11.7 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialCJ Cluj renunta la Autostrada Nokia

CJ Cluj renunta la Autostrada Nokia

» Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Cluj renunta la intentia de a construi asa-numita Autostrada Nokia. Aceasta ar fi urmat sa lege zona Aeroportului International Cluj-Napoca de cea a parcului industrial din comuna Jucu, acolo unde compania finlandeza Nokia a construit o fabrica de telefoane mobile.

Vicepresedintele consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, este de parere ca Autostrada Nokia este inutila. El a declarat ca autoritatile vor prefera sa investeasca banii de care dispun pentru finalizarea celor doua mari proiecte rutiere deja incepute in judetul Cluj. Este vorba de Autostrada Transilvania si de sistemul de centuri de ocolire pentru Cluj-Napoca. "Sistemul de centuri de ocolire va prelua o mare parte a traficului rutier. Deja centura Valcele-Apahida este aproape gata si a fost deschisa partial circulatiei. De asemenea, va trebui sa sustinem construirea centurii de ocolire care uneste zona Bulevardului Muncii cu Apahida si sa conectam cele doua centuri", a spus Radu Bica.

 

Astfel, in acest an, investitiile statului vor avantaja parcul industrial Tetarom II de la periferia Clujului, unde gigantul american Emerson a construit trei fabrici de echipamente industriale si in care valoarea investitiilor este mai mare decat cea realizata de compania finlandeza Nokia in parcul industrial Tetarom III din Jucu. si asta, pentru ca noua centura rutiera de ocolire a Clujului va trece chiar prin fata portii parcului industrial unde a investit Emerson. In opinia oficialilor Consiliului Judetean Cluj, noile prioritati nu vor dezavantaja nici fabrica Nokia. "Noile centuri de ocolire vor prelua o parte a traficului rutier de pe tronsonul de sosea europeana Cluj-Napoca – Jucu, care tocmai a fost modernizat. Asa ca produsele Nokia vor putea fi transportate in conditii mai lejere pe soseaua europeana si, de acolo, pe sistemul de centuri rutiere, pe Autostrada Transilvania", a spus Radu Bica.

 

Mai mult, Nokia ar putea folosi transportul feriviar de marfa, in conditiile in care autoritatile au creat o mica gara pentru persoane in zona parcului industrial, iar cu cheltuieli minime, ar putea sa creeze o platforma feroviara care sa poata fi folosita pentru transportul materiilor prime ori a telefoanelor produse de Nokia de la fabrica din Jucu, pana la aeroportul international Cluj, unde autoritatile au anuntat investitii masive, pentru a permite aterizarea aeronavelor de marfa, care vor putea prelua marfurile produse la Jucu. Vicepresedintele Consiliului Judetean a adaugat ca unul dintre motivele pentru care autoritatile au renuntat la ideea construirii Autostrazii Nokia este legat de faptul ca nivelul investitiilor realizate la Jucu a fost mai mic decat se asteptau oficialii din administratia judeteana. Din cauza crizei, o serie de furnizori ai companiei finlandeze au renuntat la investitiile deja anuntate. Printre ei se numara compania chineza BYD ori cea europeana Hansaprint.

Fondurile economisite de la Autostrada Nokia vor fi dirijate catre Autostrada Transilvania. Pentru anul 2010, potrivit ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, este vizata terminarea segmentului dintre Turda si Campia Turzii. Acest segment va avea o bretea rutiera de legatura cu soseaua europeana E 60 chiar in localitatea Luna, la doar cateva sute de metri de baza aeriana NATO situata la doar 45 de kilometri departare de Cluj-Napoca. Pe termen mediu, protrivit lui Radu Bica, aceasta baza ar putea fi transformata partial intr-un aeroport civil, care va prelua, pe termen mediu, o parte a zborurilor de pe aeroportul din Cluj-Napoca. Autostrada Nokia ar fi urmat sa aiba, in total, 75 de kilometri, iar lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in aprilie 2009. Ea ar fi urmat sa coste opt milioane de euro pe kilometru.

Cele mai citite

Secretul confortului termic: Cum să aerisești corect caloriferul

Aerisirea caloriferului te ajută șă economisești bani la facturi și să ai mai multă căldură în casă Pentru o funcționare eficientă a centralei termice și...

Nicușor Dan, detalii despre referendum: Este necesară o prezenţă la urne de 30%

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul...

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...
Ultima oră
Pe aceeași temă