15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Leul, pe post de valuta "Gica-contra"

Leul, pe post de valuta „Gica-contra”

» Ce face moneda nationala cand diferenta dintre dobanzile la leu si cele la euro scade, Grecia e sfatuita de BCE sa se descurce pe cont propriu in cazul unei crize, iar valutele regionale se depreciaza? Scade? Gresit, creste!

» Explicatiile scaderii cursului de schimb trebuie cautate si in zona… scumpirilor recente. Un euro mai slab ieftineste importurile, contrabalansand efectul inflationist al majorarii accizelor.

Am avut parte marti de o reducere a dobanzii de politica monetara; de la 8%, BNR a tras dobanda la 7,5%, aproape de minimul istoric de 7%. In conditiile in care diferentialul de dobanda se reduce, o regula de bun-simt arata ca valuta care isi diminueaza acest atu (vorbim de remunerarea plasamentelor monetare) se depreciaza. In cazul nostru, era normal ca leul sa piarda teren in fata euro. Dar nu s-a intamplat asa; de la 4,22 lei luni, cursul euro a coborat la 4,16 lei in numai doua zile, pentru a urca usor joi, la 4,17. Olala… Daca va amintiti bine, la inceput de an reprezentantii presei de specialitate vorbeau despre modul in care autoritatile vor da drumul robinetului inflatiei in 2010, neexistand suficienta vointa politica pentru a forta concedieri masive in parohia bugetarilor, speculatii intarite, de altfel, de aluziile actualului ministru de Finante. Ei bine, ce face o valuta despre care se vorbeste ca ar putea creste… numeric foarte curand? Se depreciaza cumva fata de referinta euro? Nici vorba… doar economia romaneasca duduie din nou, iar investitorii extaziati de schimbarea de strategie si de componenta noului Guvern abia asteapta sa vina cu miliarde in Romania, doar vremea neprielnica oprindu-i la granite, momentan!

Miercuri dimineata, o stire de impact pe regiune. Juergen Stark, membru al Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat ca Uniunea Europeana nu va lua masuri pentru a salva Grecia, care este pe punctul de a deveni cea mai indatorata tara din zona euro. Fireste, euro s-a depreciat in fata principalelor valute, iar monedele regionale au pierdut la randul lor teren fata de euro, zona BCE fiind oricum una sensibila. Miercuri, la ora 13.00, de pilda, forintul, zlotul, coroana din Cehia erau in scadere usoara fata de moneda unica europeana (maximul scaderii, de 0,23%, era pe coroana). Ce facea cursul euro-leu? Se ralia miscarii regionale cumva? Nooo, scadea accelerat!

Nu pierdeti din vedere accizele
Ce se va intampla in continuare cu leul? Pai, pe termen scurt, ce vrea BNR. Nu va recomandam totusi sa fugiti cu depozitele in euro pentru a le transforma in lei, cel putin pana nu ne lamurim cum ramane cu inflatia promisa de dl Vladescu. Ma rog, optiunea lei ori euro ar trebui facuta si in functie de increderea in economiile respective. Daca sunteti de parere ca economia romaneasca s-a ajustat, ca dezechilibrele s-au estompat, ca Romania va atrage in continuare miliarde de euro, astfel incat BNR sa fie nevoita sa tipareasca agresiv lei pentru a-i oferi investitorilor cu euro, crescandu-si si mai mult rezervele, mizati pe leu. Altfel, mai stati putin sa contemplati peisajul valutar. Iar daca va nedumereste evolutia cursului, priviti putin in directia majorarii recente a accizelor. Combustibilul mai scump aduce majorari de preturi in lant, deci inflatie mai mare, rau impotriva caruia BNR afirma mereu ca lupta, chiar daca rateaza consecvent tintele pe care si le propune. Concluzionand, e posibil ca banca centrala sa fi dorit sa diminueze saltul inflationist prin ieftinirea importurilor (consumam preponderent din import, din pacate).

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă