21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChiriile birourilor se reduc

Chiriile birourilor se reduc

In 2010, stocul total de spatii de birouri va creste cu 25% la nivelul Capitalei, potrivit ultimului studiu realizat de CB Richard Ellis – Eurisko. Aceasta crestere a livrarilor de spatii de birouri va determina majorarea ratei de neocupare pana la 18% in primele sase luni din 2010. La sfarsitul lunii decembrie, rata de neocupare a ajuns la 16,50%, cel mai ridicat nivel inregistrat in Bucuresti din anul 2003.  
In tot anul trecut s-au livrat 406.000 mp, ceea ce a adus stocul total de spatii de birouri la peste 1,74 milioane mp. Pentru anul 2010 se asteapta livrarea a peste 441.000 mp, din care aproape 64% vor fi reprezentati de cladiri de clasa A. Pentru acest calcul, CB Richard Ellis – Eurisko a luat in considerare cladirile aflate in constructie si care au peste 50% sanse sa fie livrate la timp.

Variante de negociere "Chiriasii pot negocia cu proprietarii cladirilor de birouri conditii financiare imbunatatite in aceasta perioada.", spune Catalina Jigman, Head of Office Agency si GCS CB Richard Ellis – Eurisko.
Aceste stimulente pot veni sub forma de reduceri de chirie, contributii pentru amenajarea spatiului, reducerea taxelor pentru locurile de parcare sau chiar locuri gratuite, contributii pentru mutarea sediului, revizuirea taxelor cu mentenanta sau chiar limitarea contractuala a acestora.

In ultimul trimestru din 2009, nivelul chiriei de prima clasa a fost de 19,5 euro/mp/luna, in scadere cu 2,5% fata de nivelul atins la inceputul anului trecut, respectiv de 20 euro/mp/luna. Prima ieftinire a chiriei la spatiile de birouri s-a observat in primele trei luni din 2009, cand nivelul acesteia a fost cu 7% mai scazut fata de cel inregistrat in ultimul trimestru din 2008.

Cele mai cautate: zona centrala si de nord  
Pentru cladirile din clasa B chiria s-a situat in decembrie 2009, la 15,5-17,5 euro/mp/luna. Preturile sunt considerate la un nivel destul de bun in zona centrala si de nord, in conditiile in care chiriasii sunt interesati in continuare de aceste amplasamente. Aceasta face ca in zonele secundare si in cele din afara Capitalei, unde cererea e mica, nivelul chiriilor pentru clasa A sa fie de 12,5-16 euro/mp/luna.

Chiria lunara pentru spatiile de birouri variaza in functie de cladire, de clasa cladirii, dar si de suprafata inchiriata, iar marjele de pret pot varia de la 10 la 20 euro/mp/luna. La acestea se adauga costurile principale cu intretinerea spatiilor comune, care variaza in Bucuresti intre 3 si 5 euro/mp/luna, dar si tarifele spatiului inchiriat – de la electricitate, la curatenie si la asigurarea suplimentara a spatiului. Mai sunt cheltuieli cu locurile de parcare, care variaza intre 40 si 200 euro/loc/luna.

Maria Stoicanea
Maria Stoicanea
Maria Stoicanea
Cele mai citite

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă