Reglementarea ministerului Sanatatii care prevede decontarea de catre Fondul de Asigurari a transportului interspitalicesc este menita sa stopeze abuzurile serviciului public de ambulanta, care incaseaza de la pacienti pana la 400 lei pentru transport, chiar daca acestia sunt asigurati.
Potrivit ordinului ministe-rului Sanatatii, Fondul de Asigurari de Sanatate va deconta transportul pacientilor care nu sunt in stare grava si carora nu le este necesara acordarea de asistenta medicala avansata. Prin aceeasi dispozitie se interzice taxarea pacientilor de catre serviciile de ambulanta publica. Tot din Fondul de Asigurari de Sanatate va fi decontat si costul pe kilometru pentru transportul interspitalicesc al pacientilor neinternati de la unitatile sau compartimentele de primiri urgente la alte unitati sanitare sau pavilioane ale aceleiasi unitati. Costul pe kilometru va fi stabilit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fara a i se adauga vreo taxa suplimentara. De asemenea, vor fi decontate si transporturile interclinice necesare ingrijirii pacientilor. Spitalele care detin ambulante de tip A1 si A2 vor trebui sa le utilizeze cel putin pe durata programului.
Dispozitia Ministerului Sanatatii este necesara pentru stoparea abuzurilor, in ultima perioada fiind inregistrate multiple sesizari cu privire la cazuri in care pacientilor le-au fost solicitate sume de pana la 400 lei de catre serviciile publice de ambulanta pentru transportul sanitar neasistat. Acest fapt se datoreaza in principal lipsei unor reglementari clare in acest domeniu. Ministrul Sanatatii, Czeke Attila, a declarat ca in cursul acestui an vor fi adoptate masuri rapide pentru asigurarea unui sistem sanitar performant si unitar, care sa inregistreze cat mai putine pierderi din punct de vedere financiar.