» Revigoarea industriei si a comenzilor la export va sustine cresterea economica.
» Neimplementarea la timp a reformelor ar putea trage economia din nou pe scadere.
Economia Romaniei va inregistra in ultimele trei luni ale anului o crestere de 0,5% fata de trimestrul anterior, iar avansul s-ar putea mentine la niveluri similare si in urmatoarele doua trimestre, conform estimarilor analistilor ING Bank Romania. De asemenea, si analistii Raiffeisen Bank se asteapta la o usoara imbunatatire a activitatii economice, pe ansamblu, in ultimul trimestru din acest an. "In trimestrul IV sunt sanse foarte mari sa vedem o crestere pozitiva a produsului intern brut (PIB) fata de trimestrul anterior, in special datorita industriei, care este pe crestere de mai mult timp. Serviciile ar putea inregistra o stabilizare, constructiile vor continua sa scada, iar contributia agriculturii este incerta", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Pe partea de utilizari a PIB, Ionut Dumitru considera ca sunt sanse destul de slabe de a vedea o revigorare pe consum si investitii, cresterea urmand a veni dinspre exporturi. Cu toate acestea, analistii ING au avertizat ca dobanzile ridicate, determinate de strategia bancii centrale de sustinere a monedei nationale, ar putea avea consecinte negative asupra activitatii economice din primul semestru al anului viitor. "Totusi, depinzand de masurile de reforma si de coordonarea in timp a acestora, am putea revizui estimarile noastre pana la o scadere a economiei, fie in primele trei luni din 2010, fie in trimestrul al doilea", arata raportul ING.
In opinia analistilor ING, nevoia de finantare a Guvernului se mentine ridicata pentru 2010, iar imbunatatirea situatiei economice ar trebui sa fie limitata, avand in vedere ajustarile fiscale previzionate. In acest context, Ministerul Finantelor Publice ar putea sa se afle in imposibilitatea de a reduce randamentele sub 10% in perioada lunii ianuarie, chiar daca BNR va reduce dobanda de politica monetara. "Daca totul va merge bine in ceea ce priveste bugetul pentru 2010, adica daca este aprobat de catre Parlament in luna ianuarie, iar Romania va primi 2,3 miliarde euro de la FMI in a doua parte a lunii februarie, atunci randamentele la titlurile de stat ar trebui sa coboare incepand de la finele lunii februarie 2010", previzioneaza analistii bancii.
"Daca Romania primeste banii de la FMI, banca centrala ar putea vinde in lunile februarie si martie circa 1,2 miliarde euro pe piata la vedere", se mentioneaza in raportul ING. De asemenea, analistii ING au estimat un curs de schimb de 4,2 lei/euro la finele anului viitor si de 3,8 lei/euro in decembrie 2011, in contextul posibilei ajustari ce va avea loc in sectorul fiscal sub supravegherea FMI si a Comisiei Europene.