14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPropunere indecenta: "Vreti sa castigati 25.000 euro in trei luni?"

Propunere indecenta: „Vreti sa castigati 25.000 euro in trei luni?”

» Unele societati de brokeraj din Romania incearca sa faca rost de clienti promitandu-le castiguri fabuloase fara nici o acoperire economica.

» Reporterii Romaniei libere au fost sunati de un angajat al firmei Active International pentru a-i convinge sa semneze un contract care nu le dadea prea multe drepturi.

» Comisia Nationala de Valori Mobiliare spune ca astfel de practici nu sunt corecte.

„Buna ziua! sunt sigur ca ati auzit de compania Apple. In momentul de fata actiunile lor costa 192 dolari, dar vor ajunge undeva pe la 150-180 dolari. De aceea, va propun sa va cumparam actiuni Apple chiar saptamana viitoare, pentru ca va lansa curand iPad si vor ajunge la valoarea 250 dolari. Asta va insemna un profit pentru dumneavoastra undeva intre 50% si 70% in urmatoarele doua sau trei luni. Vi se pare un profit bun?”, mi-a turuit la telefon un anume Catalin. Profitul mi se parea extraordinar, numai ca nu stiam nici cine este Catalin, nici de unde avea numarul meu de telefon si nici pe ce anume se baza cand facea aceste afirmatii. Catalin mi-a explicat ca lucreaza la societatea de brokeraj Active International si ca are un pont senzational pe care mi-l da gratis.

 

Singura conditie ar fi sa dispun de 50.000 euro. „Suma minima de investitie pentru a cumpara actiuni Apple este de 10.000 euro, dar cea optima pe care o recomand clientilor mei este undeva la 50.000 euro”. Am hotarat sa mergem la sediul companiei pentru a afla mai multe amanunte despre „pleasca” ce tocmai ne cazuse in cap.

Analiza: corectie puternica Realitate: crestere
Intr-o sala de sedinte, am fost preluati de George Alexandru, „client advisor”, dupa cum s-a recomandat. Acesta ne-a explicat ca actiunile Apple au explodat pur si simplu, ne-a asigurat ca sectorul tehnologic nu este chiar atat de afectat de criza si ne-a prezis ca pana in septembrie vom castiga cel putin 25.000 euro daca investim banii pana la jumatatea lunii martie. Ca sa ne convinga, ne-a prezentat, pe post de analiza financiara, un grafic banal desenat pe o foaie A4, cu evolutia actiunilor Apple. Ca bonus, intr-un colt al hartiei era inserata o vaga prezentare in trei puncte a companiei americane. Dupa ce ne-am exprimat entuziasmul fata de pontul primit, am aflat ca, de fapt, „actiunile de aur” de la Apple nu erau decat pretextul pentru a semna un contract cu Active International. Client adviser-ul ne-a explicat ca suma de 50.000 euro pe care o puneam la dispozitia sa nu ar fi ajuns toata la Apple.

 

„Nu este recomandat sa cumparati doar actiunile lor, pentru ca dumneavoastra nu va mai bucurati astfel de analizele pe care le facem noi zilnic. Noi facem portofolii de investitii pentru a diminua riscul. 20-30% din acesti bani se duc catre o alta investitie”, ne-a explicat George Alexandru. Grabit sa nu ne piarda, reprezentantul Active International ne-a propus sa semnam de la prima intalnire contractul pentru deschiderea unui cont la Saxo Bank, prin care sa se tranzactioneze actiunile. Ne asteptau noi surprize. In primul rand, contractul nu avea antentul nici unei societati sau banci. Era format din doua coli de hartie, ambele scrise doar in limba engleza. „Asa ne impun cei de la Saxo Bank, ai caror imputerniciti suntem in Romania. Daca nu stiti sau nu vreti sa stiti limba engleza, mergeti cu contractul la un traducator autorizat. Nu putem sa facem noi contract tradus, pentru ca nu ar avea caracter juridic pentru Saxo Bank”, ne-a precizat George Alexandru.

