7.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialSoarta Bibliotecii Judetene din Bihor, la mana judecatorilor

Soarta Bibliotecii Judetene din Bihor, la mana judecatorilor

» Judecatorii Curtii de Apel din Oradea sunt cei care vor decide soarta Bibliotecii Judetene "Gheorghe sincai". Fostul director, Traian stef, care a fost demis de catre presedintele Consiliului Judetean Bihor, Radu Tarle, a castigat in prima instanta anularea deciziei de destituire.

Activitatea uneia dintre cele mai importante institutii de cultura din Transilvania, Biblioteca Judeteana "Gheorghe sincai" din Oradea, este blocata din cauza unui proces provocat de deciziile actualului presedinte PNL al Consiliului Judetean, Radu Tarle. In acest moment, biblioteca are doi directori, insa angajatii institutiei nu stiu de cine trebuie sa asculte. Unul dintre directori este Traian stef, care a fost repus in functie printr-o sentinta civila pronuntata de magistratii de la Tribunalul Bihor. Celalalt director, Ligia Miristean, a fost transferata in aceasta functie de la Casa de Cultura din Oradea, dupa ce directorul numit de Radu Tarle in locul lui Traian stef s-a pensionat. Este vorba de un fost secretar cu propaganda din perioada comunista, ex-ziaristul Mircea Popa. Asa ca soartea bibliotecii va fi decisa de Curtea de Apel Oradea, care va trebui sa judece recursul declarat de catre Traian stef si de Consiliul Judetean Bihor.

 

Traian Stef, care a fost repus in functie de catre Tribunalul Bihor, a declarat recurs deoarece instanta a dispus plata salariilor care i s-ar fi cuvenit doar pana in luna iunie a anului trecut. "Consider ca trebuie sa primesc salariul pana in ziua in care voi fi efectiv reintegrat in drepturi. In plus, cererea mea referitoare la acordarea unor daune morale de 10.000 de euro a fost respinsa de instanta in mod eronat", spune Traian stef. Pe de alta parte, juristii Consiliului Judetean Bihor cer validarea deciziei de destituire a lui Traian stef, care a fost luata in septembrie 2008.

Intreg scandalul a pornit dupa ce angajatii Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai" au facut o vizita in Franta. Vizita a avut loc la invitatia angajatilor Bibliotecii Nationale a Frantei. Traian stef justifica vizita prin faptul ca angajatii bibliotecii bihorene au cerut sprijinul francezilor pentru reorganizarea institutiei de cultura. "Mutarea bibliotecii intr-un local nou a necesitat o reorganizare a serviciilor, infiintarea de servicii noi, insusirea de noi tehnici de biblioteconomie si cunostinte legate de managementul bibliotecii", arata unul dintre documentele justificative depus in dosarul de judecata. "Pretinsa formare profesionala continua pe care contestatarul o invoca pentru a justifica deplasarea in Franta nu s-a facut cu respectarea actelor normative in vigoare, nefiind prezentate inscrisuri care sa certifice acest fapt si nici competenta institutiilor respective de a organiza cursuri de formare profesionala in domeniul biblioteconomiei", afirma juristii Consiliului Judetean in intampinare.

 

Mai pe romaneste, in timp ce fostul director sustine ca vizita in Franta a mai multor angajati a avut ca scop perfectionarea lor, conducerea Consiliului Judetean afirma ca, de fapt, totul a fost o excursie platita din bani publici cu 10.000 de euro si ca ar fi cerut recuperarea banilor de la Traian stef. Insa drepturile salariale pe care le trebuie sa le recupereze acum fostul director depasesc 15.000 de euro, asa ca presedintele Radu Tarle, in loc sa recupereze cei 10.000 de euro, a pagubit, de fapt, bugetul judetului cu o suma mai mare decat cea pe care vrut sa o recupereze.

Cele mai citite

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...

Reacția ministrului Energiei, după ce Greenpeace a atacat în instanța de judecată proiectul „Neptun Deep“

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă