21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialEmisiunea in limba germana aniverseaza 40 de ani

Emisiunea in limba germana aniverseaza 40 de ani

Emisiunea in limba germana – "Akzente" –, difuzata saptamanal de TVR1, va aniversa in acest weekend, la Sibiu, 40 de ani de la infiintare. Peste 120 de artisti din intreaga tara vor urca sambata pe scena "Talia" a Filarmonicii de Stat din Sibiu pentru a oferi crampeie de traditii si cultura germane celor pre­zen­ti la eveniment. Printre personalitatile marcante care vor lua parte la festivitate se vor numara, alaturi de Klaus Johannis, primarul orasului, Martin Eichtinger si Andreas von Mettenheim, ambasadorii Austriei, respectiv Germaniei.

Christel Ungar Topescu, redactorul sef al sectiei germane din cadrul Televiziunii Romane – care realizeaza emisiunea "Akzente" –, ne-a dezvaluit cateva secrete ale uneia dintre cele mai longevive emisiuni de televi­ziune din Romania.

Cum a fost posibil ca o emisiune sa supravie­tu­iasca atat de mult?

Christal Ungar Topescu:  As spune mai intai cu mult suflet si daruire din partea unor oameni minunati care au muncit ca aceasta emisiune sa prinda contur. Din noiembrie 1969, cand la Televiziunea Romana s-au infiintat emisiunile minoritatilor germana si maghiara, s-a reusit pastrarea unei punti de legatura intre germanii din toate colturile tarii. Traditiile si obiceiurile germane, artistii nostri au intrat in casele tuturor prin intermediul micului ecran timp de aproape 40 de ani.

Aproape 40 de ani?

C.U.T.:  Da, pentru ca emisiunea nu a fost difuzata cinci ani, din 1985 pana in 1990. Dupa cum putini isi mai amintesc probabil, regimul politic de la acea vreme a impus programul de doua ore, de luni pana vineri de la 20.00 la 22.00. Doar sambata si duminica programul incepea de la ora 13.00, dar evident nu exista spatiu pentru emisiunea in limba germana. Producerea emisiunii s-a reluat insa din 19 ianuarie 1990, la noua zile de la infiintarea Forumului Democrat al Germanilor din Romania.

A avut vreo legatura infiintarea Forumului cu reluarea emisiunii?

C.U.T.: Nu. A fost o intamplare. Atunci toata lumea era avida sa se bucure cat mai repede de libertate si democratie. Este insa foarte frumos ca avem ocazia ca in acest an sa putem sarbatori in cadrul aceleiasi festivitati doua varste rotunde: 40 de ani de emisiune in limba germana si 20 de FDGR.

Care considerati ca este cea mai mare realizare a emisiunii, daca putem spune asa?

C.U.T.: In primul rand existenta ei, ca o alternativa la celelalte programe de televi­ziune. Nu vaneaza spectaculosul si senzationalul, dar este documentata si bine informata. In plus, este minunat ca germanii din Romania se pot exprima in limba materna pentru a transmite mesajele asa cum le simt si le gandesc. La fel, este o mare realizare ca, de 20 de ani de cand a fost introdus sistemul de subtitrare, am reusit sa atragem un numar mare de telespectatori romani dornici sa ne cunoasca mentalitatea si stilul de viata. De asemenea, este un castig urias ca in ultimii ani am reusit sa realizam o serie de documentare de por­tofoliu sau portrete ale unor perso­nalitati. Suntem mandri, de ce sa n-o spunem, ca Herta Muller (n.r. – scriitoarea germana nascuta langa Timisoara care a primit anul trecut Premiul Nobel pentru literatura) a aparut pentru prima data in fata camerelor de luat vederi in cadrul emisiunii in limba germana, pe vremea cand era inca la Timisoara. De altfel, munca noastra a fost rasplatita cu cateva premii de Asociatia Profesionistilor din Televiziune (APTR).

Cine este capul de afis al spectacolului aniversar?

C.U.T.: Ricky Dandel care va veni special din Germania, de la München unde locuieste de multa vreme. El este un cantaret foarte iubit de toata lu­mea. Ricky s-a lansat in ca­drul emisiunii in limba germana in anii ’70 si a ramas de-a lungul tuturor acestor ani un fidel colaborator al nostru.

Si pentru ca a venit vorba de fidelitate, care sunt cei mai fideli telespectatori ai emisiunii?

C.U.T.: Germanii de la sate. Pentru ei, emisiunea este cel mai important eveniment al saptamanii. De multe ori oamenii isi lasa treburile gospodaresti pentru a vedea ce se mai intampla cu confratii lor aflati la sute sau mii de kilometri distanta.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă