19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAmericanca, 57 de ani. Misiunea: Jihad

Americanca, 57 de ani. Misiunea: Jihad

» O femeie cu cetatenie americana, care utiliza pseudonimul "JihadJane", a fost inculpata in SUA pentru tentativa de a recruta teroristi in Europa si Asia. Colleen LaRose, nascuta in SUA, in varsta de 57 de ani, este suspectata, de asemenea, de legaturi cu un grup terorist arestat in Irlanda care planuia asasinarea unui artist suedez pentru ca in 2007 l-a caricaturizat pe profetul Mahomed.

Autoritatile federale americane au pus-o sub acuzare pe LaRose, in varsta de 57 de ani, la numai cateva ore dupa ce politia irlandeza a arestat sapte persoane acuzate ca ar fi vrut sa-l asasineze pe caricaturistul suedez Lars Vilks, care, in 2007, a realizat o caricatura infatisandu-l pe profetul Mahomed cu un corp de caine.
Potrivit CNN, un reprezentant al Administratiei americane a anuntat ca Vilks era, de asemenea, tinta lui Colleen LaRose, care actiona pe internet pentru a recruta teroristi sub pseudonimele "JihadJane" sau "Fatima LaRose".
Nascuta in Statele Unite si domiciliata in Philadelphia, LaRose este suspectata de "sustinere materiala" a terorismului. Conform procurorilor, ea ar fi oferit "sustinere logistica, servicii de recrutare, un ajutor financiar, documente de identitate si personal" in vederea pregatirii unor atentate in tari din Europa si din Asia de Sud.

In actul de punere sub acuzare se arata, de asemenea, ca LaRose "recruta barbati pe internet pentru a participa la un jihad violent in Europa si in Asia de Sud" si, tot online, "femei care posedau pasapoarte si care aveau posibilitatea de a calatori catre si pe teritoriul Europei pentru sustinerea unui jihad violent".
Arestata in octombrie, inculpata este acuzata de stabilirea de contacte cu cel putin patru barbati si femei din Europa, Asia si Statele Unite. Anchetatorii au stabilit ca LaRose a acceptat sa se casatoreasca cu unul dintre suspecti, pentru ca acesta sa se poata deplasa in Suedia in vederea comiterii unei crime. "Omoara-l, este mesajul pe care ti-l trimit", se arata intr-unul dintre documentele citate de actul de inculpare. "Va fi obiectivul meu pana cand voi reusi sau pana cand voi muri incercand", a raspuns Colleen LaRose.

Identitatea persoanei vizate si circumstantele arestarii lui LaRose nu au fost precizate. Departamentul de Justitie a refuzat sa faca vreo legatura cu arestarile din Irlanda legate de un complot impotriva lui Lars Vilks. Colleen LaRose risca pedeapsa cu inchisoarea pe viata, in cazul in care este gasita vinovata.

» Caricatura cu Mahomed, republicata in Suedia
Presa suedeza a publicat din nou, miercuri, caricatura lui Lars Vilks, care il infatiseaza pe profetul Mahomed cu un corp de caine, ca reactie la dezvaluirea complotului din Irlanda. Cotidianul Dagens Nyheter (DN) a publicat si un editorial in care afirma ca amenintarile la adresa lui Vilks sunt indreptate "impotriva tuturor suedezilor", facand apel ca statul suedez sa-i ofere protectie caricaturistului. si tabloidul "Expressen" a publicat caricatura alaturi de un editorial in care afirma ca "o societate deschisa trebuie sa arate ca nu se supune amenintarii, ca este pregatita sa se lupte pentru libertatea ei de exprimare".

Cele mai citite

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Mai mulți judecători s-au pensionat. Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 septembrie 2024, mai multe decrete de eliberare din funcție a unor judecători care au ieșit la...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă