. "Chiar acum avem informatii asupra unor apeluri initiate din Romania si Bulgaria", a declarat presei ajutorul de serif Ray Dell.

 

Oficialul a mai explicat pentru ziarul local The Evening Tribune si in ce consta schema de operare a retelei: "Abonati locali de telefonie mobila au primit apeluri automate de la necunoscuti, avand prefixe zonale 843, 347, 999 sau 304, insotite de un mesaj care spunea ca persoana apelata detine un card de debit/ATM care a fost blocat si nu mai permite efectuarea a noi tranzactii". Potentiala victima era indrumata sa apese tasta "1", apoi sa formeze cele 16 cifre ale numarului de card, dar si PIN-ul. Odata obtinute aceste informatii, infractorii puteau, in sfarsit, sa acceseze conturile celor pe care i-au inselat, nu inainte de le a testa incercand sa achizitioneze bunuri in sistem online. Daca tranzactia reusea, pasul urmator il reprezenta golirea rapida a sumelor de bani aflate in contul piratat.

 

Potrivit presei locale, anchetatorii nu pot estima inca numarul persoanelor astfel escrocate din randul celor peste 9.000 de locuitori din oraselul Hornell. Astfel de infractiuni sunt cel mai adesea intalnite in mediul virtual si mai putin prin telefon. Prin internet, mii de persoane sunt contactate via e-mail si solicitate sa puna la dispozitia pretinsei banci, la care ar avea deschise unul sau mai multe conturi, informatii private legate de depozite. Operatiunea care a iesit recent la iveala in oraselul Hornell si la care ar fi participat mai multi romani si bulgari a determinat autoritatile locale sa revina cu o avertizare care a devenit deja clasica in asemenea cazuri: "Institutiile financiare nu vor cere niciodata un numar de cont personal sau parola. Discutiile despre afaceri financiare se fac numai cu cineva pe care il sunati si niciodata cu oricine v-ar apela".

 

Recent, directorul FBI, prezent la Bucuresti, declara ca escrocii romani care se dedau la infractiuni informatice nu mai reprezinta azi o raritate, precizand insa ca portalul de vanzari online Ebay este una dintre tintele acestora.

Cele mai citite

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă