21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTeren in rate, doar cu buletinul

Teren in rate, doar cu buletinul

De vacanta. Loturile din zona plajei de la Corbu se achita in maximum 5 ani, fara nici o dobanda, ca si cele din comunele sirnea si Dambovicioara.

Era doar o chestiune de timp pana cand acel binecunoscut credit doar cu buletinul sa treaca la un alt nivel. Acum se vand terenuri in rate, pe care le puteti cumpara doar pe baza cartii de identitate. si nu oricum, ci fara dobanda, fara comision si fara copie dupa cartea de munca. Cel putin asa se lauda vanzatorii. Iar amplasamentul este numai bun pentru o casa de vacanta: ultima bucata de plaja salbatica de pe malul Marii Negre sau zone cu vedere spectaculoasa catre Piatra Craiului.

Strategie de criza
In plina criza financiara si imobiliara, Florin Tulea din comuna Corbu, judetul Constanta si Silviu Rotariu din Brasov au reusit sa faca bani frumosi vanzand pamant. Metoda e foarte simpla. Cum romanii care isi doreau o bucata de teren s-au opintit nitel, in aceste vremuri tulburi, inainte sa scoata de la saltea toti banii stransi, cei doi intreprinzatori imobiliari au gasit solutia de a-i obtine treptat, dar sigur, prin rate directe.
Florin Tulea din comuna Corbu a venit cu solutia anul trecut, in primavara, cand piata de tranzactii imobiliare inghetase. Stapan peste 600 de loturi de teren, a cate 500 de metri patrati fiecare, de langa cea mai salbatica plaja de la Marea Neagra, Florin a hotarat ca e momentul sa aplice o strategie de criza. si-a consultat avocatul si a pus la punct un contract de vanzare-cumparare cu 10-15% avans si cu rate lunare fixe de 200 de euro, cu dobanda si comision zero. "La inceput vanzarea a fost mai modesta, din cauza ca a existat neincredere. Cei mai multi clienti sunt din Bucuresti si Brasov si au vrut sa verifice daca actele sunt in regula, daca nu e vreo teapa", a declarat Florin Tulea, director de vanzari Best Home Imobiliare.

200 de euro pe luna
Din mai 2009 si pana acum, Florin a vandut in rate aproape 200 de loturi de teren in zona plajei Corbu-Vadu. Pretul pleaca de la 5.500 de euro si ajunge la 13.000 de euro, pentru suprafete de circa 500 mp. Ratele de 200 de euro se intind pe o perioada cuprinsa intre 25 si 60 de luni. Practic, oricine isi doreste teren pe langa ultimii 15 kilometri de plaja neocupati, respectiv la Corbu-Vadu, poate veni cu 1.000-2.000 de euro in buzunar si cu buletinul. Loturile de teren au cadastrul si intabularea facute, iar utilitatile se afla la circa 100 de metri distanta, in comuna Corbu.

Dezvoltare cu fonduri europene
Oferta este cu atat mai tentanta, cu cat zona se va dezvolta in viitorul apropiat. Plaja Corbu-Vadu, cunoscuta ca noua Vama Veche, se afla la 10 kilometri de Mamaia si este cuprinsa intre Capul Midia (plaja Navodari) si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Autoritatile locale au creat un Plan de Dezvoltare General, pentru a controla dezvoltarea zonei urbanistice de interes turistic, de-a lungul acestor plaje. Astfel incat, regulamentul privind regimul de constructie nu permite sa se construiasca imobile mai inalte de doua etaje si cu un grad de ocupare mai mare de 35% din suprafata fiecarei parcele de teren.
"Cu cat sunt mai multi proprietari, cu atat mai mult exista sansa de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea zonei", crede Florin Tulea.
Pana in prezent, plaja Corbu-Vadu a adunat 1.500 de proprietari noi. Garantia ca viitorii posesori platesc ratele este ipoteca pe teren, dar si o clauza contractuala, care prevede ca daca vreun cumparator nu isi achita ratele timp de 2-3 luni, atunci automat ramane fara teren. "Daca intarzie la plata, exista intelegere. Daca imi spune ca nu are posibilitatea sa plateasca 3-4 luni, atunci poate sa-si prelungeasca termenul cu aceasta perioada. Important este sa achite toate ratele", completeaza Florin Tulea.

Lot cu vedere la Piatra Craiului

O dovada ca doritorii de case de vacanta nu se sperie de criza o reprezinta si terenurile de la munte, din zona Piatra Craiului. Comunele sirnea si Dambovicioara, situate la 16 kilometri de Bran si la 4 kilometri de masivul Piatra Craiului, si-au marit numarul de proprietari destul de mult in ultimii trei ani. Chiar si in anul 2009.
"Doar de la inceputul anului 2010 am dat 18 parcele, iar de la inceputul anului trecut am vandut 134", spune Silviu Rotariu. De ce se vand asa de bine? Asemeni colegului sau de bransa de la malul marii, Silviu Rotariu din Brasov a abordat de anul trecut sistemul de vanzare a terenurilor in rate, doar cu buletinul. Pentru jumatate din suprafetele scoase la vanzare nu a mai cerut nici avans, doar dovada platii primei rate. Cea mai mica a fost de 50 de euro pe luna, iar perioadele de plata variaza intre 30 si 60 de luni. A mers pe buna-credinta a cumparatorilor. Pana la urma, cine nu plateste, dupa trei luni si o somatie de plata, ramane fara teren.
"Nu se percepe dobanda, nu sunt penalizari si nici intermediari. Sunt rate directe la mine. Din peste 100 de clienti, pot sa zic ca doar 3% sunt neseriosi, dar restul sunt oameni cu locuri de munca stabile, care au deja o proprietate si isi mai doresc una pentru o casa de vacanta. In plus, doar 10% au platit cash", explica Silviu. Cea mai atractiva zona este considerata cea de langa comuna Dambovicioara. Terenurile situate la o altitudine de 1.000-1.500 de metri ofera o superba panorama catre Muntii Bucegi si spre Masivul Piatra Craiului.
In aceste zone care sunt in plina dezvoltare, Silviu Rotariu a decis sa cumpere primul lot de teren acum trei ani. A inceput cu 3.000 de euro, a vandut, iar a cumparat, pana a acumulat 100 de hectare. Marea parte a vandut.
"Primele loturi nu aveau acces si nici utilitati. Acum au acces pe drum de munte. Uneori am intampinat dificultati la tranzactii din cauza ca unele terenuri erau cu probleme. Dar s-au rezolvat, eu am avut rabdare", conchide Silviu, care este decis acum sa investeasca in rezidential.

Maria Stoicanea
Maria Stoicanea
Maria Stoicanea
Cele mai citite

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...

Ministrul Energiei anunţă măsuri speciale pentru a pregăti reţeaua energetică în faţa condiţiilor meteorologice extreme

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat finalizarea unui nou comandament energetic, cu scopul de a pregăti România pentru fenomenele meteorologice extreme prognozate în următoarele...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă