25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialEva Tofalvi: "Dupa Jocurile Olimpice merg la Cupa Mondiala"

Eva Tofalvi: „Dupa Jocurile Olimpice merg la Cupa Mondiala”

Biatlonista Eva Tofalvi, cea  mai titrata componenta a lotului care repre­zinta Romania la Jocurile Olimpice de la Vancouver, ia startul in proba sa favorita, 15 km individual. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru "Timpul liber" inainte de plecarea spre Canada, Eva vorbeste despre dorinta sa de a ajunge campioana olimpica.

Aflata la a patra pre­zen­ta la o editie a Jocu­rilor Olimpice – dupa Na­gano in 1998, Salt Lake City in 2002 si Torino in 2006 -, Eva Tofalvi a fost portdrapelul delegatiei noastre la festivitatea de deschi­dere a prestigi­oa­sei competitii de pe con­tinentul nord-ame­rican care a avut loc in premi­era in sala. De altfel, spre ea se indreapta cele mai mari spe­rante sa indeplineasca obiectivul fixat de conducerea Co­mi­te­tu­lui Olimpic si Spor­tiv Ro­man – castigarea unui punct olimpic, adica o clasare in primele sase locuri. Alimentand optimismul tuturor in ceea ce o priveste, harghi­tean­ca in varsta de 31 de ani s-a declarat inca de la plecarea din tara, in urma cu trei sapta­mani, pregatita sa obtina cea mai buna performanta a sa la o intrecere olimpica. Cu toate acestea, Eva Tofalvi, care  in sezonul trecut s-a clasat pe pozitia secunda in cadrul etapei de Cupa Mondiala care a avut loc la Hochfilzen (Austria) si a fost declarata casti­gatoare dupa ce ocupanta primului loc a fost depistata pozitiv, nu a dorit sa faca nici un pronostic fata de o posibila clasare a sa cat mai aproape de podiumul olimpic.

Este dificil sa porti pe umeri responsabilitatea realizarii obiectivului olimpic fixat intregii delegatii a Romaniei prezente la Vancouver?

Eva Tofalvi: Deloc. Eu oricum incerc sa obtin cel mai bun rezultat din cariera, mai ales ca simt ca am mai multe sanse de a castiga decat in anii precedenti. Si spunand asta ma refer la faptul ca sper sa-mi depasesc limitele, nu nea­parat ca voi obtine o clasare in primele x locuri. Oricum, imi cunosc toate adversarele, pentru ca ne intalnim aproape in fiecare saptamana la etapele de Cupa Mondiala.

Asta inseamna ca la Vancouver concurenta este cam la fel cu cea de la un concurs de Cupa Mondiala?

E.T.: La prima vedere, da, dar stresul pe care ti-l da miza competitiei este infinit mai mare si schimba la 180 de grade datele concursului. Apoi, partia este foarte grea.

Ai mai concurat pe partia din Callaghan Valley?

E.T.: Da. Anul trecut. Cunosc destul de bine locul si tocmai de aceea am dorit sa ajung in Canada mai devreme cu trei saptamani pentru a ma acomoda cat mai bine cu partia olimpica. In plus, am vrut sa am suficient timp sa ma acomodez cu diferenta de fus orar, care la mine a constituit in general o problema.

Multi vorbesc despre sansele tale de a cuceri o medalie la Vancouver, ceea ce ar insemna primul trofeu romanesc dupa bronzul olimpic cucerit acum 42 de ani la bob de dublul Ion Panturu – Nicolae Neagoe. Cei doi au obtinut in 1968 prima si singura medalie olimpica romaneasca la sporturile de iarna, crezi ca vei putea reedita performanta lor?

E.T.: Este foarte greu.  Ma bat cu adversare extrem de puternice, pentru care acest sport se ridica la rang de mod de viata. Norvegiencele, suedezele, nemtoaicele sunt extrem de dificil de invins. Mai  intai, pentru a fi in primele zece, trebuie sa tragi perfect, adica in maximum 25 de secunde sa nu ratezi nici una dintre cele cinci tinte. Sa tragi zero cum spunem noi. Apoi, trebuie sa te gandesti sa alergi cat mai repede.

Care-i atuul tau?

E.T.: Sunt o buna tragatoare.

Din motive de sanatate ai ramas in urma cu antrenamentele. Ai reusit sa te recuperezi complet?

E.T.: Intr-adevar, am avut un mare ghinion. In decembrie, a trebuit sa ma operez de un flegmon cu care m-am pricopsit dupa o injectie banala cu polidin, si trei saptamani n-am reusit sa ma pregatesc la capacitatea maxima. De aceea am avut probleme cu alergarea, dar saptamanal am recuperat semnificativ, astfel incat sper sa nu am probleme in timpul concursului, mai ales in timpul probei mele favo­rite, cea de 15 km individual.

Cum a fost sa te antrenezi in Canada, mai bine de o saptamana, fara colegele de echipa?

E.T.: Am descoperit de putina vreme, de fapt in ultimii ani, ca imi place sa ma pregatesc singura. Aproape la fiecare antrenament ma concentrez ca si cand as fi in timpul concursului, iar rezultatele au fost din ce in ce mai bune.

Ce vei face dupa aceasta editie a Jocurilor Olimpice? Te gandesti la retragere?

E.T.: In nici un caz nu ma gandesc la retragere. Ma simt inca foarte bine pe schiuri, si in atmosfera de concurs, mai ales ca in ultima vreme am simtit ca progresez constant. Daca voi fi sanatoasa, si spun asta pentru ca m-am convins acum cateva luni ce repercusiuni pot avea o banala raceala si o la fel de banala injectie, dupa Jocurile Olimpice ma voi pregati sa merg la urmatoarea etapa de Cupa Mondiala. Din fericire, nu am motive sa ma tem pentru viitorul meu nici din punct de vedere financiar, pentru ca am o pensiune in Harghita Bai, de care am grija impreuna cu mama mea, care imi va asigura un trai decent chiar si dupa ce voi abandona performanta.

Te gandesti sa participi si la viitoarea editie a Jocurilor Olimpice de iarna?

E.T.: Nu ma pot gandi atat de departe. Un an, doi, poate trei ani cred ca voi continua. Peste acest interval de timp e foarte greu de spus ce voi face, mai ales ca la biatlon nu se poate participa pana la varste foarte inaintate, sa le spunem. Or eu, in 2014 as avea 35 de ani, ceea ce reprezinta destul de mult pentru biatlon. Oricum, este cert ca ma voi gandi la retragere in momentul in care nu voi mai avea rezultate, pentru ca nu este nici o placere sa vezi ca te duci in jos.

 

 

Eva Tofalvi a debutat in 1997, la Cupa Mondiala. In 1998, la Jocurile Olimpice de la Nagano s-a clasat pe locurile 11 la 15 km individual si  31 la sprint, iar in 2001, la Campionatul Mondial de la Pokliuka, s-a clasat pe locul 6, la 15 km individual. La Jocurile Oli­mpice de Iarna din 2002, de la Salt Lake City, a ocupat doar pozitiile 52 la individual si 61 la sprint, iar la JO de la Torino, in 2006 a incheiat a 19-a la individual si a 70-a la sprint. Eva Tofalvi a inregistrat cea mai buna performanta in sezonul trecut cand s-a clasat pe pozitia secunda in cadrul etapei de Cupa Mondiala care a avut loc la Ho­chfilzen (Austria) si a fost declarata castigatoare dupa ce ocupanta primului loc a fost depistata pozitiv.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...

Febra aurului atinge temperaturi istorice

Metalul prețios a ajuns la cea mai ridicată cotă din istorie: 373 de lei pentru un gram de aur Aurul este considerat un metal sigur,...
Ultima oră
Pe aceeași temă