Daca Ion Iliescu va continua sa-l critice mereu pe Mircea Geoana, nu este exclus ca liderul pesedist sa anunte ca regreta ca s-a alaturat colegilor de partid care l-au aplaudat pe fostul sef de stat pentru discursul tinut la Consiliul National organizat saptamana trecuta. Mai mult, ar putea chiar sa-l acuze ca se amesteca nepermis de mult atunci cand se iau decizii cu privire la numarul delegatiilor la congres si la norma de reprezentare, trecand peste parerea conducerii executive a partidului. Geoana nu isi permite insa sa spuna in gura mare "Lepadati-va de Iliescu!", chiar daca asa gandeste cand sta de vorba cu doamna Mihaela, pentru ca stie ca poate declansa o furtuna in PSD inainte de alegerile interne programate luna viitoare. Isi da seama ca ar intra in mare incurcatura daca l-ar pune la punct pe fondatorul partidului dupa ce a vazut cum acesta a fost aplaudat atunci cand a vorbit despre greselile comise de conducerea partidului in lupta cu Traian Basescu.
Reprosul potrivit caruia Geoana ar vrea "sa privatizeze partidul, sa-l scindeze", facut luni la BPN de Iliescu de fata cu toti politicienii de frunte ai PSD, a fost inghitit cu greu de cel care doreste sa fie conducatorul pesedistilor si de acum inainte. A descoperit din nou ca liderul fesenist inca mai are un cuvant greu de spus in partid cata vreme beneficiaza de sustinerea unor baroni care s-au ridicat rapid in timpul regimului iliescian. Opera acestui personaj nu s-a incheiat, chiar daca presedintele de onoare declara ca nu-l mai intereseaza vreo functie politica in prezent si in viitor. Proiectul sau este in lucru, toata lumea vede cum actioneaza, ca dovada ca nu ii este indiferent cum va fi congresul, cine sunt responsabilii cu organizarea lui sau de ce nu este nevoie de votul pe echipe pentru sefia PSD.
Daca nu-l interesa cine va conduce partidul din 20 februarie incolo, sigur statea deoparte in aceste zile tensionate, cand unul ca Vanghelie face "jocuri de culise" pe care le considera – atentie! – "normale", pentru ca Mircea Geoana sa castige un nou mandat. Este adevarat, cel care le-a multumit minerilor in ’90 nu spune direct pe cine va sustine, dar oricine isi poate da seama ca numele candidatului preferat de Iliescu nu este Mircea Geoana. Nu degeaba i-a reprosat acestuia ca apropiatii lui vor sa privatizeze formatiunea prin sustinerea votului pe echipe, propunere ce nu poate fi acceptata, intrucat se poate ajunge la scindarea partidului in cel mai scurt timp. Pana azi nu am auzit ca Nica sau Nita sa-l infrunte pe tatucul Iliescu prin prezentarea unor argumente favorabile ideii avansate. Toti au tacut.
Abia cand s-a discutat despre numarul de delegati care urmeaza sa participe la congres s-a ajuns la discutii contradictorii, dar nu cu Iliescu, asa cum s-ar crede, ci cu Nastase si Ponta, doi politicieni aflati in noua formula anti-Geoana. In viziunea mea, cel care conduce jocul pentru impunerea viitorului lider pesedist nu este altcineva decat Ion Iliescu, care, indiferent de ce vor face Marian Vanghelie si apropiatii sai, va incerca sa dea poate ultima lovitura in calitate de parinte al PSD. Cei care l-au aplaudat in picioare (mai lipseau ovatiile) in majoritate ii sunt datori. Adrian Nastase stie bine acest lucru si cu siguranta va profita de simpatia datorata de baroni mentorului lor. Daca ar vorbi, Iliescu ar putea sa-i ingroape pe toti cu functii cu tot. Nu uitati ca in regimul sau unii au ajuns ministri, secretari de stat, directori, generali sau sefi de judete. Tot atunci s-au dat cele mai mari tunuri financiare de pe urma carora baronii au urcat pana in varful statului.
Coruptia a fost stropita cu apa de trandafiri datorita unui sistem de relatii care a hotarat de la baza. Consecinta: o evolutie generala a corpului social spre disolutie. Prin urmare, mai are rost sa ne intrebam de ce unul ca Iliescu este aplaudat de mii de oameni cand arata cu degetul cine este vinovat pentru esecul de la alegerile din toamna, datorat si faptului ca s-a acceptat ca PSD sa fie la remorca PNL? Cine poate sa raspunda mai bine decat Geoana? Veti vedea ca la congres Ion Iliescu le va aduce aminte delegatilor de avertismentul care suna cam asa: "Aveti grija cui ii dati pe mana partidul!". Acum are toate motivele sa aduca reprosuri fata de alegerea facuta in 2005, cand Mircea Geoana a fost ales printr-un joc de culise pus la cale de combinatori profesionisti. Aceasta remarca ar putea incurca multe socoteli facute de tabara ostila schimbarii actualului lider.
Probabil la acest lucru s-au gandit apropiatii lui Geoana cand au vorbit la o intalnire la Poiana Brasov despre posibilitatea excluderii unor lideri importanti, printre ei fiind si Miron Mitrea, care, alaturi de Adrian Nastase si Cristian Diaconescu, candideaza pentru presedintia partidului, adica impotriva lui Mircea Geoana, ramas fara credibilitate. Cine poate sa-i impiedice pe acesti politicieni sa ia ca argument faptul ca nesocotirea sfatului dat de Iliescu la congresul din aprilie 2005 a facut ca PSD sa faca vechime in opozitie dupa ce Nastase a fost debarcat din fruntea partidului? Cumva, Vanghelie, considerat de Pandele o ghiulea pentru Geoana? Sau Hrebenciuc, supercampionul trasului de sfori indiferent de ora, loc sau vreme? si ei l-au aplaudat pe starostele Ion Iliescu pentru a da iluzia colectiva a stabilitatii. PSD nu mai sta insa drept, este atins la maduva.