» National Inflation Association, o organizatie ce si-a propus sa evidentieze riscurile unei politici monetare prea laxe (sau, fara eufemisme, sa combata creditul cu dobanda zero si tiparirea de bani), prezicea la sfarsitul lunii decembrie o serie de evenimente semnificative pentru acest an in SUA.
» Vorbim despre evolutiile posibile ale dolarului, pretului aurului, petrolului si alimentelor, tendintele pe piata actiunilor, dar si miscari interesante de urmarit in plan politic si social.
1) Declin important al raportului Dow/Aur
In prezent, raportul dintre valoarea indicelui Dow Jones Industrial Average in puncte si pretul unciei de aur este de 9,5, cunoscand o revenire de la valori de aproximativ 7 in primele luni din 2009. NIA se asteapta la un raport Dow/Aur sub 7 in 2010. Multi oameni care au pariat in ultima vreme pe actiuni in ideea unei reveniri a economiilor vor realiza ca raliul burselor a fost cauzat mai degraba de asteptarile inflationiste.
2) Scadere accentuata a raportului Aur/Argint
Raportul intre pretul unei uncii de aur si al uneia de argint este in prezent de 64, sub media ultimilor 100 de ani care este 50. Intre anii 1000 si 1873, cand argintul era folosit pentru bani "reali", raportul aur/argint a fost cuprins intre 10 si 16. NIA considera ca raportul aur/argint va scadea sub 50 in 2010, pe masura ce lumea va reincepe sa priveasca argintul ca posibila referinta pentru masa monetara, si nu ca metal industrial.
3) Indexul dolarului va creste pe termen scurt, pentru a se prabusi ulterior
Sunt mult mai multe pozitii "short" pe dolar, perspectivele monedei americane sunt negative pe termen lung, iar revenirea din ultima vreme este mai mult tehnica. Lumea este inundata de dolari, sunt peste 10 trilioane in afara SUA care pot fi preschimbate in alte valute sau metale pretioase, mai ales daca Fed isi continua politica de extindere agresiva a masei monetare.
4) Petrolul va urca din nou peste 100 dolari/baril
Pretul va urca de aceasta data doar ca raspuns la inflatie, iar fragilitatea cererii nu va mai conta la fel ca in 2008. Nu au fost descoperite noi rezerve de petrol semnificative in ultimii ani. Sezonul vanzarilor de sarbatori, un "fas".
5) NIA considera ca, ajustate cu inflatia, vanzarile de sfarsit de an vor ramane aproximativ la aceeasi valoare fata de perioada similara din 2008.
Este posibila o crestere anemica, doar ca efect al atingerii unui minimum local (efectul de "baza"), fara sa semnaleze deci o revenire a economiei. NIA anticipeaza o vanzare agresiva in curand pentru actiunile companiilor de retail, ale caror cotatii au incorporat deja o revenire completa a economiei.
6) Pe scena politica din SUA va aparea un al treilea partid
NIA da sanse unui nou partid, Libertarian, in conditiile in care ambele forte politice majore din SUA par sa perpetueze aceleasi greseli (vezi programele de stimulare si salvarea sectorului financiar cu banii contribuabililor, imbratisate de ambii candidati la presedintie in 2008).
7) Peter Schiff si Ron Paul vor fi alesi in Senatul american
Peter Schiff este printre putinii care au anticipat criza financiara, fiind adeptul scolii austriece; Ron Paul s-a remarcat, la randul sau, prin discursuri foarte critice la adresa Fed si a politicii sale monetare.
8) Demonstratii ample pentru desfiintarea Federal Reserve
Deja astfel de manifestari au avut loc in 2009, la scara mai redusa.
O inflatie in crestere puternica, in special in zona produselor alimentare, va impulsiona antipatia oamenilor pentru o politica iresponsabila de tiparire de bani.
9) Criza alimentara majora
Rezervele constituite din marfuri agricole sunt printre cele mai scazute din ultima suta de ani, in timp ce preturile sunt cu 70-80% mai mici decat maximele istorice ajustate cu inflatia.
10) Demisia lui Paul Volcker
Fostul sef al Fed din anii ’80 (cand a dus o politica agresiva de crestere a dobanzilor peste nivelul de 15% pentru a calma inflatia) va renunta la pozitia sa de sef al comisiei prezidentiale pentru refacerea economiei, frustrat de politica administratiei americane.