» Anul 2009 a fost, pentru dascalii constanteni, unul marcat de evenimente triste.
» Tabloul educatiei constantene a fost inviorat doar de rezultatele exceptionale obtinute de elevi la olimpiade si concursuri (inter)nationale.
Pentru dascalii constanteni, 2009 a fost un an cu sperante spulberate de criza economica, de harababura si schimbarile din sfera politicului si de instabilitatea locurilor de munca. Vrand-nevrand, angajatii din invatamantul local s-au aliniat deciziilor neinspirate ale ministerului de resort si ale Executivului. Profesorii au asteptat cu sufletul la gura sa se schimbe ceva in bine, insa in curtea educatiei s-au adunat si mai multe "bube".
De la agonie…
Mare parte a personalului didactic navetist a inceput anul 2009 platindu-si din propriul buzunar drumul pana la scoala. In Constanta, sute de dascali dau si acum jumatate din salariu pe transport, iar zeci de primarii sunt restante la acordarea decontului. Apoi, decizia Guvernului de a reduce cheltuielile de personal a dus, in special in municipiu, la comasarea unitatilor de invatamant. Astfel, in ultimele doua saptamani ale vacantei de vara, sute de elevi au fost nevoiti sa isi caute loc in alte scoli, iar restructurarea retelei scolare a afectat si normele dascalilor. Tot in vara, profesorii au participat la examenul de bacalaureat, cu toate ca le-a fost teama ca nu vor fi platiti.
In 2009, unitatile de invatamant constantene au primit bani cu pipeta pentru continuarea investitiilor. Asa se face ca elevi si cadre didactice din zeci de scoli au gasit in curti, la debutul anului scolar 2008-2009, adevarate santiere in lucru. La acestea s-au adaugat scoli fara apa, wc-uri insalubre sau acoperisuri pe jumatate imbracate in tigle.
Promisiunile din campaniile electorale s-au dovedit a fi vorbe goale, iar educatia constanteana s-a mutat iar in strada, dar si in salile de judecata. Satui de neajunsuri si obositi de a mai striga in van pentru salarii si conditii de munca decente, foarte putini dascali au pichetat, de aceasta data, in fata Prefecturii din Constanta. Apoi, scoala nr. 2 din Mangalia a fost, anul trecut, prima unitate de invatamant care a castigat in instanta, in luna octombrie, controversata majorare salariala de 33,3%, votata in unanimitate de parlamentari. O alta surpriza neplacuta a fost si reducerea celor 500 de norme didactice, pe lista neagra aflandu-se suplinitorii necalificati si pensionarii. Pe langa acestea, in lunile octombrie-decembrie 2009 s-au diminuat si cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea a sase zile fara plata. Abia la finalul anului, cei 6.927 dascali constanteni au primit din partea Guvernului o parte din cei 100 euro promisi, adica 130 lei necesari imbunatatirii actului educational prin achizitionarea de carti si materiale didactice.
…la extaz
Cu toate acestea, dascalii au cules si roadele muncii lor: multumirea ca si-au facut datoria prin rezultatele onorabile ale elevilor care au participat la diferite competitii nationale si internationale. La aproape toate disciplinele scolare elevii constanteni au obtinut premii si mentiuni. Specialista noastra in astronomie, Miruna Oprescu, eleva a Liceului Teoretic "Ovidius", a obtinut, din nou, locul I la Olimpiada nationala de astronomie si mentiune la Olimpiada de fizica. Elevii Colegiului National de Arte "Regina Maria" au adus Constantei foarte multe distinctii si aprecieri din partea juriilor de specialitate la olimpiadele nationale de arte vizuale, interpretare instrumentala sau coregrafie. La Olimpiada nationala a sportului scolar, sase elevi au obtinut doua premii II, trei premii III si o mentiune. Cele mai multe medalii de aur, argint si bronz le-au obtinut matematicienii si specialistii in limbi romanice.
Premii
Elevi recompensati
La Concursul national de dans "Impreuna pentru viitor", 25 de elevi de la Grupul scolar "Dimitrie Leonida" Constanta, scoala Speciala nr. 1 si Colegiul Tehnic "Tomis" au obtinut premiul al II-lea la dans traditional si dans modern. La competitiile de haltere, tenis de camp sau kaiak-canoe Constanta a obtinut, prin sportivii sai, foarte multe premii. Pe 21 decembrie 2009, datorita rezultatelor exceptionale obtinute de elevi si dascali, Colegiul National "Mircea cel Batran" a fost desemnat, de catre telespectatori, cel mai valoros liceu din tara. Trofeul a fost inmanat, la Ateneul Roman, directorului CNMB, prof. Vasile Nicoara, si recentului medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de stiinte pentru Juniori, elevul Mihai Popescu. Mihai este cel de-al patrulea elev mircist participant si premiant in 2009 la olimpiadele internationale. Rezultate remarcabile la olimpiadele internationale de filozofie, fizica si biologie au obtinut, anul trecut, Luiza Pasca, Petrica Gabriel si Lucian Craciun.