11 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialFotbalistii de la Academia lui Hagi invata judo

Fotbalistii de la Academia lui Hagi invata judo

»  Academia de Fotbal "Gheorghe Hagi" a incheiat un parteneriat cu un club de judo pentru a-si invata elevii sa evite accidentarile.
»  Proiectul vizeaza doar grupa de copii 10-12 ani, dar rezultatele sunt bune si se doreste extinderea programului si la copii cu varste mai mici.
»  Modelul a fost descoperit de antrenorii constanteni la celebra scoala de fotbal a echipei Ajax Amsterdam.

Academia de fotbal "gheorghe Hagi" este deja o institutie sportiva de baza in Constanta. Proiectul demarat de fostul mare fotbalist se bucura de aprecieri de la intreaga comunitate fotbalistica si nu numai.
Pentru a face academia mult mai eficienta, o serie de antrenori au mers la cea mai celebra scoala de gen din lume, cea a echipei Ajax Amsterdam. Surpriza cea mare a fost aceea ca elevii olandezi invatau… judo. Dupa ce au aflat care era scopul antrenamentelor, care aparent nu au nici o legatura cu fotbalul, antrenorii au revenit la Constanta unde au preluat imediat modelul olandez. S-a incheiat un parteneriat cu CS Hunter din Constanta, unul dintre cele mai tinere cluburi sportive din judet. Astfel, trei antrenori de la CS Hunter invata copiii de la Academie, ukemi, ceea ce inseamna scoala caderilor.

 

Lucian Burchel, director tehnic in cadrul Academiei, explica: "Ajax este modelul nostru, acolo am vazut prima oara antrenamente de judo. Trebuie sa ne adaptam la noile tehnici de antrenament, nu trebuie sa pierdem timpul. Am inceput aceasta activitate la categoria de varsta 10-12 ani, dar copiii sunt foarte multumiti, la fel si parintii, si este posibil sa extindem antrenamentele si la alte categorii de varsta". La randul sau, presedintele clubului de judo, Gina Costescu, este de parere ca aceste antrenamente vor face bine copiilor pe viitor. "Este greu sa faci o legatura intre doua sporturi atat de diferite. Este insa bine pentru copii sa invete aceasta scoala a caderilor pentru a evita astfel accidentarile. Initierea in aceste tehnici dureaza aproximativ un an si jumatate", a declarat Gina Costescu.

» Ukemi
Este binecunoscut faptul ca in unele momente ale unui joc de fotbal jucatorii pot sa cada si sa se accidenteze serios. In acest scop, Academia "Gheorghe Hagi" incearca sa implementeze la elevii sai o tehnica a caderii preluata din judo denumita "ukemi". Aceasta tehnica presupune invatarea unor reguli pentru protejarea integritatii fizice in situatii-limita. La fotbal, aceasta  poate ajuta jucatorul sa evite cazaturile grave in urma unor dezechilibrari in timpul sariturilor la cap sau a proiectarilor in urma unor intrari mai dure a adversarului.

Cele mai citite

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă