0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialSomajul tehnic costa Guvernul 100.000.000 de euro

Somajul tehnic costa Guvernul 100.000.000 de euro

» Statul va pierde si anul acesta aproximativ 110 milioane de euro, sustinand somajul tehnic ca masura de protejare a locurilor de munca. Masura este agreata de sindicate si de patronate. Specialistii spun ca pierderea este mica fata de ce ar provoca somajul obisnuit.

» Managerii de intreprinderi din patru mari sectoare economice estimeaza, in primele trei luni ale anului, o scadere a numarului de angajati cuprinsa intre 17% si 39%.

Aproximativ 110 milioane de euro va costa in 2010 facilitatea somajului tehnic, oferita de stat societatilor aflate in criza, dupa ce anul trecut suma platita a fost cu doar cateva milioane de euro mai mica, au declarat pentru Romania libera surse guvernamentale. somajul tehnic a fost legiferat in Romania anul trecut, ca o masura anticriza menita sa protejeze locurile de munca si impaca mai mult sau mai putin interesele angajatilor, ale firmelor si statului deopotriva. Timp de maximum trei luni pe an, angajatii pot fi trimisi acasa de la locurile de munca, firmele fiind obligate sa le plateasca 75% din salariu, iar ei sa nu renunte la contracte. Statul este obligat sa plateasca, in locul firmelor, contributiile la asigurarile sociale si sa renunte la impozitul pe venit. Legea din 2009 era insa valabila pana pe 1 ianuarie 2010.

 

Guvernul condus de Emil Boc a acceptat sa prelungeasca valabilitatea legii si in 2010, incepand din 1 februarie, la presiunile sindicatelor si patronatelor, care au amenintat ca randurile somerilor s-ar putea ingrosa cu peste 200.000 de persoane in caz contrar. "Anul trecut au fost salvate 112.000 de locuri de munca. Pus in balanta, somajul tehnic este o masura buna pe care si eu am sustinut-o", ne-a declarat Marian Sarbu, fostul ministru PSD al Muncii.
In 2010, somajul va continua sa creasca, arata o ancheta a Institutului National de Statistica realizata printre managerii de intreprinderi si mari companii. Astfel, in primele trei luni ale anului, sectorul constructiilor va inregistra cea mai mare scadere de personal: 39%. Numarul angajatilor din industria prelucratoare va scadea cu 17%, iar la companiile mari, cu peste 500 de angajati, cu peste 20%. In cazul comertului cu amanuntul, numarul salariatilor va scadea cu 19%, iar in servicii scaderea de personal va fi de 23%.

Analistul economic Ilie serbanescu ne-a explicat insa ca facilitatea somajului tehnic este utila si avantajeaza mai ales intreprinderile mari. "Este folositor mai ales in activitatile care presupun folosirea oamenilor calificati, de care nu poti sa faci rost de pe o zi pe alta, daca ii dai afara de tot. E vorba de exemplu de industrie, nu de supermarketul din colt", spune serbanescu. Analistul considera ca pierderea pe care o sufera bugetul de stat prin asigurarea somajului tehnic trebuie pusa in balanta cu ce inseamna renuntarea totala la un loc de munca: "Statul trebuie sa isi faca socoteala cat il costa daca oamenii aceia trec pe somaj normal. si cat pierd daca acele locuri de munca nu mai exista: impozite pe care le platesc angajatorii si angajatii si impactul social". Ilie serbanescu socoteste ca introducerea somajului tehnic "este primul si singurul lucru activ pe care l-a facut statul roman" impotriva somajului provocat de criza.

Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, a declarat recent ca anul trecut au beneficiat de masura somajului tehnic aproximativ un milion de persoane si ca, daca facilitatea nu ar fi existat, somajul total ar fi explodat. Anul trecut, uzinele Dacia Renault si marile combinate din metalurgie si petrochimie au folosit somajul tehnic pentru a nu-si pierde oamenii.

» Vladescu si somajul
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca nu exista documente, analize sau calcule care sa indice cresterea numarului de someri la un milion si cifra de 100.000 de disponibilizati, idei care au fost vehiculate in ultima vreme. "Calculele, analizele noastre merg in directia reducerii somajului si cresterii numarului locurilor de munca. Nu cred ca vom avea un somaj mai mare, pentru ca vom avea crestere economica si sunt zone unde este nevoie de forta de munca. Sunt optimist din acest punct de vedere", a explicat ministrul Vladescu. Totusi, ancheta Institutului National de Statistica printre managerii marilor companii ar putea sa-i dea de gandit, indicandu-i statistic o crestere a somajului cuprinsa intre 17 si 39 de procente in patru sectoare importante ale economiei.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă