21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Gazul natural poate fi mai rentabil decat petrolul

Gazul natural poate fi mai rentabil decat petrolul

» Din luna aprilie 2009, agentia Coface a coborat ratingul de risc pentru Romania de la "A4" la "B", reprezentand o reducere a capacitatii de plata in general. Ratingul se mentine la acelasi nivel, chiar daca s-a incheiat criza politica prelungita din perioada alegerilor prezidentiale, deoarece exista multi factori de risc privind evolutia economiei, aflata inca in recesiune.

Factorii de risc sunt programele guvernamentale deficitare, politicile economice si fiscale incoerente, in special din cauza modificarii succesive de taxe si impozite, cresterea somajului si mentinerea creditarii la un nivel restrictiv. Totodata, aceste riscuri ce se pot ameliora abia in partea a doua a anului tin deocamdata la distanta marii investitori straini.
In acelasi timp, tot Coface spune ca partea a doua a anului 2010 va reprezenta un punct de revenire pentru economia Romaniei, insa aceasta va evolua mult mai lent decat in alte tari (crestere 1%). Asa ca revenirea pe crestere a economiei romanesti din acest an creeaza noi oportunitati de investitii pe termen mediu (doi-trei ani).  

Tendinta de crestere a economiei autohtone este confirmata de toate organismele internationale colaboratoare, cum ar fi Fondul Monetar International (prezent in aceste clipe la Bucuresti pentru a face o evaluare a stadiului indeplinirii conditiilor impuse Guvernului roman privind acordarea transelor 3 si 4), Comisia Europeana si Banca Mondiala, care sunt si principalii finantatori internationali pentru acordarea sprijinului financiar necesar iesirii din recesiunea economica.
Nu prea am discutat pana acum despre sectoarele bursiere care ar putea fi considerate succese investitionale in 2010, un an ce se anunta castigator din punct de vedere economic pentru majoritatea economiilor lumii, economii care vor avea insa cresteri diferentiate in timp. Ne putem gandi la sectorul resurselor energetice de baza pentru ca sunt resurse importante, cu implicatii directe in cresterea acordarii sprijinului financiar necesar iesirii din recesiunea economica.

M-am oprit, asadar, putin asupra sectorului energetic bursier de la BVB si in mod special asupra subsectorului reprezentat de gazul natural. Cererea este in crestere la nivel mondial, dar si la nivel national, resursa devenind foarte atractiva pentru investitii de succes. Subsectorul "Gaz Natural" de la BVB are cativa emitenti care sunt si vor fi tinta acumularilor marilor fonduri si a plasamentelor alese de multi investitori. Dintre acestia voi evidentia Armax Gaz (simbol ARAX) si Transgaz (simbol TGN), care vor fi beneficiarele unor contracte, respectiv programe ample de investitii. Acest fapt este bine remarcat la actiunea TGN, care, comparata cu evolutia indicelui general BET, demonstreaza un interes deosebit in randul investitorilor de la BVB.

In acest caz, sentimentul pietei fata de actiunea TGN tradeaza o miscare ce poate fi evidentiata pe un grafic saptamanal comparativ, cu urmatoarele caracteristici tehnice: dupa exact doi ani de la listare, TGN are o stabilitate mai buna decat indicele BET. Aceasta stabilitate este marcata printr-o scadere mai redusa si un rally pozitiv de revenire ce i-a mentinut actiunii TGN superioritatea, desi cresterea relativa a fost mai mica (-65%/-76%, respectiv ±87,8%/±175%); constatam apoi o dublare relativa a volumului de tranzactionare in faza actuala, marcata prin al doilea rally, care are ca tinta, pe termen foarte scurt, nivelul de retragere Fibonacci de 50%, adica zona de 193,2 lei, iar pe termen scurt – nivelul de retragere Fibonacci de 61,8%, adica zona de 216,5 lei. Semnalele oferite de indicatorul RSI (69,17) si oscilatorul STS (93,8) indica o tendinta de crestere, mai ales daca RSI va strapunge linia de 80, iar STS se mentine la palierele actuale, avand o deviatie laterala, cel putin o saptamana.

Un investitor pe termen mediu ar tinti o acumulare rezonabila, in cazul unei viitoare corectii ce poate aparea dupa un rebound, fie la primul prag de rezistenta (193,2) sau mai degraba la cel solid de la 216,5 lei. Preturile estimate pentru o intrare in trepte ar fi la 168,8 lei (primul prag) sau 150 lei (cel psihologic).

Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă