5.6 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiZornăitul banilor, din spatele Gaudeamus

Zornăitul banilor, din spatele Gaudeamus

Miza nu este una chiar mică, în jurul acestor spații de cazare organizându-se, an după an, adevărate afaceri ilegale, în care au fost și sunt în continuare implicați de la studenți, organizații ale acestora, administratori, până la conducerea multor unități de învățământ superior de stat.

Sumele care se învârt în aceste, teoretic, mici afaceri, ajung să fie chiar impresionante.

Dacă unii au ajuns să-și ridice case din meditații, din vânzarea unor locuri în cămin banii intră mult mai rapid.

În plus, nu trebuie uitat că aceste instituții superioare de stat au și cămine de protocol, locuri ce ar trebui să fie rezervate profesorilor străini, angajaților universităților etc., unde, în mod tradițional s-au desfășurat reale afaceri, unele mult în afara legii, cu femei prestatoare de servicii nelegalizate în România și trafic de multe alte lucruri.

Sunt numeroase cazuri de care ne amintim, unele care ne-au rămas în memorie, din nefericire, din cauza unui deznodământ tragic.

Anul acesta însă, pandemia mondială de coronavirus a schimbă regulile jocului.

Legal, universitățile nu vor mai putea să suplimenteze paturi în camere și să așeze studenții (teoretic, doar studenții) “unii peste alții”.

Nu ne așteptăm însă ca băieții deștepți din universități să cedeze așa ușor.

Sumele învârtite ar putea să ajungă chiar mai sus, având în vedere că locurile vor fi reduse semnificativ.

Iată însă că și în această perioadă deosebită, în unele universități se mai practică metoda clasică de a lua bani de chirie studenților, când nu se țin cursuri și când nu stă nimeni în cameră (practică obișnuită în lunile de vară) pentru a garanta deținerea unui loc în cămin din toamnă, la startul noului an academic.

Cu alte cuvinte, deja s-a dat start la aranjamente, deoarece băieții cu state vechi în universități știu că înțeleptul își face vara sanie și iarna căruță.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

FCSB obține un punct crucial în Europa League și a rezistat în 10 oameni împotriva lui Olympiacos!

FCSB a remizat 0-0 cu Olympiacos pe Arena Națională, într-un meci în care roș-albaștrii au jucat în inferioritate numerică timp de peste 20 de...

Naționala feminină de handbal a României a debutat cu o victorie în Grupa B a Campionatului European EHF EURO 2024

Naționala feminină de handbal a României a debutat cu o victorie în Grupa B a Campionatului European EHF EURO 2024, învingând Cehia cu scorul...

Profesorul Alexander Evans a fost numit director al Programului pentru Europa Centrală și de Sud-Est din cadrul LSE IDEAS și director al Rațiu Forum

Profesorul Alexander Evans a fost numit director al Programului pentru Europa Centrală și de Sud-Est (CSEEP) din cadrul LSE IDEAS și director al Rațiu...
Ultima oră
Pe aceeași temă