5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Mascariciul" revine la Bulandra

„Mascariciul” revine la Bulandra

» Cu o premiera avuta in 2005, longevivul spectacol dupa texte de Cehov "Mascariciul", in regia si interpretarea lui Horatiu Malaele, continua sa incante si in 2010, printr-o noua reprezentatie ce va avea loc astazi, de la ora 19.00, la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra.

Un omagiu adus actorului si creatiei acestuia, povestea lui Vasili Vasilici Svetlovidov (omul de teatru ajuns la apogeul carierei, interpretat de Horatiu Malaele) si a sufleorului sau fidel (interpretat de Niculae Urs) reuseste de fiecare data sa umple sala de spectacol.
Avand la baza textele celui mai important reprezentant al teatrului rus,  A.P. Cehov, spectacolul din aceasta seara reuneste accentele comice cu cele dramatice, atingand  o performanta mult dorita in teatru, aceea de a captiva in totalitate un public ce nu ezita sa aplaude la scena deschisa.
O discutie intre doi prieteni, o incursiune printre roluri celebre, oftat, meditat, nostalgie, scena unui teatru de provincie, demonstratie a pasiunii pentru arta, vise spulberate, final tragic. Horatiu Malaele descrie spectacolul astfel: "Fragmente, scene mici, pasaje din monologuri celebre, din roluri jucate sau doar visate, dorite. Momente speciale, regizate si interpretate cu mijloacele sensibilitatii, edificiu pe care este, de fapt, construit tot spectacolul".
Aportul oferit de Niculae Urs (in rolul lui Nikita Ivanici) este unul plin de farmec, scenele in care acesta  ii interpreteaza pe Cezar sau Julieta starnind zambetele publicului.
"Cu acest rol dovedeste ca este un actor de valoare si impreuna am putut cladi acest spectacol de care ne bucuram", spune Malaele despre partenerul lui de scena.
Lumea lui Cehov, in care infrantii capata noblete sufleteasca si aspira spre inaltare morala, prin registre poetice, se regaseste total in jocul plin de sensibilitate al celor doi actori.
Personajul interpretat de Malaele este un actor ajuns in pragul alcoolismului (dupa 40 de ani de teatru), cufundat in aceeasi saracie din tinerete si care are drept unica avere rolurile sale.
Pastrand caracteristica personajelor cehoviene, "Mascariciul" trece dincolo de originalul rusesc prin introducerea unor pasaje pe care nu le gasim la autorul rus.
Un exemplu este momentul in care cei doi protagonisti rascolesc prin recuzita teatrului, dau peste obiecte ce le reamintesc de piese celebre si le readuc la viata prin replici celebre, cum ar fi monologul lui Hamlet.
Decorul de fictiune al Ninei Brumusila da si el un  farmec aparte spectacolului, devenind aidoma unei pelicule, cu imagini ce se succeda si in care pot fi admirate costumele create cu migala de Adriana Popa.

Cele mai citite

Rezultate finale din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024: Călin Georgescu și Lasconi merg în turul doi

Conform datelor publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente (prezenta.roaep.ro), după centralizarea a 100% din procesele verbale (20.059), rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale sunt...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă