Primarul Navodariului, Nicolae Matei, s-a intors de curand dintr-o calatorie in China. Desi excursia a avut caracter privat, edilul s-a aratat interesat si de modul in care inovatiile tehnologice asiatice pot ajuta Navodariul. Conform propriilor declaratii, el a cerut o serie de solutii cu caracter tehnic pentru rezolvarea unor situatii privind proiectul iluminatului public arhitectural. In acest sens, administratia locala a depus, spre finantare, un proiect la Ministerul Industriei si Economiei, in valoare de peste 5 milioane de euro, pentru realizarea iluminatului public arhitectural pe raza orasului Navodari.
Acesta prevede montarea, in localitate, a 3.500 de stalpi de iluminat cu panouri solare, conectate la becuri ecologice. In iernile bogate in precipitatii insa, iluminatul poate avea de suferit din cauza acoperirii panoului solar, pentru o perioada mai indelungata de timp, cu zapada. "Am discutat cu o serie de specialisti daca sub aceste panouri fotovoltaice se poate monta un bec de veghe, care sa rezolve acea problema de sevraj: sa incalzeasca cu unu-doua grade panoul si sa cada zapada. Pentru ca daca sta zapada doua zile pe panou nu se mai aprinde becul", a explicat Nicolae Matei.
Partea chineza a preluat ideea edilului, dar si celelalte solicitari de la Navodari urmand ca, in masura in care solutiile pot fi gasite, ele sa se regaseasca in caietul de sarcini al solicitarii de finantare. Totodata, panourile au fost supradimensionate pentru ca energia necesara iluminatului sa poata fi inmagazinata cel putin 14 ore de functionare continua. "Pe langa partea functionala a proiectului, vreau sa vin si cu componenta estetica si am solicitat anumite forme la stalpi pentru ca sa fie si frumosi, sa placa ochiului. Nu o teava in care ai pus un panou si un bec care lumineaza", sustine primarul din Navodari, care spune ca stalpii vor avea forme diferite, in functie de zona unde vor fi amplasati in oras.