Am mai aflat apoi ca, din momentul in care am fi virat cele 50.000 euro, nu am mai fi avut nici un control asupra banilor, fapt stipulat foarte clar in primul paragraf al contractului: „Clientul ia la cunostinta, intelege si accepta ca nu are nici o implicare activa in tranzactionare si ca nu va avea nici o autoritate sa ia vreo decizie legata de tranzactionarea actiunilor. Tranzactionarea se va face fara ca clientul sa fie instiintat anterior”.
Practic, clientul isi asuma toate riscurile, iar societatea de brokeraj nu pierde decat cel mult la imagine. „si noi ne asumam riscuri, pentru ca administram, in mod proportional, o suma mai mare decat cea pe care o investiti dumneavoastra. Riscul nostru este si mai mare, pentru ca administram si banii companiei din care facem parte”, a incercat sa ne asigure acelasi broker.

Brokerul se gandea la timpul nostru
„Ar fi bine sa  avem contractul semnat, ca sa nu mai bateti drumul prin Bucuresti. Daca nu, mi le trimiteti scanate pe mail impreuna cu actele de identitate ale dumneavostra si cu semnatura”, a insistat George Alexandru. Insa drepturile noastre erau foarte subtiri. Iata ce prevedea, spre exemplu, unul dintre paragrafele contractului: „Active International poate incheia investitia oricand si din oricare motiv, notificandu-si clientul cu cinci zile inainte. Clientul poate incheia investitia nu mai devreme de trei luni calendaristice dupa semnarea contractului”. In plus, daca analizele Active International se dovedeau a fi gresite, societatea nu isi asuma nici un risc.

» „Nu inseamna ca v-am oferit ceva fals”
George Alexandru ne-a cerut sa investim banii pana cel tarziu pe 15 martie, caci, potrivit analizelor societatii de brokeraj, actiunile Apple vor scadea pana la 150-180 dolari, moment ideal pentru a cumpara. In realitate, din februarie, cand am avut prima intalnire cu brokerul, pana la data precizata de acesta, actiunile Apple nu doar ca nu au scazut, ba chiar au crescut pana la 219 dolari.
Presedintele Consiliului de Administratie al Active International, Alina Petrisor, ne-a declarat insa ca analizele de care facea caz angajatul sau nu sunt ale firmei romanesti, ci ale Saxo Bank. „Nu semnati un contract cu noi, ci cu Saxo Bank. Noi nu facem aceste tranzactii, suntem doar «introducing broker» pentru aceasta banca si nu facem nimic altceva decat sa prezentam serviciile lor”, a explicat Alina Petrisor.

 

Aceasta a admis ca tehnica de prezentare a produselor financiare a fost una agresiva. „Daca ati fi mers mai departe, ati fi primit mai multe documente. In unele situatii, discutam cu un client si un an de zile pana cand omul se decide sa investeasca banii. Faptul ca a reusit sa va atraga la o intalnire nu inseamna ca v-a oferit ceva fals. Fiecare companie isi prezinta produsele cat mai frumos posibil. Nu inseamna ca e o teapa. Astea sunt strategii de vinzare”, a raspuns Alina Petrisor.

» „Unii uita de regulile de conduita”
„Din dorinta de a racola clienti, unii mai uita de regulile de conduita”, ne-a declarat Radu Toia, director general in cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, institutie care supravegheaza activitatea firmelor de brokeraj din Romania. Acesta a precizat ca o firma nu poate pretinde ca stie cu precizie ce se intampla pe bursa americana. „Cine vine si spune ca pe actiunile straine se castiga la sigur nu vorbeste serios. Ce informatii sa aiba? Eventual, ii mai sensibilizeaza pe unii sa intervina cu bani”, a precizat directorul general. Acesta a sustinut ca a solicitat societatii Active International un punct de vedere fata de situatia relatata, iar societatea a hotarat ca brokerul George Alexandru sa nu mai intre in contact cu clientii pentru o perioada de timp.

Cele mai citite

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...
Ultima oră
Pe aceeași temă