6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialSpitalul Judetean Constanta, prea mic pentru numarul de bolnavi

Spitalul Judetean Constanta, prea mic pentru numarul de bolnavi

» Sectiile de Cardiologie si Neurologie din cadrul Spitalului Judetean Constanta au fost sufocate de pacienti.

» Bolnavii au dormit cate doi in pat sau chiar pe canapele aduse special in saloane.

» Pentru unele medicamente, pacientii trebuie sa se deplaseze pana in Chisinau, pentru ca in Romania nu se mai fabrica.

In aceste zile, sectiile de Cardiologie si Neurologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta au fost luate cu asalt de catre pacienti. Cadrele medicale abia au facut fata numarului mare de prezentari. Nici paturi nu au fost suficiente, astfel ca unii pacienti au fost nevoiti sa stea cate doi in pat sau chiar sa doarma pe canapele aduse in saloane. "Avem un inceput de an in forta. Adresabilitatea este mare, suntem asaltati si sufocati de pacienti pe sectiile mentionate", a precizat managerul unitatii sanitare, dr. Danut Capatana. Managerul este nemultumit de faptul ca multe dintre cazurile ajunse la spital ar fi putut fi tratate la medicii specialisti sau la medicii de familie si astfel s-ar fi evitat aglomerarea unitatii sanitare. "Nu este normal sa tinem o persoana cu hipertensiune doua zile in spital, cand cazul putea fi rezolvat in ambulator. Impreuna cu Directia de Sanatate Publica vom avea o discutie cu medicii de familie si cu medicii specialisti pentru a lamuri situatia", a adaugat dr. Capatana.

Un milion de posibili pacienti
Zilele acestea, la sectiile mai sus amintite erau mai multi internati decat paturi, astfel ca managerul va lua in calcul reorganizarea unitatii sanitare. "Vom creiona reorganizarea spitalului, pentru ca in structura actuala ceva nu functioneaza bine. Trebuie marit numarul de paturi la Cardiologie si Neurologie, acolo unde este adresabilitatea cea mai mare", a precizat managerul. La Judetean se prezinta si multe persoane din Tulcea, astfel ca unitatea sanitara acopera o populatie de aproximativ un milion de locuitori. In cazul in care situatia nu se va rezolva cu medicii de familie si cu medicii specialisti, astfel incat spitalul sa nu mai fie sufocat de cazuri, managerul precizeaza ca va sesiza Colegiul Medicilor: "Vrem sa rezolvam, ca nu este in regula. Medicii de familie si cei specialisti sa-si faca treaba, altfel vom sesiza Colegiul medicilor. Medici de familie sunt platiti per capita, ei primesc bani si cand pacien-tul este internat in spital".

Reorganizare la Cardiologie
In curand, sectiile de la Judetean care au multe paturi si nu produc servicii se vor restrange, pentru a se mari cele cu adresabilitate mare. Dr. Elvira Craiu, sef sectie Cardiologie, a declarat ca in ultimele zile s-a inregistrat o avalansa de bolnavi cronici fara simptomatologie de gripa porcina, insa cu fenomene cronice reactivate. "Trecerile de la temperaturi scazute la temperaturi de primavara sunt neprielnice pentru cardiaci. si excesele de sarbatori s-au resimtit in aceasta perioada", a subliniat seful de sectie. In numai trei zile, au fost sase infarcte la bolnavi de 50-60 de ani, hipertensivi. Ieri, la Cardiologie erau 84 de pacienti, pe 76 de paturi. La inceputul saptamanii, luni erau 106 bolnavi, cu 30 in plus fata de capacitatea sectiei. Dr. Craiu considera ca este mai bine ca pacientul sa aleaga conditiile mai putin prielnice din spital decat sa mearga acasa si sa-i fie mai rau. "Bolnavul care dupa 35-40 de ani inregistraza valori tensionale peste 140 cu 80 trebuie sa se prezinte la medic. In cazul unui disconfort, durere, arsura central in torace in spatele sternului, sa se prezinte la spital", a subliniat dr. Craiu. Un numar de trei din cele sase infarcte au avut aceste semne, insa oamenii s-au prezentat prea tarziu la medic si inevitabilul s-a produs.
La Cardiologie sunt si 12 paturi monitorizate. De cand cu avalansa cazurilor, numarul paturilor a fost dublat. Pacientul sta la monitor intre doua si patru zile, pana se stabilizeaza. Zilele acestea, a fost un du-te-vino intre pacienti la paturile monitorizate. Monitorul urmareste parametrii care ar putea sa anunte complicatii mari, inclusiv stop cardiac. Multi dintre pacientii internati in ultima vreme s-au prezentat cu boli grave. Ei trebuiau sa se trateze in urma cu 15 ani, insa au neglijat, iar acum boala a avansat.

Costuri
» O mie de lei pe zi pentru un pacient
Costurile cu un pacient cu infarct, in primele 24 de ore, se ridica la suma de 1.000 de lei. Sectia are stocul de medicamente asigurat. Lipsesc insa medicamentele romanesti, mai ieftine, care nu se mai fabrica. Adezina, spre exemplu, nu se mai fabrica de cel putin doi ani si nici nu are inlocuitor in tara. Pacientii merg, la recomandarea medicilor, tocmai in Chisinau pentru a cumpara inlocuitor.

Cele mai citite

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă