18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialConstantenii, fani ai serviciilor medicale de urgenta

Constantenii, fani ai serviciilor medicale de urgenta

» Sute de constanteni au apelat in ultimele zile la Unitatea de Primire Urgente Constanta, paralizand aproape functionarea unitatii, desi majoritatea cazurilor erau de competenta medicilor de familie.

» Situatia nu ar mai fi atat de grea daca in oras ar exista centre de permanenta.

Sute de persoane au ajuns de sarbatori in Urgenta Spitalului Judetean Constanta, cu fracturi, entorse sau contuzii, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Reprezentantii unitatii sanitare au declarat ca in ultima vreme s-a inregistrat un numar mare de internari la Sectia Ortopedie din Unitatea de Primire Urgente. Au fost traumatisme prin cadere pe gheata, entorse si contuzii. Dintre persoanele care au avut ghinionul sa alunece pe gheata, o parte au fost internate in sectia de Ortopedie, dar si la Neurochirurgie, avand asociate traumatisme cranio-cerebrale. De asemenea, au fost si cazuri in care s-a impus transferarea la Spitalul de Ortopedie si Traumatologie si Recuperari Medicale din Eforie Sud. Conducerea SCJU s-a plans insa de faptul ca, in perioada sarbatorilor, Unitatea de Primire Urgente a fost luata cu asalt de cazuri care nu erau deloc grave. "80% din prezentari erau de competenta medicilor de familie. Din cauza ca Urgenta a fost asaltata de astfel de cazuri, cele grave nu au mai putut fi prioritizate", a subliniat dr. Danut Capatana, care regreta faptul ca nu se respecta regula potrivit careia prezentarile trebuie sa se faca mai intai la medicul de familie si apoi la specialist, daca este cazul. "Nu se respecta acest lucru, iar noi ajungem sa fim sufocati de prezentari care nu au nimic de-a face cu urgentele", a adaugat dr. Capatana. Managerul celei mai mari unitati sanitare recunoaste, insa ca dupa Anul Nou s-au inregistrat mai putine prezentari. "Probabil ca zilele acestea oamenii au mancat si au baut mai putin. Problema a fost de sarbatori, cand nu am facut fata cu personalul si medicii de garda", a mentionat dr. Capatana. Precizam ca timpul optim pentru o consultatie este de 15-18 minute, iar medicii din Urgenta au avut de consultat sute de persoane pe zi.

Situatia nu ar mai fi atat de dificila daca in oras ar exista centre de permanenta. Dr. Capatana, managerul SCJU, spera ca si in municipiul Constanta sa poata exista astfel de centre, pentru a micsora presiunea care exista pe unitatea sanitara pe care o conduce. "Vom discuta cu Primaria si Consiliul Judetean pentru infiintarea unor astfel de centre si in municipiu. Astfel, Unitatea de Primiri Urgente nu va mai fi atat de solicitata", a precizat dr. Capatana. Managerul celei mai mari unitati sanitare din judet a mai declarat ca, in tarile dezvoltate, pe langa ambulatorii exista centre de permanenta. "Asa mi se pare normal, medicii sa lucreze de la ora 0.00 la ora 24.00. Ei si cand dorm sunt platiti, pentru ca au pacienti pe lista", a incheiat dr. Capatana. Potrivit datelor furnizate de catre reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, la nivelul judetului exista trei centre de permanenta, la Navodari, Cogealac si Cumpana. Centrele de permanenta sunt cabinete medicale cu program prelungit, unde lucreaza cate trei medici, care sunt platiti in plus pentru serviciile prestate.

» "80% din prezentari erau de competenta medicilor de familie. Din cauza ca Urgenta a fost asaltata de astfel de cazuri, cele grave nu au mai putut fi prioritizate". Dr. Danut Capatana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă