Într-o perioadă complicată, în care elevii şi profesorii s-au văzut depărtaţi de şcoală şi nevoiţi să se adapteze pe parcurs, într-un interval de timp extrem de redus, din partea conducerii Ministerului Educaţiei întârzie în continuare să apară ceea ce aşteaptă întreaga comunitate: certitudinea.
Elevii, părinţii şi profesorii au nevoie de răspunsuri clare şi să poată vedea o direcţie bine stabilită, dar de la ministerul de resort, de la Palatul Victoria sau de la Cotroceni vine fix contrariul.
Am avut ocazia să urmărim o aparent interminabilă serie de aserțiuni ale ministrului Monica Anisie pe la posturile de televiziune preferate de actuala putere, despre ce se va întâmpla la examenul naţional de Bacalaureat.
În schimb, concret, am avut parte de cea mai întârziată publicare a calendarului Bacalaureatului, din istoria şcolii româneşti.
Ca bomboana de pe colivă, avem un ordin care aduce mai multă nelinişte în comunitatea şcolară, deoarece lipseşte chiar metodologia esenţială în această perioadă specială: ministrul Educaţiei nu ne spune ce se va întâmpla cu candidaţii confirmaţi cu noul coronavirus, care au alte probleme de sănătate sau care vor fi trimişi acasă de la probele scrise, după ce se va considera că temperatura lor corporală este prea mare.
“Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție/de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății”, precizează Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Este tot ceea ce ni se spune.
Metodologia nu există în acest moment.
În concluzie, li se mai serveşte o doză de emoţie absolvenţilor de clasa a XII-a, oricum măcinaţi de suficiente îngrijorări anul acesta.
Aşteptăm un nou îndemn “staţi liniştiţi!” din partea ministrului Educaţiei pentru toţi candidaţii de la Bacalaureat, părinţii acestora şi profesori.
Poate un alt mesaj ar fi mai adecvat din partea şefilor Învăţământului, ca de exemplu: linişte totală!