» Tot mai multi medici constanteni, dar si cadre medii aleg drumul strainatatii.
» Conditiile de munca sunt mult mai bune, iar salarizarea bate leafa de nimic din tara.
» Un doctor ortoped explica de ce sistemul sanitar din Nigeria este superior celui romanesc.
De la spitalul clinic Judetean de Urgenta au plecat in strainatate, de anul trecut si pana acum, 15 medici. "Am pierdut specialisti din ginecologie, cardiologie, neurochirurgie. Statul a investit in specializarea lor, iar ei au plecat afara pentru un salariu mai bun. In 10-15 ani, cand schimbul de generatii se va produce, nu va avea cine sa lucreze in spitale. Avem si multe asistente si infirmiere care au parasit sistemul de stat pentru un job in strainatate", a precizat dr. Florin Stoian, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean.
Metoda preferata: concediu pentru un an
In general, personalul medical isi ia concediu medical cel mult un an pentru a vedea cum merg lucrurile afara. Daca este totul in regula, aleg sa ramana peste hotare, acolo unde conditiile de munca si salarizarea difera ca de la cer la pamant de cele din tara. "Sunt motivati afara. Este vorba de castigul material, posibilitatea de a-si lua familiile cu ei. Solutia nu este sa-i tinem cu forta in tara, ci sa-i atragem spre spitalele de stat", a adaugat dr. Stoian. Multi medici de la Judetean au plecat si in mediul privat. Numai de pe sectia obstetrica-ginecologie au plecat aproximativ cinci medici la un spital privat constantean. Altii se gandesc serios sa treaca granitele si sa se realizeze departe de casa.
"Eu am plecat pentru bani"
Unii dintre cei care au ales strainatatea si-au explicat gestul. "Eu am plecat pentru bani si ma gandesc sa plec din nou. Decat sa lucrezi in mizeria si aglomeratia de aici, mai bine afara. Cu toate ca se zice ca sunt gratuite, toate materialele sanitare se platesc aici. In afara avem recunoasterea statului de medic specialist si posibilitatea de a lucra comod, cu materiale sanitare, instrumente si aparatura la dispozitie. Aici, suruburile, tijele, brosele trebuie sa le cumpere pacientul", a declarat dr. Valentin Orbeanu, de la sectia de Ortopedie a Judeteanului.
Era mai bine in Africa
Dr. Valentin Orbeanu a lucrat doi ani in Nigeria. S-a intors in tara, unde s-a lovit de aceleasi probleme: de mai bine de trei luni, pacientii trebuie sa cumpere singuri materiale sanitare daca vor sa fie supusi interventiilor chirurgicale. Daca in strainatate aceste hopuri nu exista, iar pacientul este operat a doua zi de la internare, la noi dureaza din cauza lipsei de materiale sanitare. "O zi de spitalizare costa 150-200 de lei. Abia a doua zi se fac analizele, apoi urmeaza negocierea cu familia pentru achizitionarea materialelor sanitare. Se ajunge ca paicentul sa fie operat la 5-7 zile de la internare. Situatia reprezinta un risc pentru pacient, care poate face complicatii in tot acest timp", a adaugat medicul.
Dr. Orbeanu ne-a declarat ca are oferte in China si Anglia, acolo unde salariul poate ajunge si la 8.000 de euro pe luna. In prezent, medicul are un salariu de baza de 2.100 de lei, care poate ajunge pana la 4.300 de lei prin introducerea tuturor sporurilor. De 18 ani lucreaza la clinica de Ortopedie. In ultimii ani, a vazut cum si personalul mediu migreaza, in dorinta asigurarii unui trai decent. Motivatia financiara este puternica in strainatate, nici nu se compara cu cele 600 de lei pe care o infirmiera le primeste in prezent la Judetean. Nici asistentele nu primesc prea mult, cu noua lege a salarizarii unice leafa depaseste putin suma de 700 de lei.